Hemmeligheder om hemmeligheder

Verdens bedste fotograf, Diane Arbus, er endelig at se på disse breddegrader med en ikke helt almindelig udstilling
Kultur
8. april 2010

Bedømmelse: 5/6

En jødisk kæmpe med sin far og mor i en lille stue. En mexicansk dværg og et sindssygt juletræ i hjørnet. En familie med en retarderet søn og to tvillingepiger, der kigger dystert i kameraet.

Verdens bedste fotograf, Diane Arbus, er endelig at se på disse breddegrader med en ikke helt almindelig udstilling. Det er kunstneren Pierre Leguillon, der har iscenesat den, og i stedet for klassiske fotos har han valgt at vise over 100 opslag fra amerikanske magasiner. Det er befriende at se værkerne i deres oprindelige form, og der følger også smukke kommentarer og billedtekster fra Arbus.

Til ovenstående serie beskriver hun følelsen af at befinde sig på et brændende skib, der langsomt synker: »De vidste det også, men de var muntre, dansede og sang, en smule hysteriske. Der var ikke noget håb. Jeg var forfærdelig opstemt. Jeg kunne fotografere alt, hvad jeg ville. Intet er det samme, som de sagde, det var. Det er det, jeg aldrig har set før, jeg genkender. Der er en gammel vittighed om en mand, der kommer ind på en bar og ser, at bartenderen har en banan i øret, så han siger: 'Du har en banan i øret'. Og bartenderen svarer: 'Tal højere, jeg kan ikke høre dig, jeg har en banan i øret'. Intet er nogensinde ens. Det bedste er forskellene. Jeg får lov at beholde det, som ingen har brug for. Et fotografi er en hemmelighed om en hemmelighed. Desto mere det fortæller dig, desto mindre ved du.«

Pierre Leguillon features Diane Arbus: 'A printed retrospective 1960 - 1971', på Moderna Museet Malmö, Gasverksgatan 22, Malmö til den 1. august 2010

Kunst ved Jeppesen

Seneste artikler

 • Stressstreger

  23. september 2010
  Det bedste ved udstillingen er heldigvis Daniel Milans streg. En helt tynd sort krimskrams tilsat brede tykke sorte strøg. Det ser enerverende ud, fordi han kun tegner bevægelsen og skyggerne, og når man koncentrerer sig, får man øje på, at det er døde mennesker eller bizarre motiver med døde dyr og opstemte mennesker, han har tegnet...
 • Billige grin

  19. august 2010
  Moderne kunst for arabere er ligesom mavedans for danskere. Det er muligt, at vi alle har maver, men ve de egyptere, der skal tage imod den første danske mavedanserdelegation på kulturel udvekslingsrejse
 • Utopien nærmer sig

  19. august 2010
  Som en del af et projekt, der skal bringe utopien tilbage på kunstscenen, har kunstneren Goodiepal længe ført krig mod Det Jyske Musikkonservatorium, der fyrede ham i 2008. Krigen har ført ham verden rundt med en forelæsning om computerkunst, men dog ikke tættere på forsonende ord fra konservatoriet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her