Baggrund
Læsetid: 2 min.

Vejen til billedkunstneren

Den tidligere gade-kunstner Leif Sylvester, der i morgen fylder 70 år, har med stort talent prøvet sig af i en række kunstgenrer, før han landede i atelieret
Kultur
17. april 2010

Leif Sylvester Petersen indledte sin karriere med at klunse og rapse, ædle discipliner i det miljø, han voksede op i på Amager, hvor pengene var små. Faderen var snedker, Leif blev tømrer.

Således væbnet med hammer, sav og tommestok drog han ud i verden, hvor han hurtigt kom i godt, dårligt selskab med maleren Erik Clausen. De to syntes, det var lige træls nok at være håndværkere. Altså sendte de håbefuldt malerier ind til Kunstnernes Efterårsudstilling, men fik afslag. Det stoppede dem ikke. De udstillede på gader og stræder og udvidede snart repertoiret med cirkusnumre, som spillede på humor mere end akrobatik. Clausen var sprechstallmeister, Petersen stærk mand og udbryderkonge.

Clausen & Petersen blev kendt over det ganske land. Man kunne ikke nævne den ene uden også at nævne den anden, men da Clausen spiste den høne, som de møjsommeligt havde dresseret til at løfte vingerne, når Clausen sagde Hands up! fik det en ende, rent symbolsk, for de fortsatte med at lave film sammen, Cirkus Casablanca og Rocking Silver.

Farveglæden

Leif Sylvester er i den grad selvlært. Ud over tømrer, gøgler og skuespiller kan han ikke desto mindre i dag skrive maler, grafiker, skulptør, plakatkunstner, galleriejer og musiker på sit lange CV.

Han har skrevet tekst til Mormors Kolonihavehus, et sikkert hit i Giro 413, og haft sit eget band, Sylvester og Svalerne, desuden haft roller på tv i Taxa og Klovn. I en af Winding Refns Pusher-film havde han i 2004 en hovedrolle over for Mads Mikkelsen.

Bag det seje ydre, som med et par tatoveringer let får ham til at ligne en rocker, banker et følsomt hjerte, og Sylvester har det seneste par årtier fundet sin endelige identitet som billedkunstner.

Kunstneren

Hans koloristiske malerier er nået ud i mange hjem og kontorbygninger. En del af året har han kunnet opholde sig og male i den lille bjergby, Frigiliana, på den spanske solkyst, hvor den tidligere gadekunstner endog har haft gang i golfkøllerne. Galleri Python hedder det galleri, han driver i Borgergade i København. En mand med mange farver på palletten.

krbj@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her