Baggrund
Læsetid: 4 min.

Stjerne ved et tilfælde

Historien om Tina Fey handler om den sjove pige, der blev megastjerne ved en tilfældighed. Hun er kvinden bag tv-serien '30Rock' og lige nu aktuel i filmen 'Date Night', der har dansk premiere på torsdag. Nå ja, og så var hun med til at afgøre udfaldet af det seneste amerikanske præsidentvalg. Information mødte USA's hotteste kvindelige komiker i New York
Tina Fey i en af sine berømte Sarah Palin-parodier i 'Saturday Night Live'. Komikeren blev med et verdensberømt, da det blev opdaget, hvor meget hun lignede den republikanske vicepræsidentkandidat: 'Alt, hvad jeg ellers har opnået, er resultatet af hårdt arbejde, men det her kom helt af sig selv,' forklarer hun.

Tina Fey i en af sine berømte Sarah Palin-parodier i 'Saturday Night Live'. Komikeren blev med et verdensberømt, da det blev opdaget, hvor meget hun lignede den republikanske vicepræsidentkandidat: 'Alt, hvad jeg ellers har opnået, er resultatet af hårdt arbejde, men det her kom helt af sig selv,' forklarer hun.

Kultur
7. april 2010

Tina Fey fik både skyld og ros for at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg, men for den politisk uafhængige Fey er målet i virkeligheden bare at underholde folk og få dem til at grine. Sådan har det været lige siden hun som barn sugede til sig, når satireprogrammet Saturday Night Live rullede over skærmen.

Hun arbejdede hårdt for at nå sit mål, og efter nogle år på Chicagos legendariske comedy club Second City fik hun et job som manuskriptforfatter på yndlingsprogrammet Saturday Night Live.

Siden skabte hun tv-serien 30Rock, der er baseret på hendes oplevelser som manuskriptforfatter, men det var parodierne på den republikanske vicepræsidentkandidat, Sarah Palin, der gjorde hende til allemandseje både i og uden for USA.

Tilfældighedernes spil

Lige så lidt som den daværende guvernør i Alaska, Sarah Palin, havde forventet at blive John McCains vicepræsidentkandidat, havde Tina Fey forestillet sig, at Palin ville blive hendes billet til succes og stjernestatus.

Ligheden mellem de to kvinder er imidlertid så slående, at selv Feys 5-årige datter, Alice, kan se det, og det fik folkene bag Saturday Night Live til at bringe Fey tilbage til showet for at lave en række parodier på politikeren, der forærede manuskriptforfatterne den ene punchline efter den anden. Ofte gengav Fey ganske enkelt bare hvad Palin havde sagt, når hun blev interview-et eller holdt politiske taler.

Parodierne fik showets seertal til at vokse med næsten 50 procent, mens millioner af mennesker verden over har klikket sig ind på YouTube for at se Tina Fey i rollen som Palin.

»Det var skægt at lave parodierne, men det var den underligste ting, der nogensinde er sket for mig. Man kan vokse op og drømme om at blive filmstjerne, men man tænker aldrig 'jeg håber, der kommer en politiker, der ligner mig på en prik.' Alt hvad jeg ellers har opnået er resultatet af hårdt arbejde, men det her kom helt af sig selv,« har Tina Fey udtalt.

Rasende republikanere anklagede Fey for at skade valgresultatet. Andre skældte hende ud for at give vicepræsidentkandidaten for meget eksponering, og Palin selv vidste ikke, om hun skulle grine eller græde. Til sidst havde hun ikke andet valg end at deltage i en sketch side om side med Fey, hvis mål aldrig har været hverken at yde politisk indflydelse eller få Sarah Palin ned med nakken.

»Det var skræmmende at komme ind i det politiske spil. For første gang modtog jeg hademails. Det underlige er, at når mandlige komikere laver parodier på politikere, så er der ingen, der antager, at det er personligt, men fordi både Sarah Palin og jeg er kvinder, og fordi folk tror, at kvinder er ondere ved hinanden, tror alle, at det var ment som et personligt angreb.«

Selv holder Tina Fey fast i, at hendes eneste og fornemmeste opgave er at underholde og få folk til at grine.

»Jeg tror ikke, parodierne havde så stor indflydelse«, siger hun og afslører, at hun snart igen vil være at finde i sit Sarah Palin-kostume i Saturday Night Live.

»Palin er nu blevet kommentator på tv, så der er nok materiale at tage af«, siger hun og understreger, at hun ikke har noget imod, at det er hendes lighed med Sarah Palin, der for alvor har sikret hende et gennembrud.

»Mange af de folk, der har set parodierne, har aldrig set 30Rock, Saturday Night Live eller mine film, men de har set parodierne på internettet. Det har jeg det helt fint med,« siger Tina Fey, der lige nu er aktuel i filmen Date Night.

Den normale nørd

Her spiller hun over for Steve Carell i actionkomedien om et kedeligt par fra New Jersey, der bestemmer sig for at sparke lidt gang i ægteskabet ved at tage til New York og spise en romantisk middag. Aftenen ender i en bizar flugt fra både kriminelle skurke og politiet, og det kedelige par viser sig at indeholde langt mere eventyrlyst end først antaget.

»Jeg er draget af positive historier, så derfor kan jeg godt lide det faktum, at hovedpersonerne i bund og grund elsker hinanden, men blot befinder sig i en periode af deres ægteskab, hvor de har mistet gnisten lidt. Selvom filmen bare er ment som underholdning, tror jeg, de fleste par kan nikke genkendende til nogle af de problemstillinger, parret har,« siger Tina Fey og joker med, at hun og hendes mand tager fælles keramiktimer for at holde deres ægteskab hedt.

Parret har en datter og bor på Upper West Side på Manhattan, og Tina Fey beskriver sig selv som en helt normal pige, der i mange år nok gik for at være sjov, men også lidt nørdet med sine briller og lidt for mange kilo på sidebenene.

I dag er det en veltrimmet Fey, der møder verdenspressen på Ritz Carlton i New York og svarer på alle spørgsmål med en undertone af tyk ironi.

»Når jeg går rundt derhjemme, ligner jeg noget, man kunne servere for en hund til morgenmad. Jeg sparer op og prøver kun at se tiltrækkende ud fire eller fem gange om året. Hvis jeg begyndte at rede mit hår hver dag, ville det ikke være den samme overraskelse,« siger hun og understreger, at hun ikke gider ligge under for skønhedsidealer, men er glad for, at det kan lade sig gøre at få succes selvom man ikke er en 22 år gammel blondine.

Nej, det eneste, det kræver at blive stjerne, er at ligne en politiker på en prik, men mens det amerikanske publikum allerede har lært, at Tina Fey kan meget mere end det, er hun stadig et relativt ubeskrevet blad i resten af verden. Hun håber, at film som Date Night kan være med til at gøre hendes appel bredere - selvom hun bare en normal nørd, der tilfældigvis er blevet stjerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her