Læsetid: 7 min.

Film om Underdanmark gør os klogere

Som en lang række andre, nyere danske film handler Thomas Vinterbergs 'Submarino', der har premiere i dag, om en verden befolket af alkoholikere, stofmisbrugere og kriminelle. Men gør filmene os klogere på de socialt udstødte, eller handler det blot om, at de er godt, dramatisk stof?
Som en lang række andre, nyere danske film handler Thomas Vinterbergs 'Submarino', der har premiere i dag, om en verden befolket af alkoholikere, stofmisbrugere og kriminelle. Men gør filmene os klogere på de socialt udstødte, eller handler det blot om, at de er godt, dramatisk stof?
25. marts 2010

Alkoholikere på en bænk i Avedøre. Stiknarkomaner i et hærget sommerhus i udkanten af Aalborg. Desperate pushere på Vesterbro. Det, man kalder 'Underdanmark', optræder ikke sjældent på film, fra Bænken (2000) og Nordkraft (2005) over Pusher-trilogien (1996-2005), Pizza King (1999) og Ledsaget udgang (2007) til Hvordan vi slipper af med de andre (2007), Fri os fra det onde (2009) og Portland (1996).

Og i dag er der premiere på Thomas Vinterbergs Submarino, som foregår blandt narkomaner og alkoholikere i Københavns Nordvest-kvarter. Kernen i historien er forholdet mellem to brødre, hvis mor var alkoholiker, og nu som voksne uden det store held forsøger at undslippe den svære, sociale arv. Det er en stærk og rørende historie, som stiller sig på sine udsatte hovedpersoners side, og som med indføling og realisme skildrer disse sårede eksistensers dagligdag og miljø.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Biografen vil aldrig kunne erstatte virkelige oplevelser med levende mennesker og jeg vil mene at mulighederne for at møde underdanmark face to face er mange, hvis man virkelig er interesseret.

Eftersom jeg selv er professionel bums - og kender lorten indefra, kan jeg kun medgive at middelklassen og opefter som regel er bange for os. Fordi de er bange for sig selv. Fred være med dem og deres fladskærme..

Marie Sanne Caroline Malmros

En god artikel. Jeg savner nogen gange film om middelklassens problemer og midtlivskriser m.v
"A Single Man" er et godt eksempel på en sådan film. Jeg mener, at der er meget godt filmstof i det moderne vestlige eller østlige menneskes livkrise og evt. åndelige søgen eller mangel på samme.

Film er film og virkeligheden er 100 gange mere nuanceret end film kan vise.

Submarino er et klassisk eksempel på en bog/film som har misset båden fuldstændig, men alligevel prøver at vise at de er kommet ombord.

Så nej Submarino gør os ikke klogere, den gør os dummere ved at tro den kan narre os til at tro den er samfundsrealistisk, når det bare er et film-drama.

Jens Carstensen

Det, at have skrevet bøger & tale fransk er en kvalitet i sig selv men heller ikke meget mere. Intellektuelt forrædderi eller den lillle tvist(løgn) hos Søvndal er måske sammenligneligt alligevel; det er bare en dum ide at forfølge og konteksten er vidt forskellig, tænker jeg.
Nå, men Information blev af Herluf Bidstrup kaldt for Abekatten.En abekat med høj hat og refleksionerne i et fast greb uden at miste overblikket og perspektivet, det mestrer Rune L pænt godt og det er sku ok !
Per Stig Møller sku jo nødig skamroses for sit forfatterskab her "Midt i Redeligheden" - kulturkrisen, når det nu er den praktiske politik eller resultaterne af den, der bliver behandlet sådan lidt nonchalant.