Baggrund
Læsetid: 6 min.

Store forventninger til Per Stig Møller

Den nye kulturminister bringer en faglighed og viden ind i ministeriet, som ingen af hans regeringsforgængere har haft. Pilen peger i retning af finkultur, mens den største bekymring er, om litteraten er folkelig nok
Per Stig Møller forventes at bringe en anden tyngde til kulturministeriet end sine forgængere. På den ene side et mere finkulturelt udgangspunkt og på den anden også større slagkraft på den værdipolitiske kampplads.

Per Stig Møller forventes at bringe en anden tyngde til kulturministeriet end sine forgængere. På den ene side et mere finkulturelt udgangspunkt og på den anden også større slagkraft på den værdipolitiske kampplads.

Claus Bjørn Larsen

Kultur
24. februar 2010

Dansk kulturliv byder den nye kulturminister, Per Stig Møller (k), velkommen med åbne arme. Med en baggrund som forfatter, kulturredaktør og med en doktorgrad i filosofi og litteraturvidenskab bliver han kaldt 'det oplagte valg' og 'den fødte kulturminister.

»Per Stig Møller bliver den bedst kvalificerede kulturminister, vi nogensinde har haft. Vi tager et kæmpe spring fra 'salon-Carina' og det rene pjank og fis til en stor kulturpersonlighed,« siger Ulrik Høy, der er forfatter, kommentator og journalist på Weekendavisen.

Også Gyldendals litterære redaktør Johannes Riis mener, at Per Stig Møller er den rette på posten.

»Det er glædeligt, at Per Stig Møller er blevet kulturminister, og jeg kan ikke tro andet end, at udnævnelsen vil få bred opbakning i kunst- og kulturkredse,« siger han.

Johannes Riis lægger især vægt på Per Stig Møllers internationale erfaring og udsyn, som han håber vil komme til at præge den danske kulturdebat.

»Han har både viden og erfaring i kulturlivet, han har internationalt udsyn, og jeg er sikker på, at han vil være en aktiv og engageret - og temperamentsfuld - minister, der vil have let ved at komme i dialog med kulturverdenen«.

Ny værdidebat

Mere dialog og debat om kunsten vil være en af de største forskelle mellem den nye kulturminister og den afgående. Det mener Kasper Støvring, der er politisk filosof ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet. Han mener, at ministerskiftet vil føre til en mere åben og direkte debat om kunstens rolle og værdier.

»Man vil kunne mærke det på den måde, kulturpolitikken bliver italesat på - hele den måde som han formulerer sig på med mere markante synspunkter omkring, hvad han vil. Han er ikke bare en anonym forvalter som Carina Christensen, men en konservativ idépolitiker,« siger Kasper Støvring. Han håber, at Per Stig Møller vil tilføre kulturministeriet mere liv, fordi han er bedre fagligt funderet og åben for dialog.

»Per Stig Møller er kvalificeret til at tage de debatter, der er omkring Kulturministeriet. Her varetages kunstnernes, forfatternes, og de intellektuelles interesser - et segment af befolkningen, som i forvejen er utrolig dygtige til at artikulere sig og har let ved at komme i medierne. De vil nu få kamp til stregen, fordi Per Stig Møller er så stærk kommunikativt,« mener Kasper Støvring.

Der er flere dele af kulturlivet, der efterspørger mere dialog, mere ageren og mere holdning. Gunnar Kloppenborg Madsen, der er direktør for Dansk Rock Samråd, ROSA, er en af dem. Han savnede dialogen i Carina Christensens tid som kulturminister og håber nu på en mere udadvendt minister med mod på debat.

»På mange fronter tror jeg, vi kan forvente, at det bliver nemmere at få en kulturfaglig snak om nogle værdier. Det hilser vi velkommen, for i kulturlivet er der et behov for, at ministeren signalerer, at han vil en dialog med kunstverdenen. Det tror jeg, at Per stig Møller har lyst og kompetencer til,« siger han.

Han forventer mere handling med den nye kulturminister for bordenden.

»Han vil nok være mere agerende end Carina Christensen og ikke sidde så meget med hænderne i skødet. Jeg tror, at han vil forsøge at sætte nogle dagsordener og skabe debat. Det glæder vi os meget til« siger direktøren for dansk rock.

Prioriterer dannelse

Også Kasper Støvring mener, at Per Stig Møller vil skabe mere røre i den kulturelle andedam, end hans forgænger gjorde. Han tror, at den erfarne konservative politiker vil være langt mere værdipolitisk og lægge sig mere op ad Brian Mikkelsens tid som minister for kulturen.

»Per Stig Møller vil kunne føre en kulturkamp i stil med Brian Mikkelsens, men jeg tror, han vil være sværere at skyde ned, fordi han ved mere og er bedre til at artikulere sig,« siger Kasper Støvring.

