Læsetid: 3 min.

White Stripes vs. U.S. Air Force

Det amerikanske luftvåbens tv-reklame under Super Bowl-finalen anklages af White Stripes for kopiering og groft misbrug. En anklage, der ikke kun handler om ophavsret, men også om moralsk integritet og en tiltagende tagen stilling hos nutidens musikere
Kultur
15. februar 2010

Super Bowl, finalen i amerikansk fodbold, løb af stablen i søndags, og dermed blev verdens dyreste tv-reklamer også præsenteret for nationens øjne - og ører. To par af hver tilhørte duoen The White Stripes, som sammen med over 100 millioner andre amerikanere så hververeklamen for U.S. Air Force Reserve - og mente at kunne genkende deres egen sang »Fell In Love With A Girl«.

Det har affødt følgende statement på den amerikanske duos hjemmeside: »The White Stripes er stærkt fornærmede over og protesterer mod, at Air Force Reserve med præsentationen af denne reklame implicerer, at vi har sagt god for, at en af vores sange opmuntrer til rekruttering til en krig, som vi ikke støtter«.

Meg & Jack White hævder, at reklamen plagierer deres musik på det groveste, og mens luftvåbnet prompte har fjernet reklamen fra deres hjemmeside, kan man da også konstatere på bl.a. Huffington Post at både akkordgang og riff står i stærk gæld til White Stripes.

Duoens skarpe udmelding er endnu et eksempel på, at det er blevet bredt accepteret, ja, nærmest naturligt at ytre sig moralsk, politisk, socialt engageret med og i sin musik. Der er støttekoncerter for udviste asylansøgere, jordskælvs- og tsunamiofre, til fordel for præsidenter og partier.

Torturmusik skal findes

Og da det for to år siden kom frem, at den amerikanske hær havde brugt musik som torturinstrument på Guantanamo rasede flere af ophavsmændene til den misbrugte musik.

Og sidste år startede bl.a. en R.E.M., Rage Against The Machine og Trent Reznor alias Nine Inch Nails i en kampagne for at få offentliggjort de hemmeligstemplede papirer, der dokumenterer brugen af evt. deres musik som tortur.

»Guantanamo er måske (tidl. vicepræsident, red.) Dick Cheneys idé om USA, men det er ikke min. Det faktum, at den musik, jeg har været med til at skabe, blev brugt til forbrydelser mod menneskeheden, får det til at vende sig i mig,« udtalte Tom Morello fra Rage Against The Machine ved den lejlighed.

Waits' yver i ansigtet

The White Stripes lover at de »vil tage stærke midler i brug for at stoppe reklamen indeholdende denne musik«, og skulle de gå rettens vej, kan de læne sig opad præcedens: Landsmanden Tom Waits fik nemlig i 2006 i Barcelona rettens ord for at Audi-Volkswagen og reklamens produktionsselskab var skyldige i plagiering af en sangstruktur fra »Innocent When You Dream«. Samt i at få en sanger til at kopiere Waits' sangstemme og -stil.

»Som at få syet en kos yver fast på siden af ansigtet. Smertefuldt og ydmygende,« har mesteren sagt om af brugen af hans musik i reklamer.

U.S. Air Force-reklamen handler ikke kun om ulovlig brug af andres immaterielle ejendom, men også om værkets integritet, dét som også kaldes for de moralske rettigheder. Og da musikere nu om dage er offentlige tilstedeværelser komplet med en mening om verden og hvordan vi skal behandle hinanden, ja, så kan voldelig brug eller politiske modstanderes brug af et værk måske mere end nogensinde siden sen-60'ernes politisering af kulturen krænke integriteten - ja, måske endda skabe en kløft mellem kunstneren og værket.

Arcade Fire solgte ud

Originalens aura kan vansires, kuppes, overtages af en præsidentkandidat, en pruttepudefabrikant eller en sportsbegivenhed. Som i det aktuelle tilfælde med sangen »Fell In Love With A Girl«, som altså nu er blevet brugt til at fortsætte en krig.

Årets Super Bowl havde også andre kendte musikere på lydsporet. De canadiske indie-stjerner Arcade Fire havde licenseret deres slagsang »Wake Up« til begivenheden. De ved så godt, at man ikke bare kan lade sig bruge i en kommerciel sags tjeneste, når man er et ægte indie-band med lede ved forbrugersamfundet uden på tøjet. Og så har de måske også hjertet på rette sted. I hvert fald har de doneret alle deres indtægter til jordskælvsofrene på Haiti. Integritet fuldt bevaret.

www.whitestripes.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels østergård

Jack White har sgu X-faktor....