Læsetid: 3 min.

Jurister: Det Kgl Teater bryder ikke loven

Dramatikprofessor Jørn Langsted tager fejl, når han hævder, at Det Kongelige Teater bryder loven ved at spille andre genrer end ballet, opera og skuespil, mener jurister. 'Juradimserne' gør imidlertid ikke indtryk på teaterhistorikeren
Dramatikprofessor Jørn Langsted tager fejl, når han hævder, at Det Kongelige Teater bryder loven ved at spille andre genrer end ballet, opera og skuespil, mener jurister. 'Juradimserne' gør imidlertid ikke indtryk på teaterhistorikeren
9. februar 2010

Musicals på Det Kongelige Teater er ulovlige. Det hævder professor i dramatik ved Aarhus Universitet Jørn Langsted i en analyse i Politiken søndag under overskriften »Snyd. Nationalscenen ser stort på teaterlov«.

Men spørger man jurister, tager teaterhistorikeren fejl.

»Den udlægning ligner en skævvridning af loven,« siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing med henvisning til paragraf 2 i Teaterloven, der ifølge Jørn Langsted indebærer, at Det Kongelige Teater kun må spille ballet, opera og skuespil.

»Teatret skal uden ensidighed producere et repertoire af høj kunstnerisk kvalitet inden for ballet, opera og skuespil,« hedder det i lovteksten.

Det betyder imidlertid ikke, at teatret ikke også må spille forestillinger inden for andre genrer, vurderer Sten Bønsing, der kalder Jørn Langsteds læsning »lige snæver nok«.

Og det er jurist og afdelingschef i Kulturministeriet Jesper Hermansen enig i.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hele sagen kommer af det ubehag, som man traditionelt i teatervidenskabelige kredse har haft ved musicals, hovedsageligt baseret på manglende kendskab til genren. Og netop genren, for deri består jo Jørgen Langsteds fejl: loven regulerer ikke på genrens niveau, men på kunstarternes. Musical er ikke en særskilt kunstform, men et skuespil, der benytter sig af sange til at udvikle handling og karakterer i et som oftest komisk-satirisk eller melodramatisk værk.
Det er - i modsætning til opera - skrevet for skuespillere, og det benytter sig af en velkendt form for dramaturgi.
Et forbud mod opførelse af denne dramatiske genre ville også ramme værker, som ingen vel vil anfægte nationalscenens forpligtelse til at spille, først og fremmest Brecht.