Klumme
Læsetid: 3 min.

En særlig dag i Dommervagten

Vi var omgivet af unge AK81'ere, som var kommet ind for at bakke en af deres kammerater op. Han er sigtet for vold med en kølle foran Brorson Kirke på Nørrebro
Kultur
20. januar 2010
Stolene i Dommervagten er boltet fast, så de ikke kan bruges som kasteskyts.

Stolene i Dommervagten er boltet fast, så de ikke kan bruges som kasteskyts.

Bjarke Ørsted

Københavns Politigård var engang en stor, sort kolos, men er i dag en hvid kolos. Den nyklassicistiske bygning er nemlig blevet hvidvasket. På bagsiden er en uanselig dør, hvor enhver kan gå ind, hvis man vil være tilhører i Dommervagten, hvor de, som politiet har tilbageholdt i løbet af natten eller dagen før, bliver fremstillet. De har nemlig ret til at blive stillet for en dommer inden 24 timer i henhold til grundloven af 1849.

Jeg går derhen engang imellem for at tage temperaturen på samfundet via de mennesker, som er kommet på kant med loven. De plejer at komme ind på samlebånd, tjep, tjep.

Ens værste fordomme bliver let bekræftet, idet mange er udlændinge eller ind- vandrere, men der er også mange helt unge danskere. Typisk er det småtyverier, røverier eller voldsepiso-der, der har fundet sted, og af og til narkosager eller husspektakler. Man kommer rundt i frynsen af samfun-det.

Det er nogle år siden, jeg har været der, men denne gang havde jeg inviteret en veninde med. Hun er dramatiker, og jeg tænkte, at det ville være interessant for hende, selv om det i Dommervagten ikke er fiktion, men scener fra livets store teater, som på mange måder giver mere stof til eftertanke end et hvilket som helst teaterstykke.

Selvbevidst

At der var noget særligt på færde, kunne man se af, at der uden for stod fire granvoksne politibetjente. Vi gik op ad trappen til forværelset, og der stod vi pludselig blandt otte-ti unge mænd, ligeledes granvoksne. Det blev hvisket til os, at de var AK81'ere, unge, der håber på at blive optaget i Hells Angels som rigtige rockere. Uniformen var joggingbukser eller bluejeans og dynejakker. På fødderne havde de sneakers. De af dem, der ikke havde hue eller hiphopkasket på, var kortklippede. De opførte sig nobelt her. Nogle af dem talte dæmpet sammen, de nævnte ordet 'Jønke'.

Ofte har der ikke været andre end mig, men nu blev tilhørerpladserne fyldt med sympatisører, idet flere kom til.

Den anholdte blev ført ind. Han virkede selvbevidst og lyste op i et smil, da han så kammeraterne. De forholdt sig ellers stille. Han blev sigtet for køllevold af brutal karakter, begået sidste sommer ud for Brorsons Kirke i Rantzausgade på Nørrebro. Da han blev konfronteret med anklagen, erklærede han kampberedt med høj, frejdig røst:

»Ikke skyldig!«

Der blev nedlagt navneforbud og meddelt, at dørene nu ville blive lukket, idet dommeren først spurgte, om pressen havde indvendinger. Nu så de alle sammen hen på mig, fordi jeg sad med en kuglepen og en hvid blok. Jeg vidste ikke lige, hvad jeg skulle sige og kender ikke reglerne for den slags, så jeg sagde med høj, frejdig røst: »Nej!«

Så måtte vi liste uden for døren. Antiklimaks!

Halvt rygmærke

I forværelset faldt vi i snak med et par andre mediefolk. Vi talte om, hvordan rockerkulturen var nået til Hellerup, hvor der var affyret skud på restaurant Sticks 'n' Sushi. De kunne fortælle os, at den sigtede kom fra et pænt hjem i Gentofte, og at han for nylig var dømt for et overfald på to mænd med udenlandsk baggrund på Strandvejen. I Rantzausgade var tre mænd med udenlandsk baggrund blevet overfaldet.

En af kollegerne havde bevidnet, at den sigtede i Lyngby ret var blevet forfremmet til at være halvt rocker, idet nogle HA'ere havde set deres snit til at overrække ham et halvt rygmærke som tegn på, at han havde gjort sig fortjent til at blive en af dem.

Vi blev kaldt ind igen. Dommeren meddelte, at sigtede var blevet varetægtsfængslet i 18 dage. Dommeren så på os, som ventede han, at vi ville gå ud igen. Jeg meddelte, at vi var kommet for at skrive om en dag i Dommervagten.

»Her er som på hovedbanegården,« røg det ud af munden på ham. Vi måtte ud igen, men ville blive kaldt ind igen, når der forelå en kendelse.

Først gik AK81'erne hjem, så gik vi. Da havde vi ventet i to timer. Senere på dagen kunne Ritzau meddele, at sigtede var 24 år og gik under navnet MF, som i dette tilfælde ikke betyder Medlem af Folketinget, og at han også er sigtet for at have skudt en mand af etnisk oprindelse i Tingbjerg i 2008. Et drab, som skal have antændt hele bandekrigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her