Læsetid: 2 min.

Undertøjsrevolutionen

At købe trusser og brystholdere i det islamiske kongerige kan være noget af en prøvelse, for alle ekspedienter er mænd, der måler dig med øjnene
Der er brug en undertøjsrevolution i Saudi-Arabien, hvor det trods kønssegregation er mænd, der sælger undertøj til kvinder.

Der er brug en undertøjsrevolution i Saudi-Arabien, hvor det trods kønssegregation er mænd, der sælger undertøj til kvinder.

MAHMOUD MAHMOUD

18. februar 2010

»Jeg aner ikke, hvilken størrelse jeg bruger i undertøj,« svarede jeg den venlige dame i en lingeributik i Frederiksbergcenteret, og jeg kunne se, hvor overrasket hun blev, da jeg sagde, at jeg blev nødt til at komme tilbage senere, når jeg havde spurgt min mor.

Jeg har aldrig tidligere købt mit undertøj selv. Det har altid været min mor, der har arrangeret, at det blev købt til mig og mine søstre.

I Saudi-Arabien, hvor jeg er vokset op, er det altid mænd, der sælger dameundertøj i butikkerne. At købe intime beklædningsgenstande hos mandlige ekspedienter er langt fra nogen behagelig oplevelse. En gang tog jeg mod til mig, men det var ærligt talt for ubekvemt, da den mandlige sælger spurgte mig »Kan jeg hjælpe med noget?«, hvorpå han erklærede: »Denne bh vil passe dig perfekt« - hvor vidste han dog det fra? Flere af mine veninder har fortalt mig, hvordan de føler sig skamfulde, ilde til mode og overbegloede, når ekspedienterne tager mål af deres kroppe med øjnene for at finde matchende størrelser.

Boykot af butikker

Alt dette kom jeg i tanke om, da BBC forleden bragte nyheden om, at en kvindegruppe i Saudi-Arabien via Facebook opfordrer lokale kvinder til at indlede en to ugers boykot af kongedømmets lingeributikker. Min mor kunne bekræfte, at boykotten er i gang, da jeg ringede for at bede hende fortælle mig, hvad min størrelse er. Det havde hun ikke regnet med, og vi fik os lidt af et grineflip over, at jeg, en voksen dame på 22 år, stadig ikke kender mine mål.

Saudi-Arabiens religiøse ledere opretholder reelt et forbud imod kvindelige sælgere, selv om loven har tilladt det siden 2006. Selverhvervende kvinder er en vederstyggelighed i deres verden, men denne modvilje har en paradoksal konsekvens, som er i direkte modstrid med den strenge kønsadskillelse, der forbyder kvinder at omgås ikke-beslægtede mænd i det offentlige rum. Saudiske kvinder er nødsaget til at oplyse deres undertøjsstørrelser til netop ikke-beslægtede mænd.

Da fysisk kontakt med de mandlige ekspedienter naturligvis er strengt forbudt, er det umuligt at få taget mål i butikken, og det religiøse politi har forbudt offentlige prøverum. Hvis man vil prøve, må man først betale, opsøge et offentligt toilet, og derefter evt. gå tilbage for at få byttet sine trusser eller brystholdere.

Det islamiske kongeriges kønssegregation har således sine både tragiske og komiske sider, og det er på en gang sjovt og trist, at der skal en undertøjsrevolution til for at pirke til dette system. Kvindelige undertøjssælgere er, hvad vil vi have, og lad det for den sags skyld også være tilladt for mandlige ledsagere at gå i lingeributikker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et fint indlæg oven på svadaer af Lars Hedegaard og Søren Krarup. Mon Hana tror, at kvinder og mænd her i landet er frie? Jeg har aldrig købt undertøj til min kone og ville være i samme situation som Hana, hvis jeg forsøgte at forklare en kvindelig ekspedient om størrelse og udseende. Mange parader er brudt ned i de sidste 50 år, men jeg må med tilfredshed konstatere, at endnu findes reservation, nyfigenhed og ikke mindst respekt for det andet køn.

Søren Kristensen

Hvorfor køber kvinderne ikke bare deres undertøj på nettet - evt. med det formål, at videresælge det til hinanden? Det er vel ikke forbudt ifølge Islam?

Rachel Henderson

Brystholdere er meget komplicerede at anskaffe. De skal prøves på stedet, det er det eneste der duer. Og der skal helst være en kyndig kvindelig ekspedient til hjælp.

Hvis ikke man har en BH, der passer helt perfekt, laver den deller eller folder foran, flytter sig opad ryggen, gnaver i skuldrene eller siderne og andre gebrækkeligheder. Eller, (gru!), brysterne hopper ud når man løber.

Ens størrelse ændrer sig gennem livet,med alder, børnefødsler, fysisk form, vævsvægtfordeling osv. BH'erne holder heller ikke særlig længe og skal hyppigt udskiftes.

Marianne Mandoe

For at fortsætte Rachels kommentar.

Det nytter heller ikke rigtigt noget at skrive ens "størrelse" ned, da der kan være stor forskel på den størrelse der er angivet på BHen og så den faktiske størrelse.
Nu er et par millimeter normalt ikke ret meget, men når det drejer sig om BHer så kan det være forskellen mellem en behagelig BH, og så en der føles som om den giver klemlus.
Og for at gøre det rigtigt morsomt.....
Så er der forskel fra undertøjsproducent til undertøjsproducent. :-)