Læsetid: 4 min.

Historisk brud på DR's radiomonopol

TV2 ændrede danskernes tv-vaner, da stationen åbnede i 1988. Ny medieaftale afføder radiokanal, der skal kæmpe mod DR på kvalitet og indhold.
TV2 ændrede danskernes tv-vaner, da stationen åbnede i 1988. Ny medieaftale afføder radiokanal, der skal kæmpe mod DR på kvalitet og indhold.
26. maj 2010

Danmarks Radio skal ikke længere være det eneste sted, hvor danskerne hører radio.

Regeringen har indgået en ny medieaftale med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der betyder, at der kommer en ny privat radiokanal med 100 millioner kroner i ryggen fra staten hvert eneste år.

- Det er for at sikre, at det bliver en stærk kanal, der kan levere et ordentligt indhold til danskerne. Det er et reelt monopolbrud på radio, for vi skal have en public-service-radio uden for DR, siger kulturminister Per Stig Møller (K).

Lokalradioer har i flere år givet DR konkurrence blandt radiolyttere, og TV2 har også med mindre held forsøgt sig som radiokanal. Men det er første gang, at DR får en konkurrent, der er rent licensfinansieret og dermed uden reklamer. Der kommer plads på FM-båndet til den nye kanal, da DR ikke længere har P2. Indholdet fra P2 skal i stedet spredes ud over de øvrige kanaler.

Oppositionen mener, at regeringen bruger de mange millioner på en ny radio af ideologiske årsager for at stække DR. Men Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby siger, at de mange penge skal til for at sikre, at konkurrencen med DR bliver hård på kvalitet og indhold.

- Vi synes, det er vigtigt, der kommer en høj kvalitet, så det ikke bliver en discountradio. Det skal være en konkurrence på indhold og rigtig journalistik og ikke på, hvem der er bedst til at vende plader, siger hun.

Regeringen forsøgte til det sidste at få en bred medieaftale, men Socialdemokraterne, SF og De Radikale forlod forhandlingerne få timer, før de sluttede. Forklaringen var, at aftalen set med deres øjne svækker DR og vil udløse mellem 200 og 300 fyringer.

- Det er et regulært angreb på DR, siger Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.

Per Stig Møller har en anden opfattelse.

- DR kommer kun til at aflevere de penge, som de ikke længere skal bruge til at lave en radiokanal. Vi har et stærkt DR, og vi ønsker et stærkt DR. DR har de samme penge, siger Per Stig Møller.

DR får dog for fremtiden en lavere procentdel af licensmidlerne. For der kommer flere penge ind i medielicens end tidligere, og den stigning kommer andre end DR til gode. Dermed kan Danmarks Radio samlet set komme til at fylde mindre i mediebilledet.

- Forhåbentlig, bemærker Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance.

DR bliver også tvunget til at flytte flere produktioner ud i byen. DR har tidligere brugt 187 millioner kroner om året til at købe ind fra private produktionsselskaber, men nu bliver kravet hævet til 250 millioner.

DR får dog penge til at lave en dramaserie om Danmarks historie.

- Jeg håber, den bliver anderledes end DR's tidligere dramaproduktioner, siger Karin Nødgaard fra Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti har tidligere skarpt kritiseret DR's dramaproduktioner for at bære præg af at stamme fra "røde lejesvende".

Dansk Folkeparti har også fået ind i aftalen, at DR skal styrke sin dækning af kulturarv, historie og dansk musik.

Karin Nødgaard siger, at hun nu forventer, at DR finder ud, hvordan det skal ske.

- Der ligger en opgave ude i DR-byen med at få strikket en programflade sammen, men de er også mange til at gøre det, siger hun.

OPDATERING: DR: Klassisk musik taber på medieforlig

DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen ser medieforligets lukning af P2 som et mærkbart slag mod den klassiske musik.

Elskere af klassisk musik vil komme til at opleve de negative konsekvenser af medieforliget, som regeringen onsdag har indgået med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Sådan lyder dommen fra Danmarks Radios bestyrelsesformand, Michael Christiansen, over forliget, som nedlægger radioens P2.

- Det er først og fremmest den klassiske musik, det kommer til at gå ud over. Vi skal nok finde kompensationer, men det er og bliver et slag mod den klassiske musik, siger han.
P2 står således for DR's dækning af den klassiske musik - for fremtidig vil den komme til at foregå andetsteds på DR's kanaler.

- Der bliver mindre af det hele på DR, og det bliver mindre gennemskueligt, konstaterer Michael Christiansen.
Medieforliget kom i hus, efter at oppositionen onsdag havde forladt forhandlingerne i protest mod planerne for DR. Michael Christiansen beklager, at det på den måde endte med et smalt medieforlig.

- Jeg havde gerne set et bredt medieforlig, som havde bevaret den brede demokratiske base for DR. Jeg er bekymret for, om DR skal komme ind i et politisk slagsmål, siger han.

OPDATERING: Medieaftale betyder fyringer hos DR

Generaldirektør hos DR, Kenneth Plummer, slår fast, at ny medieaftale betyder fyringer på stationen. Hvor mange har han ikke overblik over.

Medieforliget mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kommer uundgåeligt til at munde ud i fyringer hos Danmarks Radio.

Det fastslår stationens generaldirektør, Kenneth Plummer.

- Vi er i gang med at regne på konsekvenserne af aftalen. Når vi er færdige, kommer vi ud med mere præcise betragtninger, men der er ingen tvivl om, at aftalen vil medføre nedlæggelse af stillinger i DR, siger Kenneth Plummer, der regner med en afklaring i løbet af en uge.

Ifølge generaldirektøren sker fyringerne blandt andet på grund af nedlæggelsen af DR's P2. Desuden spiller det ind, at stationen fremover bliver forpligtet til et yderligere samarbejde med eksterne producenter.

- Det er klart, at når man får et krav, der stiger med 100 millioner i forhold til i år, så vil det også resultere i stillingsnedlæggelser, siger Kenneth Plummer om aftalen, der løber til og med 2014.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, forudser, at medieforliget vil koste mellem 200 og 300 stillinger hos DR.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karl Lassen

S og SF har allerede meldt ud, at de ruller medieforliget tilbage igen, hvis de får regeringsmagten. Det er ligegyldigt hvad den siddende regering laver, så vil SSF rulle det tilbage til den fortid, hvor de er i mindretal. De er imod alt, alt, alt og alting hvad regeringen beslutter uanset hvad.

Enhver borger i et demokratisk samfund bør respektere hvad den siddende regering gør, da den er valgt af et flertal af befolkningen. Det er direkte udemokratisk ikke at respektere flertalsafgørelser. Når og hvis SSF danner regering, så skal de selvfølgeligt også respekteres. Det er noget barnligt pjat, blot at ville rulle alt tilbage, som forrige regeringer gør. At tro at kun een selv har den rette tro og mening er direkte dumt og hører hjemme i børbehaven. Indtil SSF er i stand til at danne regering, så respekter venligst den siddende regerings afgørelser.

Mads Kjærgård

Vil det sige at man skal respektere hvad Hitler gjorde, han var jo valgt demokratisk af et stort flertal af tyskere! Eller vil det sige at man skulle have respekteret undertrykkelsen af Sorte i USA fordi et flertal af Sydstaterne havde demokratisk valgte regeringer. Eller skulle vi respektere hvis regeringen ville internere alle muslimer i kz-lejre hvis den havde et flertal bag sig? Næppe!

Alex Jensen

En privat station med skattepenge i ryggen? Dette lyder som om der bliver hevet en privatisering ind af bagdøren. Det er da utroligt at regeringen ikke har nogen skam!

Martin Kaarup

Enhver borger i et demokratisk samfund bør under ingen omstændigheder respektere hvad en siddende regering gør - godt eller skidt. Det er befolkningens rettighed og skyldighed at give tilbagemeldinger til regering om dens gøren og laden i alskens former.
Hvis flertallet beslutter at invadere Irak, Sverige eller Bornholm skal borgerne kraftsusmejda ikke sidde stille. Hvad er det for en gang totalitært ævl.

Den totalitære tankegang er et slag i ansigtet på alle de ansvarsfulde medborgere som hver dag bruger deres egen fritid til at kæmpe for at give dem selv, men især, alle andre medborgere, retten til dumsindige bemærkninger (dvs. ytringsfrihed), fri fagforening, kvinders stemmeret, retten til at demonstrere, børns ret til ikke at blive slået, 37 timers arbejdsdag, retten til dagpenge, forældreorlov, bistandshjælp o.s.v. i lange lange baner...

hvis alle borgere havde respekteret hvad den siddende regering nu engang valgte havde vi arbejdsmarkedforhold som i Pelle "I-Danmark-har-de-det-så-godt-at-børn-ikke-behøver-arbejde" Erobreren.

Ingen siddende regering til i dag nogensinde gjort noget frivilligt for borgernes rettigheder hvad ovenstående angår - tværtom. De har gang på gang sendt betjente ud for at slå på demonstranter som kræver retten til at strejke - i visse tilfælde med døden til følge.
Ansvarsfulde borgere har kæmpet, stredet og gjort ved for, at tvinge magthavernes luddovne håndlangere i Folketinget til at gøre indrømmelser i form at forbedrede borgerrettigheder.

De folkevalgte skal gøre som borgerne har valgt, bastabum - ikke omvendt. Det er bl.a. derfor demokrati oversættes til dansk som folkestyre. Desværre tror de folkevalgte de har mandat til hvad som helst og i nuet holder de hånden henover hinanden. De ansvarsfulde borgere iarbejde i øjeblikket på at ændre den vrangforestilling.

Og Endeligt - pris dig lykkelig for at nye regeringer har muligheden at omstøde tidligere regeringers lovgivnninger. Det gav bl.a. kvinder retten til abort.

http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/Moderne_de...

Michael Gudnæs

Kan politikerne ikke bare slagte P3 eller privatisere P4? Skal det virkelig gå ud over de to radiokanaler, som KAN - hvis de får lov - lave radio af højeste kvalitet. VK kom til magten i en blodrus af fortrængte mindreværdskomplekser for ti år siden, men kan det virkelig passe at de ikke har fået udløsning for de mange år i opposition endnu? Måske er deres foragt og angst for kultur og kvalitet blot en medfødt brist.

Mette Hansen

Dette er et medieforlig DF har hungret efter længe...at få ram på " de røde lejesvende"...som, viser det sig, slet ikke eksisterer....De kæmper mod spøgelser buuuh
Synd med dr2!

Alt andet lige, så går det altså ikke i et liberalt demokrati, at staten stort set har monopol på landsdækkende radio- og tv-formidling. Både DR og TV2 er statsejet. De kommercielle kanaler sender fra London.

Danske reklameregler er så restriktive, at de har umuliggjort kommerciel ikke-offentlig radio- og tv-virksomhed i Danmark. Det var måske noget af det kan burde se på, at lave mulighed for et marked, i stedet for at diktere fra Christiansborg hvad danskerne kan og ikke kan klare i lydpotten og på fjerneren.

Henning Ristinge

begavet kultur skal systematisk erstattes med tom kommerciel reklamekultur ala amerikansk tv - og det er der så nogen der mener er udtryk for liberalt demokrati - det er vejen ned i drænet er det

@ Jan Eskildsen. Den dag de regionale tv-stationer stopper med at modtage licens og TV 2 ikke modtager indtægterne for salg af reklamer omkring de regionale udsendelser (hvilket er en slags inddirekte statsstøtte), kan man tale om en egentlig kommerciel kanal. Indtil da er det public service.

@ Henning Ristinge. Sikke en dejlig kulturradikal udtalelse her sidst på aftenen; og så lige få flettet lidt anti-amerikanisme ind, så er vi der.

Jeg siger bare, lad os få mere variation i det danske medielandskab. Det behøves ikke være enten eller.

Sonja Bautz

"Den næste time skal vi høre computer musik konstrueret af mennesker der har hentet et program, og haft cirka 30 timers koncentreret indlæring."

Historien er glemt, vi lever i forbrugsnuet. Hent det, det er gratis.

Reklame : To pølser for en ti'

Tal om marginaliseret mennesker !

Hvor er vi ?
Her er vi !
Go' da' go' da' go' da'

Den næste time vil venstres studievært underholde børnene med krigshistorier.

Reklame : Sprøjtegift for en fem'

Tal om udsatte !

Hvor er vi ?
Her er vi !
Go' da' go' da' go 'da'

Den næste time skal den vi høre om Krarup tale med sig selv, om hvem der har ret. Ham eller ham selv.

Reklame : Luksus rejser til Maldiverne med friske slaver for en sæk plovmænd !

Tal om ensretning, for dine penge !

Måske lykkes det os at blive lige så kultur ignorante som en amerikansk turist fra den sydlige del af deres kontinent.

Henning Ristinge

Ja men jeg er også kulturradikal - det er stort set alle fornuftige menneker - det troede jeg du var klar over - enhver der ved bare lidt om kunst og kultur ved også at den bedste kunst ikke kan trives i et rent kommercielt miljø iog at de bedste kunstnere ville være afgået ved en tidlig død underethvert renlivet liberalistisk system. Det burde de konservaative også være mere opmærksom på - men de er åbenbart ophørt med at være kulturkonservative.

Hvad angår USA så har jeg levet der og ved hvad jegf taler om og jeg er ikke anti-amerikansk - men et land uden en national ikke kommerceil tv og radio er en kultufattig nation

Bill Atkins

Privathospitalerne - og nu Danmarks Radio

...VKO's skattefinansierede privatiseringsideologi fejre nye triumfer.

...paradoksalt.

Dorte Sørensen

Det var sorgens dag for de 10 pct. der høre P1. I stedet for at give P1 en saltvandsindsprøjtning så den kan give meget mere dybtborende information så skal der flere nedskæringer og 100 mio. kr. ud af Licensindbetalingerne til en ny privat P1 kanal som INGEN har bedt om.
Hørte en debat i Deadline mellem Mogens Jensen (S) og Karin Nødgaard (DF), der blev spurgt om hun kunne fremvise nogle undersøgelser der viste at lytterne ønskede en ny konkurrent til P1 uden for DR, det kunne hun ikke men hun fast holdt at hun selv fandt at en ny kanal var til lytternes bedste. Jamen fortæller dette udsagn ikke klart at oprettelsen af en ny kanal til de 10 pct. af radiolytterne, der vælger P1 for at få lidt baggrundsviden skal tvinges til at lytte til endnu mere forringede udsendelser. Ligeledes tvinges folk der vælger at høre klassisk musik og kulturstof igen skal lede efter dette stof, der nu bliver fordelt udover de øvrige DR kanaler, da DR ikke må sende mindre af dette stof ifølge medieforliget.
Er OVK virkelig så bange for fx Orienterings kulegravende afsløringer af fx Hjort Frederiksens manipulationer med SFI mv., at de sådan ønsker at svække DR yderligere.

Bill Atkins

Dorte Sørensen,
Jeg tror ikke OVK er bange for afsløringer - OVK er blevet afsløret i snart sagt enhver form for forvaltningsretslig forsømmelse og fordrejning - uden at det får politiske konsekvenser.

OVK er ganske simpelt ude i en generel apolitisering af dansk Radio&TV...

Dorte Sørensen

Bill Atkins
Du har ret i at regeringen og DF har afvist al kritik med Fogh Rasmussens ord – der er intet at komme efter – eller – det er andres skyld . Men med fx Orienterings kulegravende undersøgelser er der dog blevet afdækket nogle uregelmæssigheder, som regeringen ikke ønskede at få frem i lyset. Disse oplysninger er blevet brugt i Folketingsdebatterne som modargumenter mod regeringen.Så jeg tror at regeringen og DF gerne vil lukke munden på fx P1s Orientering.

Jens Thorning

Det har intet med seerne og lytternes ønsker at gøre; alt er ideologi, intet er marked. Det startede med, at verden skulle se tvinges til at "Dallas" og "Dollars" for at blive omskolet til de nye tider. "Behov" eller "efterspørgsel" eksisterede naturligvis ikke. Og sådan er det hele vejen igennem, som Victor Borge sagde.

Søren Kristensen

Endelig kom det så, monopolbruddet med DR. Året var 2010 og altså toogfyrre år efter at lyttere og seere over det ganske land, kunne følge landsættelsen af det første menneske på Månen, hvilket foregik i et fartøj med et navigationssystem der havde en computerkraft på størrelse med en lommeregner til 20 kr. i TIGER. Og nu til vejret.

Bill Atkins

Hvilket monopolbrud? ... alternative synspunkter vil ikke få større bevågenhed i det fremtidige mediebillede - tvært imod

Sonja Bautz

Henning ristinge siger :

".....enhver der ved bare lidt om kunst og kultur ved også at den bedste kunst ikke kan trives i et rent kommercielt miljø iog at de bedste kunstnere ville være afgået ved en tidlig død underethvert renlivet liberalistisk system."

Se, der er en mand der ved hvad han snakker om. Det er en sjælden vare i disse dage.

Dorte Sørensen

Søren Kristensen
Det er i mine øjne et underligt argument at fremføre monopolbrud som det vigtigste argument for at give en lille særlig videbegærlige lyttere et kanal uden for DR. Det var fx et af Per Stig Møllers argumenter, men er TV blevet bedre af konkurrencen fra TV2 - er hele TV- fladen ikke bare blevet mere overfladisk og poppet Er det virkeligt en så ”vis” mand som Per Stig Møller ønsker at give P1s lytter.
Som aktiv P1 lytter ville jeg ønske at Per Stig Møller i stedet havde tilført P1 nogle af de 100 mio. kr fra licenspengene til P1 så vi kunne få nogle af alle de afskedige specialister ind i P1 igen, så P1 igen kunne komme op på samme gode niveau som før straffe besparelserne for byggebudgetoverskridelserne.

@ Dorthe Sørensen. Poppet og overfladisk?

Mener du virkelig, at vi skal tilbage til 'de gode gamle dage' hvor DR var den eneste radio-og tv-station? TV 2 har om noget, historisk set, givet DR et sundt modspil. At TV 2 så i dag ikke er værd at bruge sin tid på er noget andet.

(PS nu er jeg ikke specielt teknisk anlagt, men var det ikke muligt at oprette den nye kanal og samtidig lade DR beholde sine nuværende kanaler?)

Heinrich R. Jørgensen

Adam,

problemet er at få plads til landsdækkende kanaler på FM båndet.

Når det gælder DAB, er der mulighed for langt flere kanaler, og DR har i forvejen også de første 20 DAB kanaler allerede, hvoraf en sender klassisk musik og to sender jazz. Der er oplagt, at P2 kunne flyttes fra FM til DAB.

Når det kommer til internettet, er der ingen begrænsninger i antallet af kanaler, der kunne sendes på. Til gengæld kan der være problemer med båndbredden og dermed kvaliteten.

Et genialt koncept, er podcasting, hvor man abonnerer på de programmer man finder interessante, får dem downloaded til f.eks. en MP3 afspiller, så man kan høre de programmer man interesserer sig for, når det passer én.

Hej Heinrich,

og tak for informationerne. Det vil altså sige, som jeg forstår det, at DR i dag sidder på alle de landsdækkende kanaler på FM-båndet? Det holder sgu heller ikke.

DAB er jo en teknologi som flere og flere lande går væk fra; dermed bliver det endnu mere vigtigt at FM-båndet er for flere end bare DR.

God regnvejrsdag ^^

Dorte Sørensen

Adam van de Kamp
Jeg er heller ikke et teknisk orakel, men hvis vi som TV gik over til den nye teknik og forlod FN-båndet så skulle der ingen hindring være for et utal af kanaler.
Min oplevelse er at både TV2 og DR er blevet meget lig hinanden med mest poppet og overfladiske udsendelser. Her var P1 og P2 indtil nedskæringerne i forbindelse med regeringens og DFs første straffeaktion i skjul af overskridelserne med byggebudgettet nogle oaser, der var værd at lytte til. Med de nye nedskæringer vil P1 og kultur og klassiskmusik blive endnu mere tyndbenet og der ser jeg ikke som værende i lytternes interesse.

Heinrich R. Jørgensen

Adam van de Kamp:
"Det vil altså sige, som jeg forstår det, at DR i dag sidder på alle de landsdækkende kanaler på FM-båndet?"

Nej, der er afsat plads til 5 FM kanaler, og der sidder DR på de fire.

Den femte er blevet solgt flere gange efterhånden, men hver gang har aktører måtte kaste håndklædet i ringen, da de ikke kunne drive denne på kommercielle vilkår. Det er vistnok TV2 der har retten pt., men de sender vist ikke længere.

I stedet for at opgive den femte kommercielle radiokanal, som ikke lader til at kunne lykkes, slagtes så en af DR's kanaler, så en anden statssponsoreret aktør kan sende noget på denne.

Det lader jo til at være et ideologisk projekt, der handler om mindre monopol og større konkurrence. At den femte kanal så har vist sig ikke at kunne konkurrere, og at staten hellere vil subsidiere en af DR's kanaler fremfor at anvende den mislykkede femte kanal, virker jo ikke ligefrem videre pragmatisk.

Heinrich, du oplyser mig og tak for det. Der kan man se hvad der sker, når man udtaler sig uden at have fakta i orden.

Det vil så sige, at efter forliget sidder DR fremover på 60 % af det landsdækkende FM-båndnet. Det må stadigvæk siges at være en god bid af kagen.

Og ja, flere internationale radioselskaber har prøvet at køre radioforretning i Danmark uden held. Om man så skal opgive det, ved jeg ikke. Hvad er baggrunden for de ikke kan, er interessant. Måske skal man de på de meget restriktive og utidssvarende reklameregler vi har i Danmark?

NB er selv ihærdig DR-lytter, så tro ikke jeg er ude i et korstog mod den danske statsradiosymfoni.

@ Heinrich R. Jørgensen.

>>Det lader jo til at være et ideologisk projekt, der handler om mindre monopol og større konkurrence<<

Helt enig. Og det er du nok heller ikke så overrasket over at jeg bakker op om .

:)

Heinrich R. Jørgensen

Adam van de Kemp:
"Hvad er baggrunden for de ikke kan, er interessant"

Der er sikkert grænser for, hvor mange gange folk gider høre den samme UB40 sang samt 49 øvrige udvalgte sange, som er i evig rotation, fordi det er de sange markedsføringsfolk har fundet ud af er mest populære hos pøbel-segmentet. Plus, at værterne sikkert er endnu mere enerverende at høre på, end f.eks. P3's, der rent faktisk nogle gange lykkes at være ganske underholdende.

Hvis man er til musik, har DR faktisk et stort udvalg af DAB kanaler, der er målrettet bestemte genrer -- og de har alle langt flere end numre at byde på, end de kommercielle kanaler. For slet ikke at tale om internettet -- der findes titusindevis af kanaler, og også der kan man finde fremragende kanaler.

Dorte Sørensen

I mine øjne og som stor P1 lytter, kan jeg ikke lade være med at undre mig over hvorfor det er så vigtig for OVK at ville underminerer P1s og P2s gode sendeflader. Jeg var så naiv at tro at nu på den anden side af byggebudgetoverskridelserne, så måtte DR og specielt deres radio kanaler styrkes. Men sådan skulle det desværre ikke være.

Heinrich R. Jørgensen

Adam van de Kamp:
"Og det er du nok heller ikke så overrasket over at jeg bakker op om"

Næh, det er bestemt et fornuftigt udgangspunkt, at monopol er noget skidt og at konkurrence kan være godt.

Blot virker det lidt overdrevent, at den hjernedøde ide om en kommerciel kanal som et alternativ til noget som helst, stadig fastholdes, og får lov til at optage en del af FM båndet.

@ Heinrich R. Jørgensen.

Nu bliver jeg i tvivl: mener du så, at DR skal have eneret til at sende radio på det landsdækkende FM-båndnet?

Heinrich R. Jørgensen

Adam,

næh, jeg synes såmænd det er afbalanceret nok, at DR har 3 ud af 5 kanaler, og der giver også god mening, at det er P1, P3 og P4 der fortsætter.

Jeg havde blot gerne set, at de resterende to kanaler blev brugt til noget fornuftigt. Og med noget fornuftigt, men jeg absolut ikke let musik og knævrende tomgangssnakkende studieværter, men nogle kanaler der kunne have en vægtig profil.

Det er så kun én af de to kanaler, der bliver udnyttet. Hvis den sidste kanal ikke skal bruges, begynder lukningen af P2 at lugte af et rendyrket ideologisk korstog.

Heinrich,

jeg er fuldstændig enig.

Denne nye public service-kanal virker enormt rodet og skævvrider faktisk konkurrencen endnu mere, da de private kanaler får en konkurrent yderligere, der er statsbetalt.

Men ak ja, det skal nok gå alt sammen. DR laver noget fantastisk radio og det håber jeg de bliver ved med.

God dag.

Karsten Aaen

-øhm-

DR's monopol på radio blev altså brudt helt tilbage i 1980erne, da den daværende borgerlige regering gjorde det muligt at lave lokal-radio, også med reklamer. Derfor hr vi i dag Radio Voice, Radio Viborg og andre lokal-radioer rundt omkring. En masse alternative radio-stationer kom der også, bla. Radio Rosa, Radio Lotus + en masse etniske radio-stationer, f.eks. Somalisk Lokalradio mv.

Sandt er der dog, at der (indtil nu) ikke har været en landsdækkende konkurrent til DR på radio-området. Ifølge en artiklen i Politiken
http://politiken.dk/kultur/tvogradio/article980479.ece
så er tanken bag dette her, at man vil skabe en kanal a la Radio Hele Norge http://www.p4.no/

Ifølge wikipedia ser det sådan ud:

http://en.wikipedia.org/wiki/P4_Radio_Hele_Norge

Og radioen har en markeds-andel på ca. 24% - og det håber man vel også, at den nye kanal p2 får? går jeg ud fra.