Læsetid: 3 min.

Hvem er mest gangster?

Udgivelsen af rockeren Brian Sandbergs biografi har aktualiseret spørgsmålet: Er der grænser for, hvilke bøger man skal udgive?
Det holder ikke at gradbøje mord og sige, at den ene forbryder er mere værdig end en anden. I virkeligheden skal alle bøger kunne udgives, også selv om man er ved at kaste op over nogle af dem

Det holder ikke at gradbøje mord og sige, at den ene forbryder er mere værdig end en anden. I virkeligheden skal alle bøger kunne udgives, også selv om man er ved at kaste op over nogle af dem

Claus BIe/TV2/Polfoto

Kultur
7. maj 2010

Er Jønke en mere værdig kriminel end Peter Lundin? Så meget, at Jønke fortjener en biografi og Lundin ikke? Er der en moralsk grænse for, hvilke personers historie man skal udgive og andres ikke? Ja, skal man overhovedet gøre kriminelle personer til hovedpersoner i bøger og dermed risikere, at de bliver en slags forbilleder for andre?

Er man ved at udgive bøger af og om kriminelle indirekte med til at blåstemple deres handlinger?

Spørgsmålene er blevet aktualiseret af, at jetsetrockeren Brian Sandbergs biografi Gangster, der udkommer i næste uge på Ekstra Bladets Forlag. Bogen er skrevet af journalist Henrik Madsen, der med fuld medvirken af Brian Sandberg fortæller om rockerens liv i den kriminelle verden. For på forhånd at værne sig mod kritiske indvendinger hævder forlaget, at de ved at sætte en journalist til at skrive bogen ikke blot ukritisk lader hovedpersonen fortælle sin egen historie.

Bogen om Brian Sandberg kommer i slipstrømmen på andre bøger om kriminelle, der er blevet udgivet de seneste par år, hvoraf de mest kendte eksempler er Jørn Jønke Nielsen og Peter Lundins selvbiografier.

Men er der overhovedet noget forkert i, at vi får disse bøger og fortællinger? Skulle de aldrig have været udgivet? Forfatteren Jette Hansen er her i dagens bogtillæg bekymret for, at der sker et moralsk skred, når man gør kriminelle til helte i bøger. Mange læsere vil på grund af den måde, bøgerne er skrevet på, ikke være i stand til at bevare en kritisk distance, og dermed mener hun ikke, at man skal udgive den slags bøger.

Dermed er hun på bølgelængde med Gyldendals litterære direktør Johannes Riis. Han afviser, at Gyldendal nogensinde kunne udgive en bog som Gangster, ligesom han for et års tid siden på det bestemteste afviste, at Gyldendal kunne udgive en biografi om Peter Lundin.

Kan man gradbøje mord?

Polemisk kunne man spørge, om der er så stor principiel forskel på at udgive Gangster og så eksempelvis Peter Øvig Knudsens Efter drabet om modstandsbevægelsens stikkerlikvideringer under besættelsen, der er udkommet på Gyldendal. Er denne udgivelse udelukkende legitimeret af, at de kriminelle handlinger er sket i en højere sags tjeneste? Og kan man på den måde relativere eller gradbøje drab?

Forlægger Claus Clausen, der for nogle år siden udgav bogen om Jønke, har et andet blik på den sag. Han siger, at han aldrig ville have udgivet en bog om Peter Lundin, og mener ikke, man kan sammenligne en rocker, der har begået mord, med en massemorder. Men er der virkelig en kvalitativ forskel her? Clausen forsvarer sin udgivelse med, at Jønke ikke er ubegavet, skriver godt og har humor. Men er det virkelig disse tre egenskaber, der legitimerer en udgivelse af Jønke til fordel for Lundin?

Jønke har også en holdning til dette. Han siger i den aktuelle sag: »Generelt kan jeg godt lide at læse biografier, men der findes nogle personer, hvis biografier jeg ikke synes, man bør udgive. Det har noget med min samvittighed at gøre.« Med andre ord gerne en bog om Jønke og ikke en om Lundin.

Men det holder jo ikke på den måde at gradbøje mord og sige, at den ene forbryder er mere værdig end den anden. I virkeligheden skal alle disse bøger kunne udgives, også selv om man er ved at kaste op over nogle af dem. Bøger har aldrig og skal ikke være en slags moralens vogtere, men skal beskrive virkeligheden, som den er, også den ubehagelige.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her