Baggrund
Læsetid: 3 min.

'Vi elsker sandheden'

Med den stort anlagte miniserie 'The Pacific', der foregår i Stillehavet under Anden Verdenskrig, håber Tom Hanks og Steven Spielberg ikke blot, at de kan fortælle en nuanceret historie om, hvad der skete dengang. De vil også gerne åbne folks øjne for, hvad der foregår i Irak og Afghanistan i dag
Den amerikanske filmstjerne, instruktør og producent Tom Hanks står sammen med Steven Spielberg bag den stort anlagte, 250 millioner dollar dyre miniserie 'The Pacific', der, som titlen antyder, handler om den del af Anden Verdenskrig, som amerikanerne udkæmpede mod japanerne i Stillehavet efter angrebet på Pearl Harbor i 1941.

Den amerikanske filmstjerne, instruktør og producent Tom Hanks står sammen med Steven Spielberg bag den stort anlagte, 250 millioner dollar dyre miniserie 'The Pacific', der, som titlen antyder, handler om den del af Anden Verdenskrig, som amerikanerne udkæmpede mod japanerne i Stillehavet efter angrebet på Pearl Harbor i 1941.

Kultur
17. marts 2010

»Vi ville bestemt ære amerikansk mod i The Pacific, men vi ville også have, at folk skulle sige, 'vi vidste ikke, at vores soldater gjorde det mod japanerne',« siger Tom Hanks i et stort interview med Time Magazine.

Den amerikanske filmstjerne, instruktør og producent står sammen med Steven Spielberg bag den stort anlagte, 250 millioner dollar dyre miniserie The Pacific, hvis første af 10 afsnit blev sendt på kabelkanalen HBO i søndags. Serien handler, som titlen antyder, om den del af Anden Verdenskrig, som amerikanerne udkæmpede mod japanerne i Stillehavet efter angrebet på Pearl Harbor i 1941.

The Pacific er en slags opfølger til den fremragende miniserie Band of Brothers, som Hanks og Spielberg producerede for 10 år siden, og som fulgte en deling amerikanske faldskærmssoldater i Europa før, under og efter D-Dag, de allierede styrkers landgang i Normandiet den 6. juni 1944.

Forvirrende og brutal

Band of Brothers var på én gang Tom Hanks og Steven Spielbergs hyldest til deres fædres generation, soldaterne, der kæmpede for hele verden i Europa, og et forsøg på at nuancere det billede af Anden Verdenskrig, amerikansk film og tv hidtil havde præsenteret publikum for. Krig er helvede, også selv om Anden Verdenskrig var den såkaldt 'sidste gode krig', hvor det i høj grad var de gode mod de onde.

På samme måde er The Pacific en hyldest til de amerikanske soldater, der blev sendt vestpå for at kæmpe mod japanerne. Men hvor krigen i Europa groft sagt var en overskuelig, ligefrem affære, der involverede tanks og bataljoner af soldater, der rykkede frem mod en som regel synlig, klart defineret fjende, var krigen i Stillehavet anderledes forvirrende og brutal - det samme gælder amerikanernes fremfærd.

Små grupper af soldater blev landsat på øer dækket af tæt jungle - Guadalcanal, Guam, Peleliu - og skulle ikke kun kæmpe mod selvmorderiske japanere, der skjulte sig i buskadset og pludselig angreb, men også mod varmen, malaria, dysenteri, maddiker i maden, forgiftede brønde og isolation.

Det var, som New York Times' anmelder James Poniewozik forleden skrev i en begejstret anmeldelse af The Pacific, »lige dele Vietnam, Irak og gyserfilm« - hvilket i øvrigt også Clint Eastwood og Terrence Malick formåede at få frem i hhv. Flags of Our Fathers (2006) og The Thin Red Line (1998).

Personlige omkostninger

Og det er den fornemmelse, man får, når man ser The Pacific, og jeg har set de to første afsnit. Band of Brothers' velfriserede Europa er afløst af et ufremkommeligt, stedsegrønt virvar, hvor døden lurer bag hvert et træ. Hanks, Spielberg og deres store hold af manuskriptforfattere, instruktører og konsulenter har tilsyneladende gjort alt for at få junglekrigen til at tage sig så troværdigt, realistisk, beskidt og grum ud som overhovedet muligt.

»Vi elsker sandheden,« siger en anden af seriens mange producenter, Gary Goetzman, til New York Times.

»Vi mener, at det er der, hvor de bedste historier kommer fra. Man kan ikke finde på ting, der er mere spændende eller fængslende end det, der rent faktisk er sket i verden.«

Mens Band of Brothers følger en hel deling, fokuserer The Pacific primært på tre marinesoldater - hvoraf den ene, Robert Leckie, også skrev en af de bøger, serien er baseret på - og den handler blandt andet om de konsekvenser, krigen får for de overlevende soldater, ikke mindst psykologisk.

USA's historieprofessor

»Hvis Band of Brothers var en undersøgelse af, hvad vi troede, The Greatest Generation (generationen, som udkæmpede Anden Verdenskrig, red.) gennemlevede som gruppe, er denne serie mere en undersøgelse af de personlige omkostninger for individet,« siger en af The Pacifics instruktører, Tony To, også til New York Times.

Tom Hanks, der med serier som Band of Brothers, From the Earth to the Moon og John Adams efterhånden er blevet USA's mest prominente og populære historielærer, håber ikke blot, at han med The Pacific kan fortælle den 'sande', nuancerede historie om, hvad der skete under Stillehavskrigen. Han vil gerne åbne folks øjne for, hvad der i dag foregår i Irak og Af-ghanistan, hvor soldater også bliver dræbt eller kommer hjem med psykologiske problemer.

»Fra begyndelsen ville vi have, at folk skulle undre sig over, hvordan vores soldater overhovedet kan genindtræde i samfundet,« siger han til Time Magazine.

»Hvordan kan de bare genoptage deres liv og fortsætte sammen med resten af os?«

'The Pacific' kan i USA ses på HBO hver søndag. Serien begynder på dansk tv, Canal+, den 4. april kl. 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Altså som sædvanlig fra de to en gang flot filmet krigs-forherligende action der absolut intet lærer beskueren om de politiske årsager til vanviddet ?

Glem denne artikel og se den russiske film "Come And See". En meditation over emnet krig der fortæller mere end alle Spielbergs film tilsammen.

http://www.imdb.com/title/tt0091251/

Lars Peter Simonsen

Hvis denne film kan få alle til at indse hvilke konsekvenser krig har for civilsamfundet efter dennes ophør, ville folk måske begynde at nægte at deltage?
Hvis ingen gider være soldater bli'r det jo noget bøvlet at føre krig...
Bare en tanke...

Arthur Schopenhauer

Band of Brothers var fremragende, med Pacific er lige i hælene. Det ville da være kedeligt, hvis al musik var Beethoven.

"... denne serie mere en undersøgelse af de personlige omkostninger for individet,« siger en af The Pacifics instruktører, Tony To, også til New York Times." Dette er en fuldkommen umulighed med Steven Spielberg involveret i produktionen.
Efter første afsnit er "turkey shoot"(The Great Marianas Turkey Shoot"(juni 1944)) som udtryk for den årelange nedslagtning af i tusindvis af japanske infanterister allerede blevet hvermandseje. Befalingsmænd er ligeledes fra første færd sikre i deres sag som kun de der kender historiens faktiske udfald kan være. Hvilket netop kendetegner en Spielberg produktion. Historie som kulisse og decopage for pretty-boy-coathanger-skuespiller som endeløst patter deres patetisk americana patos fra Empire of the Sun (1987) over Munich(2005). Føj.