Baggrund
Læsetid: 1 min.

Med troen på det rigtige intakt

Politiker og tidligere medlem af både folketinget og Europa-Parlamentet Ib Christensen fylder 80 år.
Ib Christensen fylder 80 år i dag

Ib Christensen fylder 80 år i dag

Mogens Ladegaard

Kultur
15. marts 2010

Det kan siges om Ib Christensen, at hans historie også er historien om dansk og Europæisk politik i hans aktive år. Mange af de sager han har været engageret i, og de bevægelser han har repræsenteret, har haft en storhedstid som i dag er falmet. I 1973 blev han første gang valgt til Folketinget for partiet Retsforbundet, det lille og i dag næsten ukendte humanistisk/liberalistiske parti med fokus på fælles ejendomsret over jorden.

Her sad han i to perioder, den sidste sideløbende med hans første periode som medlem af Europaparlamentet. Her sad han indvalgt for listen Folkebevægelsen mod EF, for hvem han også blev valgt ind fra 1984 til 1994.

Gennem alle årene har modstanden mod EF, og siden EU, været en af de vigtigste kampe han har beskæftiget sig med, men fra et internationalistisk udgangspunkt, snarere end nationalt. Således var han som unge medstifter af hele to europæisk orienterede foreninger, Dansk Europa-Union og Europæisk ungdom.

Internationalt fokus

I det hele taget har det internationale fokus fyldt meget i Ib Christensens karriere. Således har han i flere perioder siden 1970 været medlem af forskellige underpaneler af FNs styrelse, lige såvel som han flere gange har været valgt til både Nordisk Råd og Europarådet, hvor han i sidstnævnte blandt andet har fungeret som næstformand for delegationen til EFTA.

Han har desuden været medlem af redaktionen for tidsskriftet Norden, og har både som privatperson og politiker blandet sig ivrigt i den offentlige debat, både på tryk og i radio og tv. Hans er fortsat medlem af Retsforbundet, hvilket han har været siden ungdomstiden som studerende i Randers og Århus.

Om partiets program siger han selv at det udtrykker en »symbiose mellem personlig frihed og social retfærdighed, den perfekte balance mellem vækst og miljø, den perfekte harmoni mellem på den ene side global fred, sikkerhed, samarbejde og solidaritet og på den anden side national selvbestemmelsesret, demokrati og retsstat.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her