Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kunststøtteudvalg beskyldt for inhabilitet

Filmmagasinet Ekko beskylder Kulturministeriets Tidsskriftsstøtteudvalg for inhabilitet, men hovedmålet for beskyldningerne mener, at Ekko 'skyder gråspurve med kanoner'
Kultur
1. juni 2010

Ivan Rod er formand i interesseorganisationen Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter. Samtidig er han en af de fem medlemmer i Tidsskriftsstøtteudvalget, der årligt uddeler 2,5 millioner til danske tidsskrifter.

I en artikel på Filmmagasinet Ekkos hjemmeside anklager magasinet Ivan Rod for en dobbeltrolle.

De mener, interesseorganisationen som Ivan Rod er formand for, har haft gunstige forhold, og ifølge Ekko-artiklen er interesseforeningen da også blevet tildelt væsentligt flere støttekroner end nogen anden ansøger. Men Ivan Rod mener, at filmmagasinet, 'skyder gråspurve med kanoner', og siger:

»Det er intet odiøst i, at en repræsentant fra den pågældende branche sidder med i udvalget. Det sker i en masse offentlige forvaltninger, at folk med specifik viden om branchen inviteres med i udvalget. Når der tages stilling til uddelingen af midler, forlader jeg naturligt nok lokalet.«

Det var ansvarshavende redaktør ved nettidsskriftet og tidligere kulturborgmester i København, Tom Ahlberg, der undrede sig over en »række mistænkelige forhold i Tidsskriftsstøtteudvalget,« skriver Ekko.

Gunstige vilkår

Redaktøren ansøgte derfor i 2009 om aktindsigt i udvalgets foretagender. Gennem aktindsigten opdagede Ahlberg, at kulturtidsskrifternes interesseorganisation flere gange modtog mere støtte i perioden 2005-2007, end hvad organisationen egentlig ansøgte om. Ifølge Ekkos artikel lykkedes det også Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter at modtage 177.190 kroner i distributionsstøtte fra Tidsskriftsstøtteudvalget.

Distributionsstøtten var øremærket til en såkaldt Hvidbog om danske kulturtidsskrifter. Det var dog kun 2.190 kroner, der blev lagt dokumentation for.

»Ansøgninger modtaget efter fristens udløb vil blive afvist,« står der i støtteudvalget ansøgningsprocedure. Ahlberg fandt dog frem til, at dette ikke var tilfældet i 2006, hvor interesseorganisationen afleverede en ansøgning bare fire dage før udvalgets møde.

Ansøgningen var årets største på 475.000 kroner. Om en af post på 125.000 skrev interesseorganisationen, at »Budget m.m. fremlægges på mødet.«

I Ekkos artikel undrer Ahlberg sig over, at Rod ifølge ham selv ikke sidder med mødet, men alligevel kan fremlægge budgetter ved udvalgets behandlingsmøde.

Men Ivan Rod siger til Information, at den kritik er ugyldig.

»Når et tidsskrift ansøger, skal de udfylde en elektronisk formular, hvor der er en ansøgningsfrist. Men vi er en interesseorganisation, og derfor er der nogle andre regler og ansøgningsfrister. Vi kan slet ikke ansøge elektronisk, og derfor har vi ikke en egentlig ansøgningsfrist,« fortæller Ivan Rod.

Han siger videre, at hvis udvalget har behandlet ansøgningen, så skyldes det, at det har været en »god, solid og troværdig ansøgning.«

Det lykkedes ikke inden deadline af få en kommentar fra Kulturministeriet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her