Han peger blandt andet på debatten om censur i kunst som en debat, der vil komme til at stå højt hos Per Stig Møller.

I følge Ulrik Høy vil den værdidebat, Per Stig Møller bringer på banen, dog være af en afgørende anden karakter end den, Brian Mikkelsen startede, blandt andet med debatten om kulturkanonen.

»Brian Mikkelsen var en 2.G'er, der kom op på prøve i 3.G og skulle dokumentere, at han også havde studentereksamen. Per Stig Møller kommer ovenfra og har været igennem det hele. Det, som han kan gøre, er, at skabe international værdidebat på højt niveau. Per Stig Møller har det højeste niveau, som overhovedet kan tænkes, og derfor skal han jo ikke sænke ned til en åndssvag politisk dagsorden sat af Dansk Folkeparti,« siger Ulrik Høy.

Kulturdirektøren i DR, Morten Hesseldahl, mener også, at debatten vil være af et andet niveau end under tidligere kulturministre.

»Han har vist, at han ved, hvad dannelse betyder for et samfund, og han har en historisk viden, der er uovertruffen. Hans faglighed er langt stærkere end forgængerens, og som kulturminister vil han kunne trække på den betydelige kapital, han har af kulturel viden. Han er simpelthen langt bedre rustet til at tage de værdi- og kulturpolitiske diskussioner, end de sidste kulturministre har været. Jeg kan ikke huske, at vi nogensinde har haft en kulturminister, der har haft samme historiske og kulturelle viden som ham,« siger han.

Udfordringer

Netop Per Stig Møllers profil som dannet litterat kan dog også blive et minus. Kasper Støvring mener, at den tidligere udenrigsminister simpelthen kan blive opfattet som snobbet og elitær.

»Han kan blive skudt ned som ufolkelig. Men jeg tror, han kan vende det om og sige, at det også er vigtigt at have et syn på kvalitet som noget afgørende for et ministerium. For eksempel når det kommer til public service, hvor DR ikke bare skal faldbyde alle mulige populærprodukter. De skal også stå for noget kvalitet, som ikke nødvendigvis er folkeligt, men som appellerer til nogle snævrere kredse,« siger Kasper Støvring.

I følge Morten Hesseldahl kommer Per Stig Møllers dannethed ikke til at påvirke ham negativt, så længe han husker også at holde sig den brede kultur for øje:

»Det er ikke på nogen måde et minus, at han er så vidende og veluddannet, men det er et minus, hvis ikke han også har forståelse for den bredere kultur. Det er klart, at han også skal kunne håndtere de bredere kulturområder.«

Mens Carina Mikkelsen gjorde meget ud af, at kulturen skulle være bred og nå ud til hele befolkningen, og Brian Mikkelsen havde stort fokus på idrætten, forventer flere kommentatorer et øget fokus på det mere finkulturelle, når Per Stig Møller er kulturminister. Det gør dog ikke Danmarks Idræts-Forbund nervøse, at de nu har fået en minister, der er mere til en aften på Det Kongelige Teater end en i Parken.

»Jeg tvivler på, at vi nogensinde får en kulturminister, der går lige så meget op i sport, som Brian Mikkelsen gjorde, og det tror jeg heller ikke, at Per Stig Møller gør. Men vi ved, at han er engageret i en række kulturområder, og så håber vi på, at det smitter af på hans engagement i idrætten,« siger kommunikationschef Morten Mølholm.

Heller ikke hos ROSA, der varetager den rytmiske musik, frygter man at blive nedprioriteret.

»Han er nok ikke så kyndig, når det kommer til rytmisk musik, men han er jo en erfaren og professionel minister, så det går nok,« siger Gunnar Kloppenborg Madsen.

Bred tilfredshed

Alle, Information har talt med, er enige om, at Per Stig Møller er den rette mand til jobbet. Som Ulrik Høy udtrykker det:

»Han har en udsøgt forstand på kunst, er stor litterat og har et stort perspektiv på forfatterskab og i international litteratur, som er uhørt i dansk politik. Så for Guds skyld sæt sådan en kapacitet til at blive kulturminister, inden han falder død om«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det bedste er, at han næppe udtaler følgende:

"... og jeg så vil jeg gerne have, at Danmark bliver det land i hele verden, der er dygtigst til kultur".

Stor mand, stor kunst, men også som litterat stokkonservativ, der tilmed med sine Munk-bøger har forsøgt at forene besættelsens forskellige konservative holdninger.

M.h.t. visse konservative's afvisning af kommunisme - ved hævderier såsom: At kommunismen er evindeligt uforenelig med : Selveste: DEN naturlige orden -

ville sån' afvisninger klinge "lidt" mindre hult - EFTER at de konservative lige først har afskaffet bla.a. : Folkekirken og kongehuset.

