Baggrund
Læsetid: 2 min.

Den generøse redaktør

Fødselsdag fra vores helt egen verden: Informations tidligere kulturredaktør Palle Koch fylder 90 år i dag
Informations tidligere kulturredaktør Palle Koch fylder i dag 90 år. Her ses han i et travlt øjeblik på redaktionen.

Informations tidligere kulturredaktør Palle Koch fylder i dag 90 år. Her ses han i et travlt øjeblik på redaktionen.

Ernst Nielsen

Kultur
27. maj 2010

Sætter jeg mit indre øre til at lytte efter det mangestemmige kor af Informations redaktionelle medarbejdere gennem årenes erindring, udskiller der sig to fra det inderste rum, båret af fynsk barndom, stilfærdige, underspillet af humor, erfaren humanitet, bærere af avisens sjæl.

Den ene lyder fra grundlæggeren Børge Outze, den anden fra den hjerteligt respekterede kulturredaktør gennem årene 1968-90, Palle Koch, der dog allerede fra 1951 var med i staben.

Han håndterede og vejledte med røstens blidhed og ilterhed en uregerlig flok af spinatfugle, honorister, kolleger og læsere, elegant, hjælpsom og også ganske bestemt, skønsomt vurderende. Den fødte rådgiver og konsulent, iagttager og oplever.

Hans oplevelser fra besættelsen var mindre dramatiske end Outzes, yndefuldt beskrevet i Verdenskrigen på Sydfyn (1982), hvor de i Svendborg måtte vente til 9. maj, før de blev 'befriet', erindringer, han fortsatte i Mens tid var - brudstykker af en mediedegns dagbog (1984), bl.a. om hans tid som programmedarbejder på tv i fjernsyn-ets første uskyldige år, men også om bladmanden på reportagerejser verden rundt.

Grønland

Grønland blev et speciale, resulterende bl.a. i bogen om polarforskeren Ejnar Mikkelsen, Kaptajnen (1980), og udgivelse af Knud Rasmussens slæderejser.

Den stædigt læsende, skrivende, producerende mand drog med tog mellem St. Kongensgade og Ørbæksgård i Odsherred belæsset med lekture, lagde senere vejen om ad Klarebodernes Gyldendal med konsulent-udtalelser og den ene oversættelse fra norsk og svensk efter den anden i tasken, når han ikke tog mod gæster sammen med sin keramikerkone Annette From, begge med eget herligt gods i ovnene. Hvad er der ikke kommet ud at indehave en sætteskippereksamen fra barndommens søfartsby.

Palle Koch står for hans gamle skriverkarle som en mindeværdig part af Informations omtumlede historie, ikke mindst i 1960'ernes og 70'ernes ideologiske ballader indadtil og udadtil, medarbejderskab, dødsruter og redninger. Han bevarede da koldsindigheden også i spruttende harme. Oversøisk og nærværende.

En karakteristisk detail-oplevelse. Ved overgangen til ny digital teknik insisterede jeg af træghed en tid på at aflevere artikler i manuskript. Jeg anede ikke, at Palle Koch egenhændigt nødedes til at taste de skødesløse skriverier ind. 'Jeg lærte meget af dine rettelser!' sagde han, da jeg rødmende erfarede hans ulejlighed.

Hans ironiske tonefald var ubeskriveligt, lidt mere fynsk end sædvanligt. I al hjælpsom venlighed en tilrettevisning. Den suveræne redaktørs håndelag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her