Baggrund
Læsetid: 2 min.

Dragen

Bente Hansen har haft en enestående karriere. I dag fylder hun 70
Kultur
4. marts 2010
Bente Hansen har haft en enestående karriere. I dag fylder hun 70

Bente Hansen er drage. Vi iler med at understrege, at 'drage' i denne forbindelse ikke betyder en væmmelig havgasse, men derimod står for et af den kinesiske astrologis 12 tegn.

Oplysningen findes på hendes hjemmeside, hvor man kan læse, at dragen er »emanciperet, går ind for ligestilling, er viljestærk med en stærk selvfølelse, stolt, majestætisk, grandios, dominerende, ærlig, positiv, åben, direkte, men med negative tendenser i retning af fanatisme og overvurdering af egen betydning.«

Vi kan for egen regning tilføje, at følgende erhverv passer til dragen: profet, sagfører, taler, arkitekt, kunstner, skuespiller, meteorolog, astronom og astronaut. Bente Hansen har været omkring flere af mulighederne, ved den første kvindefestival i Fælledparken var hun hovedtaler sammen med den sorte panter, Angela Davis, og hun tæller to digtsamlinger og et teaterstykke blandt sine værker. Hun har dog ikke holdt sig strengt til de astrologiske forskrifter, men i sin ungdom også arbejdet som billedhuggermodel, turistguide, svømmelærer og fabriksarbejder.

For kvinderne

Bente Hansen voksede op i Vestjylland som en af otte søstre. Faderen ønskede sig angiveligt drenge og har åbenbart haft svært ved at opgive håbet. Af uddannelse er Bente Hansen magister i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet, og hun har et langt liv ved forskellige medier bag sig. Som ansvarshavende redaktør på Politisk Revy blev hun i 1969 tiltalt for at have afsløret FETs aflytningscentraler i Kejsergade.

Hun har været et fremtrædende medlem af rødstrømpebevægelsen, og i 1973 blev hun redaktionschef på Information, ifølge hende selv på grund af sine kvindepolitiske erfaringer, men det kom ikke til at gå stille af. Bente Hansen kom i modsætning til redaktionens tunge drenge - der var på dette tidspunkt kun tre kvindelige journalister - og i 1977 forlod hun avisen. Bataljerne fik dog til resultat, at Information oprettede en stilling i kvindepolitisk stof, som blev besat med Hanne Dam.

Folket og Gud

Siden har Bente Hansen blandt andet været programredaktør ved Statens Filmcentral og programmedarbejder i Danmarks Radio samt arbejdet som forfatter og foredragsholder. Hun har været medlem af SF og VS og har hele tiden været aktiv på venstrefløjen. I dag er hun både socialist og kristen og sidder i Vor Frue Kirkes menighedsråd.

Bente Hansen har modtaget flere priser, blandt andet PH-prisen og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun har to børn, Johanne og Hasse, med musikeren Benny Holst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her