Kim, nu sidder du vel ikke og vrøvler? Kirke og Kongehus har som bekendt eksisteret i tusind år og har været et naturligt samlingspunkt for utallige mennesker gennem tiden. Kommunisme - tja, hvad skal jeg næsten sige .. - den ide har vist kun vist sin bæredygtighed netop som ide, og intet andet.

Nogle har endnu ikke opdaget, at vi har haft adskillige kommunistiske forfattere, velsagtens fordi historien i deres bøger har fanget læsernes opmærksomhed uden politiske overvejelser, og fotografiet i avisen af Per Stig Møller foran maleriet af fiskerne (Claus Bjørn Larsen) kan da være såre karakteristisk for dansk kultur.

Per, jeg er nødt til at spørge hvordan kommunistiske forfattere passer ind her ..? Hvis det skulle være en målestok for bæredygtighed, så kan vi da også inddrage sience fiction i debatten ...

Jeg skrev om Per Stig Møllers konservatisme, du om kommunisme, Niklas.

Der var i sin tid også store forventninger til en hvis dame i udvisningsministeriet, de blev som bekendt ikke indfriet. Der er stadig DF der sidder på bestemmeren.

Gad vide om Bach nogensinde smilede med alle de kantater og sønner, men kroen lå straks overfor, og gav anledning til en lignelse og en metafor, og da må vi mindes Pers mor Lis, et socialt engageret folketingsmedlem, hvis radioudsendelser var en forløber for Hanne Reintofts.

Bernhard Dragsbjerg

Per Stig var en elendig akademiker, en elendig leder af sit parti, en elendig udenrigsminister og han bliver en elendig kulturminister. Bad blod.

Det er da prisværdigt at viden, indsigt og faglighed dominerer begejstringen over valget af kulturminister.
Men hvorfor er den faglighed kun et kulturbehov ?
Er det fordi kultirlivet i særlig grad er villig til at gøre som der bliver sagt og vedtaget, nu da det er ledet af en person med indsigt.

Hvad er det der gør kultur så særegent fint, at faglighed er vigtigt, når andre må leve med at det er helt OK med den faglighed der følger med at skifte fra social til klima, fra økonomi til udenrig, fra kultur til politi, fra politi til økonomi, fra transport til politi, fra klima til lighed eller hvad der så end måtte ingå af rolleskift i rokader.

Mon ikke tilfredsheden bare er udtryk for et håb om at der falder flere penge af - til de rigtige.

Vi er mange, som spiller Johan Sebastian, der rækker fra middelalderen til jazz.

For at blive ved den nye liberale kultur, så var Per Stig og Anders Fogh, trods al tale om at den ene nedværdigede den anden, enige om, at Kaj Munks nazistiske sympatier måtte rehabiliteres, ikke mindst af hensyn til landets nye besættelse - af et fremmed folk.

Anne Wilsted Christensen

Jeg er unægteligt spændt på, hvordan den nye og meget vidende kulturminister vil videreføre minister for kulturelle anliggender
Niels Matthiasen (S) grundlæggende nærdemokratiske holdninger med hensyn til specielt lokalradio? Hvordan vil han sørge for at alle borgere får lejlighed til at ytre sig uanset, hvem de er?

Glem ikke hvem den virkelige kulturminister er:
http://politiken.dk/politik/article762205.ece

Gemeinschaft havde ligesom Ausarten Kunst en særskilt betydning hos Goebbls og får måske nu en renæssance på Det Kongelige Teater. Er smag og behag et ukendt fænomen i kulturministeriet, så se til det nyistandsatte palæ på Amalienborg.

Tilbage til de store forventninger!
Per Stig Møller vil selvsagt levere konservativ kulturpolitik, for det er han valgt på. Men han vil også tage sine krigserfaringer med sig fra udenrigsministeriet, hvor han kæmpede side om side med Fogh Rasmussen for krigen og i sagen om FN ustandselig henviste til B 118 for at undgå en diplomatisk og politisk konfrontation. Deri findes Per Stig Møllers konservative styrke.
Men regeringens politik er ikke ændret. Eva Bertram gjorde i et læserbrev opmærksom på, at Preben Wilhjelm engang måtte kalde Gitte Lillellund Bech snotdum eller selvbedragende, når hun kunne påstå, at masseødelæggelser aldrig havde været på tale i regeringen, for det var jo netop Per Stig Møllers problematik.
Sandheden er ilde hørt, men kan man tilmed omskrive historien (i Fogh Rasmussen-stil), så har man tilsyneladende sikret sig en forsvarsministerstol, som nu Lillelund. Hvad bliver resultatet i de to ministerier - udartet?

Søren Kristensen

Her gik man lige og troede Per Stig Møller var manden der, en gang for alle, skulle skabe fred i Mellemøsten og ender han som kulturminiser i Danmark?