Klumme
Læsetid: 2 min.

Poesien formulerer det, man ikke selv kan udtrykke

Når Rikke Baumgarten, den ene halvdel af den internationalt kendte designerduo Baum und Pferdgarten, ikke har travlt med modeshows og nye kollektioner, griber hun til litteraturen. Digteren Klavs Bondebjerg hører til blandt hendes absolutte favoritter
Kultur
20. februar 2010

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Siri Hustvedts Det jeg elskede. Det er en gribende bog om venskaber, kærlighed, kunst og livets store tragedier, og hvordan vi lever med det alt sammen. Det er en fortælling fra New York, der samler mange af livets store spørgsmål, og som egentlig ikke prøver at give svar på dem - for det kan man ikke - men som prøver at rumme dem. Siri Hustvedt skriver meget levende, og hendes blik er gysende klart. Jeg tror aldrig, jeg har hulket så højlydt over en bog, og jeg var på et tidspunkt under min læsning nødt til at gå ind til min sovende datter for at takke de højere magter for, at hun er til.«

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Uha, mange bøger har betydet meget, blandt andet Jan Kjærstads trilogi. Men Klavs Bondebjergs digtsamling Luften omkring dine læber har betydet rigtig meget for mig. Jeg stødte på den, lige da jeg havde mødt min mand. Vi var forelskede, og den satte ligesom poetiske ord på det vanvid, man er i, når man er forelsket til op over begge ører. Klavs Bondebjerg har en helt særlig måde at sige de svære og smukke ting på, han skriver med en befriende humor og stor livsindsigt. Han beskriver tingene på en anderledes måde og formulerer det, man ikke selv kan formulere. Han er helt utrolig præcis, og nuanceret.«

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg husker ikke at have læst en dårlig bog til ende. Det ville være spild af tid.«

- Hvilken type læser er du?

»Jeg læser i perioder. Der kan desværre gå måneder imellem, at jeg åbner en bog. Til gengæld kan jeg sidde oppe hele natten, når en bog fanger mig. Så er jeg slet ikke til at komme i kontakt med. Jeg kan godt lide skønlitteratur, der har et vist indhold af faglitterært stof, så jeg også får et for eksempel historisk input.«

- Hvornår læser du?

»Jeg læser om aftenen, når børnene er faldet omkuld, og jeg ikke skal arbejde og på rejser og i ferier.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her