Læsetid: 2 min.

Bodil nr. 6 til Lars von Trier

Antichrist blev den klare vinder ved årets Bodilfest i Imperial
Kultur
22. marts 2010

Ingen vil kunne bebrejde Lars von Trier, hvis han føler sig en anelse blasert ved modtagelsen af sin Bodil-pris for Antichrist.

Hele fem gange tidligere er den kontroversielle danske instruktør nemlig blevet belønnet på lignende vis af de danske filmkritikere og filmjournalister. Første gang for debutfilmen Forbrydelsens element (1984) og dernæst for Europa (1991), Riget (1994), Breaking the Waves (1996) og Dogville (2003).

Svag konkurrence

Det var heller ikke nogen overraskelse, at Antichrist blev den store prisvinder ved årets Bodil-fest i Imperial i går aftes.

Dels var 2009 i almindeligt omdømme et svagt år for dansk film, hvilket gav minimal konkurrence, dels var de danske anmeldere i sin tid ret enstemmige i deres ros til filmen - i øvrigt modsat deres udenlandske kolleger, som viste sig langt mere delte.

Det blev også til hovedrolle-Bodilpriser til Antichrists to skuespillere, der inkarnerer Triers navnløse, sorgramte par på uklog jagt efter sjælelig heling i den menneskeøde skov: franske Charlotte Gainsbourg som den skrøbelige kvinde med de uanede voldskræfter, amerikanske Willem Dafoe som den bedrevidende mand, der straffes hårdt for sin mislykkede terapi.

Tilmed gik prisen som bedste fotograf også til Antichrist - til den fremragende Anthony Dod Mantle, der snart kan indrette et værelse til alle sine priser (deriblandt Oscar for sin fotografering af Slumdog Millionaire). Og årets sær-Bodil gik til Kristian Eidnes Andersen for lyddesign til Antichrist - hvem husker ikke lyden af nedfaldende agern, der rammer hustaget ude i skoven?

Bedste dokumentar

Birollepriserne gik - lidt overraskende - til to medvirkende i Ole Bornedals ret dårligt modtagne provins-melodrama Fri os fra det onde: Pernille Vallentin som den fornedrede unge Scarlett og Jens Andersen som sjuften Lars, en forsumpet lastbilchauffør, der mishandler hende.

Hverken Antichrist eller Fri os fra det onde blev i øvrigt det store hit i biograferne: Triers meget omtalte film blev set af 82.635, Bornedals af 27.598. Bedste dokumentarfilm blev Anders Riis-Hansens spændende Blekingegadebanden, især bemærkelsesværdig for et detaljeret vidneudsagn fra et af bandens eks-medlemmer, Bo Weymann (tidligere Bo Weimann).

Og årets æres-Bodil tilfaldt initiativtagerne bag den alternative filmskole Super16 - Carsten Myllerup, Linda Krogsøe Holmberg og Jens Mikkelsen.

Endelig var der selvfølgelig også Bodilpriser til året bedste udenlandske film, begge animerede: Ari Folmans Waltz With Bashir i den ikkeamerikanske sektion og Pete Docters Op i den amerikanske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arthur Schopenhauer

Det kræver vist en kombination af nordisk skønhedssans og et lettere plaget sind rigtigt at værdsætte Triers film. Det glæder mig at se, at Antichrist ved denne prisuddeling blev ordentligt værdsat!