Nyhed
Læsetid: 2 min.

Musiker forener eventyr og teknologi i baghave

Musikeren Jacob Moth har bygget Skandinaviens første CO2-neutrale pladestudie i sin have
Kultur
8. februar 2010
Axis Mundi Studio, som betyder verdens akse, er et moderne lydstudie, som rummer meditationshule, pejs og organisk udskårne hylder. Og så er det CO2-neutralt.

Axis Mundi Studio, som betyder verdens akse, er et moderne lydstudie, som rummer meditationshule, pejs og organisk udskårne hylder. Og så er det CO2-neutralt.

Jacob Moth

I en villahave i Fredensborg ligger Skandinaviens første CO2-neutrale studie.

Studiet hedder Axis Mundi Studio, som betyder 'verdens akse'. Trods, det er et moderne lydstudie, ligner det mest et hus fra 'the shire' i Ringenes Herre og rummer også meditationshule, pejs og organisk udskårne hylder. - yin og yang og delfiner pryder gulvet.

Studiets bygherre er musiker Jakob Moth, der har produceret og skrevet musik til blandt andet Ørnen og Klovn og været medlem af Savage Rose og BLINK.

Magisk have

»Jeg fik en vision af hele stedet i 1995 under en ceremoni. Jeg så, hvordan jeg skulle anlægge denne her magiske have, som skulle bygges op som et mytologisk landskab,« fortæller Jacob Moth, der håber dets brugere vil opnå holotropiske bevidsthedstilstande når de kommer på besøg i studiet og i haven.

»Folk er meget begejstrede, og der er mange der uafhængigt af hinanden har sagt, det er som at træde ind i en anden verden.«

Studiet, der har været undervejs i 15 år, stod færdigt i november og er langsomt ved at blive taget i brug.

Ud over det indendørs lydstudie er der også i haven trukket mere end fire meter kabler til lyd, video og midi, hvilket giver mange muligheder for optagelse af lyd.

Symbiose

»Den magiske have byggede jeg ved at lave én ting om året. Tårnet, søen, meditationsrummet osv. Det har taget så lang tid, fordi træerne skulle flettes ind i bygningerne, så at bygninger og planter udgør en symbiose,« forklarer Jacob Moth.

»En overordnet tanke med projektet har netop været, at naturen skulle være en del af bygningen som en modvægt mod al den rovdrift, der har været bedrevet på den.«

Al strøm i Axis Mundi Studio leveres af vindmøller og solceller. Varmen sikres ved hjælp af solfangere og træpillefyr.

»Jeg har gennem årene også eksperimenteret meget med, hvordan det kunne komme til at hænge sammen energimæssigt. Det har blandt andet betydet rigtig meget, at både lys og Apple-computere gennem de seneste år er blevet meget mere strømbesparende,« siger Jacob Moth.

Eksemplets power

Han håber, hans bygningsværk kan inspirere andre til at eksperimentere med CO2-neutrale byggerier.

»Det handler om at gøre noget i stedet for at tale,« siger Jacob Moth, der gerne deler ud af sine erfaringer.

»Jeg tror helt enkelt, den sande revolution er den indre. Jeg tror på eksemplets power. Hvis man kan lave noget og vise, at det virker, vil det inspirere andre meget mere, end hvis man bare taler om, hvad man burde gøre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her