Læsetid: 2 min.

Verdens bedste

Skuespiller Jens Albinus, der spiller hovedrollen i Christoffer Boes nye film, Alting bliver godt igen, besluttede allerede som barn, at Halldor Laxness' Verdens Lys var verdens bedste bog. Og det holder han fast i
30. januar 2010

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Verdens Lys af Halldor Laxness. Jeg læste den selv, da jeg var ganske ung, og jeg kan huske den umiddelbare erkendelse af, at nu lige nu sidder jeg her og læser i verdens bedste bog. Jeg husker, at erkendelsen indfandt sig i præcis den formulering. Sådanne ungdommelige åbenbaringer skal man ikke senere lade hånt om eller forholde sig bedrevidende til, synes jeg. Derfor forbliver den for mig verdens bedste bog også selv om jeg senere har læst nogle, der var bedre. Man bliver glad af at læse Laxness. Der er højt til loftet. Og så er der en humor, der er radikal og uden omsvøb. Bogen begynder eksempelvis cirka således: Han står i strandkanten, og ingen er god mod ham. Er da slet ingen god mod ham? Nej, ingen er god. Det gik og går lige i hjertekulen på mig, samtidig med, at det er knivskarp humor. En anden fantastisk Laxness-titel er Kristenliv ved Jøkelen en fuldstændig umulig titel, men måske en af Nordens allersjoveste bøger nogensinde.«

Slidt eksemplar

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg er meget orienteret mod sprog og har læst hele forfatterskaber uden egentlig at hæfte mig ved handling eller plot. Udelukkende draget af en bestemt sproglig tone. Det gælder f.eks. Martin A. Hansen. Løgneren havde jeg læst både første og anden gang, da nogen talte til mig om bogens kærlighedsintrige. Hvilken kærlighedshistorie?, spurgte jeg. Størst betydning har derfor måske visse lyrikere haft for mig. Olaf Bull, f.eks. hans efterladte Notater fra en digters værksted i Frans Lassons udvalg har jeg læst et utal af gange. Det samme gælder Søren Ulrik Thomsens Nye Digte. Jeg har et gammelt slidt eksemplar, som jeg nærmest har læst i stykker, og som altid ligger på mit arbejdsbord. Derudover er der naturligvis Shakespeare. Hamlet læste og genlæste jeg i en næsten 10-årig periode, men af en eller anden grund er der nu gået et par år, siden jeg sidst læste i den. Hm ...«

Fra siden og bagfra

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har ikke nogen værste-bog og hader ikke nogen bøger. Hvorfor skulle man det?«

Hvilken type læser er du?

»Ud over som sagt at være meget sprogligt orienteret er jeg pluk-læser af værste skuffe. Jo mere tyk og berømt en bog er, jo mere læser jeg den fra siden, bagfra eller bladrer bare og læser flappen. Eller resumeet bagpå. Heri føler jeg mig stærkt tilskyndet af Knut Hamsun, som jeg kan forstå, læste lidt på samme måde.«

Hvornår læser du?

»Når jeg har tid. En dag, når jeg får rigtig meget tid, vil jeg læse Franzéns Korrektioner. Bagfra.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu