Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hjemmeside skal gøre Danmarks kulturarv mere tilgængelig

1001fortællinger.dk skal være en videns-udveksling om den danske kulturarv
Kultur
10. maj 2010

Hvad har Flyvergrillen, Herlufsholm Kostskole og Henne Mølle Å Badehotel med hinanden at gøre? Ikke umiddelbart det store, men på den nylancerede hjemmeside 1001fortællinger.dk er alle tre steder listet som en del af den danske kulturarv.

Hjemmesiden vil vise 1.001 steder, som har haft betydning for danskernes kulturarv. Det er muligt for alle at tilføje steder, men allerede inden lanceringen i onsdags havde Kulturarvsstyrelsen allieret sig med 27 kendte danskere, der fortæller om deres yndlingssteder.

Man kan blandt andet høre forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen fortælle om Blekingegade, og sangerinden Pernille Rosendahl fortæller om sin kærlighed til SAS-hotellet i København og 'den gode Arne', som var fundamental for hotellets status. Det er også muligt at se en af EM-vinderne fra 1992, Kim Vilfort, vise rundt på Brøndby Stadion med håndholdt kameraføring.

Men det er ikke kun ting fra de sidste par årtier. For vicedirektør i Kulturarvsstyrelsen Anne Mette Rahbæk er det vigtigt, at hjemmesiden viser hele billedet af Danmarks udvikling:

»De steder, der er udvalgt, appellerer meget bredt. Det er ikke kun kongens slotte og hoffets historie, vi fortæller, men også sindssygeanstalternes historie har fundet vej til 1001fortællinger. Det er steder, der afspejler den historie og udvikling, som ligger forud for det samfund, vi har i dag.«

»Steder kan jo formidlingsmæssigt noget helt fantastisk. Mens du står i din samtid, kan stederne give en bedre forståelse af de mennesker, som har stået der tidligere. Det binder på en god måde fortiden sammen med nutiden,« fortæller Anne Mette Rahbæk.

Skal integreres

Det er Kulturarvsstyrelsen, der står bag hjemmesiden. Vicedirektør Anne Mette Rahbæk håber, 1001fortællinger.dk vil blive en integreret del af danskernes færden i den digitale verden.

»Målet er at få en meget bedre formidling af den fantastiske kulturarv og historie, vi har i Danmark. Lade den komme til udtryk gennem stor fortælleglæde fra brugerne. For fremtiden håber vi, at hjemmesiden bliver et sted, hvor danskerne helt naturligt søger ind, når man skal på tur, eller man vil se, hvilken kulturarv der findes i nærheden,« siger hun.

1001fortællinger.dk er også fuldt ud tilgængelig på engelsk, og det er Kulturarvsstyrelsens håb, at siden også vil blive brugt af turister i landet.

Alle over 13 år kan oprette en profil på siden. Med en profil er det muligt at oprette steder, man mener har kulturhistorisk relevans. Man kan både skrive en tekst eller uploade billeder og video. Derudover kan man også kommentere på andres steder.

Det er muligt at få adgang til de udvalgte steder på flere måder. Eksempelvis kan man med sin mobiltelefon eller med bilens GPS få adgang til landkortet med de udvalgte steder markeret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andreas Ebbesen

Hør, hvad er meningen egentlig?
Kunne i ikke ulejlige jer med at linke til omtalte hjemmesiden i stedet for at linke til en hjemmeside for et fiskefirma i Skagen?
Det er jeg sådan set ret ligeglad med..
Det er ikke første gang i laver det nummer.
Heidi madsen

Peter Andreas Ebbesen

Ja, tilgængelig for Microsoft-brugerne som sædvanligt.

Så det er da vidst så som så med den tilgængelighed.
Jeg kunne aldrig så meget som drømme om at få inficeret min Mac med nogle som helst produkter fra Microsoft.
Så jeg må undvære og afspille videoer med mere på siden.
Den danske stat er i lommen på Bill Gates og hans slæng.
Hvornår går det op for alle?
Vh Heidi Madsen.