Nyhed
Læsetid: 2 min.

Blurs trommeslager springer ud som ærlig politiker

Dave Rowntree stiller op for Labour i det centrale London - og i sit kampagnemateriale fortæller han alt om sin tidligere alkoholisme og narkomisbrug
Dave Rowntree.

Dave Rowntree.

Kultur
1. maj 2010

Normalt finder man ham skjult bag et halvt dusin trommer. Men i disse dage er britpop/artrock- bandet Blurs trommeslager Dave Rowntree omgivet af syv eller otte Labour-aktivister, et par tusinde politiske pamfletter og stakke af kuverter. Der er karrierehop og karrierekovendinger, men Rowntrees beslutning om at skrue ned for musikken og stille op til parlamentsvalget udspringer - efter hans eget udsagn - af mødet med den mandlige overgangsalder.

»Jeg befandt mig en heftig midtlivskrise,« siger den 45-årige, imens han roteret frem og tilbage på en drejestol i sit kampagnehovedkvarter i London-bydelen Soho.

»Bandet var gået fra hinanden, og jeg gik pludselig fra at have ingen tid overhovedet til at have oceaner af den.«

»Så begyndte jeg at vågne kl. fire om morgenen med den angstfremkaldende følelse: Åh Gud, jeg har spildt mit liv. Jeg måtte gøre noget ved det. Og så henvendte jeg mig på Labours lokale partikontor.«

Syv år efter sin Blur-ned- smeltning er musikeren - nu med juridisk embedseksamen og en periode som lokal partiformand på sit cv - blevet deltidspolitiker og Labours spidskandidat i distriktet Cities of London og Westminster.

Druk og stoffer

Distriktet er traditionelt konservativt, og Rowntree siger da også med sin karakteristiske oprigtighed:

»Vi er næsten helt sikre på ikke at vinde.«

I valgkampen forsøger Rowntree ikke at skjule sin fortid som musikidol, om end han heller ikke spiller på den. På hans kampagnefolder står simpelt hen:

»Mit navn er David Rowntree og ud over at være trommeslager i bandet Blur er jeg din lokale Labour-kandidat.«

Ærlighed kan være en alvorlig risiko i en tid, hvor en uoverlagt Twitter-kommentar kan smadre en politisk karriere, men Rowntree insisterer på at være ærlig og har været helt åben om sin tidligere alkoholisme og stofmisbrug - endda i sit eget kampagnemateriale.

»Jeg kan lige så godt selv lægge de ting frem, i stedet for at andre skal smudse mig til med dem,« siger han.

»Under alle omstændigheder er de fleste af mine potentielle vælgere ligeglade med min baggrund som musiker. Jeg har fået et par emails om, ih, hvor er det dog fantastisk, at Dave fra Blur stiller op her, og også et par skeptiske, der spørger: 'Hvor vover du?', men generelt er det fortid nu, og ældre mennesker ved slet ikke, hvad Blur overhovedet er. Når politikere præsenterer sig for vælgerne, prøver de så lidt som muligt at ligne et røvhul.«

Tony Blair var imidlertid en af de politikere, der ifølge Rowntree i højere grad lignede et røvhul, end det nok var hensigten, da han forsøgte at omgive sig med Britpopbands som en del af sit meget latterliggjorte Cool Britannia-initiativ i 1990'erne.

»Cool Britannia havde ikke noget med os at gøre. Vi har aldrig sagt, at Storbritannien var cool. Det var ligesom dengang, Harold Wilson kaldte The Beatles for friske fyre.«

Rowntree satser ikke på at blive levebrødspolitiker eller apparatjik.

»Jeg har ikke tænkt mig at blive partisoldat. Folk skriver, at nu har Dave forladt bandet for at koncentrere sig om sin politiske karriere, Men jeg har ikke en politisk karriere. Jeg er en aktivist. Jeg går rundt og banker på døre og forsøger at finde problemer at løse,« siger Rowntree.

Hvorpå han går i gang med at fylde konvolutter med sit åbenhjertige valgmateriale.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her