Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ctrl + Alt + Delete

Genstart-projektet er en fusion af samtidsrealistisk ungdomsroman og krimi. Det er seks bind skrevet af tre forfattere - og et godt bud på at genstarte læsningen af ungdomsbøger
Kommandoen for at genstarte en computer er Ctrl+Alt+Delete. Og det er også titlen på en ny serie af ungdomskrimier. Model

Kommandoen for at genstarte en computer er Ctrl+Alt+Delete. Og det er også titlen på en ny serie af ungdomskrimier. Model

Mikkel Østergaard

Kultur
9. april 2010

Der er ingen, der er i tvivl om, at krimigenren er populær i disse år. Samtidig er der en tendens til, at unge mennesker, måske i mangel på gode ungdomsbøger, ofte ender med hurtigt at gå over til voksenbøger, og gerne krimier.

Derfor synes fusionen af samtidsrealistisk ungdomsroman og krimi at være oplagt. Og det er, hvad serien Genstart er. Crtl + Alt + Delete er kommandoen for at genstarte en computer. Det er også den overordnede titel på de seks bind af ungdomsromaner med en fælles fortløbende krimihistorie. Idéen bag Genstart-projektet er inspireret af tv-krimien med et overordnet plot og flere 'afsnit'-forfattere. I alt seks bind skrevet af tre forfattere på skift er planlagt. Forfatterne, der skriver på den samme fortløbende historie, er Ina Bruhn, David Meinke og Caroline Ørsum. Og det er som en bogudgave af Forbrydelsen, hvor sidste 'afsnit' om den forsvundne Jonathan nu er udkommet.

I seriens første bind 'Gennem nattens gader' skal de tre gamle venner Mateus, Nick og Jonathan begynde i 1.g på samme gymnasium. Men Jonathan har forandret sig. Han vil hellere researche og skrive artikler end at være sammen med vennerne og han melder sig ud efter kun få timer i gymnasiet. En dag modtager Nick og Mateus en mystisk besked på Facebook fra én der kalder sig Ikaros, der får dem til at tage til Christiania, hvor de finder Jonathan i selskab med to hashdealere. Jonathan vil stadig ikke sige, hvad han har gang i. Det ender i et opgør på gymnasiet, hvor Jonathan møder op såret, slår op med kæresten Liv, hvorefter han forsvinder sporløst. Og så begynder trekløveret Nick, Mateus og Livs eftersøgning gennem de næste fem bind samtidig med historierne om deres liv som unge mennesker i nutidens København.

Forskellige stemmer

Det er de 'almindelige' emner for ungdomsbøger, der er i spil i Genstart-bøgerne: skolen, problemer med forældre, forældres problemer med hinanden, venner, kærester, fester. Mere seriøst og mere kriminelt er der så også stoffer, drug rape, hate crimes og ekstremisme. Og så altså Jonathans forsvinden, der kører gennem serien som en rød tråd. Konceptet fungerer godt. Forfatterne leverer overbevisende ungdomsliv og -sprog med tilpas meget slang, sms-beskeder, Facebook-opdateringer osv. Personerne virker som troværdige unge mennesker. De kommer i problemer, også ret dramatiske, og man når at overveje, om det ikke er overdrevet, men det virker for det meste ikke urealistisk, men så meget mere skræmmende, hvilken barsk verden de unge skal navigere i.

De tre forfattere griber opgaven forskelligt an og med plads til hver sin stemme. Bøgerne af Ina Bruhn og David Meinke er fortalt i første person af henholdsvis Mateus og Nick, mens Caroline Ørsums bidrag er set gennem Livs øjne, men i tredje person. Af de tre forfattere er Ina Bruhn den mest erfarne med flere ungdomsromaner bag sig, hvilket mærkes. I projektet er der spænding hele vejen igennem, men første og fjerde bog er de bedste. Her er de stærkeste personskildringer og den strammeste fortælling.

David Meinke, der debuterede i 2007 med ungdomsromanen Kaos (kys ah oh shit), indleder hvert kapitel i Aberne med et citat om dyrevelfærd og har kapiteloverskrifter i Rod, hvilket giver dynamik, og man sympatiserer også med Nick, der er skildret med den hårdeste tone. Caroline Ørsum er den senest debuterende i foråret 2009 med Hovedet i skyerne. Spændingen om Jonathans forsvinden holdes i Den røde sofa og til det sidste i Sporerne ender, men udenomshistorierne i disse bøger er de mindst gribende, og sproget grænser visse steder til det trivielle.

Antiklimaks

Bøgerne er fine i deres udstyr og lay-out, og man håber, de finder mange unge læsere. På den ene side er man i så spændende selskab med disse page-turnere, at der gerne måtte vente endnu flere bøger. På den anden side godt, at der kun er seks i alt, for spændingen om, hvad der virkelig skete med Jonathan og hvorfor holdes til det sidste. Måske derfor, er det lidt et antiklimaks at være færdig og måske derfor slutningen skuffer lidt. Det skal ikke afholde nogen fra at gå i gang, men som i Forbrydelsen er det de færreste slutninger, der kan forløse så megen opbygget spænding. Men bøgerne er et rigtig godt bud på at genstarte læsningen af ungdomsbøger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her