Læsetid: 6 min.

Holberg er stadig holdbar

250 år efter sin død synes Ludvig Holberg mere aktuel end nogensinde. Teatrene spiller ham, gymnasie­eleverne læser ham, og forskerne debatterer ham. Hans satiriske komedier rækker hen over århundreder og taler direkte ind i vores samtid. Men det er paradoksalt nok i hans mindre kendte tekster, at han har mest at sige os
250 år efter sin død synes Ludvig Holberg mere aktuel end nogensinde. Teatrene spiller ham, gymnasie­eleverne læser ham, og forskerne debatterer ham. Hans satiriske komedier rækker hen over århundreder og taler direkte ind i vores samtid. Men det er paradoksalt nok i hans mindre kendte tekster, at han har mest at sige os
18. marts 2010

Måske var Ludvig Holberg bange for at blive glemt af eftertiden, bange for at glide ud af den kollektive erindring og forsvinde fra historiebøgerne lige så pludseligt, som han var blevet en del af dem.

I hvert fald donerede den aldrende komediedigter kort før sin død i 1754 hele sin formue til Sorø Akademi på én betingelse: At han fik titel af baron og ret til en gravplads i Klosterkirken, hvor hans sarkofag med portrætmedaljon og adeligt våben stadig står.

Havde Holberg kunnet skue 250 år ind i fremtiden, ville han have vidst, at han i dag på ingen måde er glemt, men tværtimod i sit fjerde århundrede synes mere synlig i kulturlivet end nogensinde før.

Teatrene spiller ham, gymnasieeleverne læser ham, forskerne debatterer ham, og i sidefløjen til Den Sorte Diamant i København er lærde fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab godt i gang med at lægge hele hans forfatterskab ud på nettet til fremtidige generationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu