Baggrund
Læsetid: 4 min.

Mennesker, der tør, hvor andre tier

Den ulykkelige krig i Irak og Afghanistan er en god og vigtig historie at fortælle. Det gør Doug Liman i 'Fair Game', der har tidligere præsident Bush i rollen som den store skurk
Kultur
21. maj 2010
Irak og Afghanistan har sat sit tydelige præg på flere film, der vises i Cannes, og konspirationsthrilleren 'Fair Game' af Doug Liman er et glimrende eksempel på en vigtig og relevant film om emnet.

Irak og Afghanistan har sat sit tydelige præg på flere film, der vises i Cannes, og konspirationsthrilleren 'Fair Game' af Doug Liman er et glimrende eksempel på en vigtig og relevant film om emnet.

Fra filmen

CANNES - Da George W. Bush og hans koalition af villige i 2003 besluttede sig for at invadere Irak, var det ikke kun startskuddet til en langvarig og på alle måder - økonomisk og menneskeligt - kostbar krig, der tilmed var ulovlig og baseret på forkerte efterretninger.

Ligesom finanskrisen er krigen og dens konsekvenser - også i Afghanistan - blevet en rig kilde for manuskriptforfattere og filminstruktører at gå til, når de skal lave film fulde af spænding og dramatik; film med vidt forskelligt udtryk, indhold og budskab.

Se bare på de seneste års amerikanske film,
Syriana,
Good Night and Good Luck,
In the Valley of Elah,
Stop-Loss,
The Hurt Locker,
Rendition,
Redacted,
Lions for Lambs,
W.og mange andre, også dokumentarfilm som Michael Moores
Fahrenheit 9/11og Alex Gibneys
Taxi to the Dark Side. Det ligner efterhånden et amerikansk selvopgør, der ikke er set magen til siden Vietnamkrigen.

Og med hensyn til krigen i Irak, så bliver skurken - præsident Bush - bedraget, de menneskelige omkostninger og dermed dramaet bare ikke større.

Stærk og vedkommende

Irak og Afghanistan har sat sit tydelige præg på flere film, der vises på filmfestivalen i Cannes i år, ikke mindst Janus Metz'
Armadillo, en dokumentarfilm om danske soldater i Helmand-provinsen, Ken Loachs
Route Irish, der er en thriller med Irak som bagtæppe - som jeg endnu ikke har set - og senest Doug Limans glimrende
Fair Game, der er en forholdsvis klassisk konspirationsthriller.

Liman har som instruktør haft en noget broget karriere - han har både lavet den første
Bourne-film og ligegyldig Hollywood-underholdning som Mr.
& Mrs. Smithog Jumper- men i
Fair Gamehar han en stærk og vedkommende historie at fortælle, og det gør han godt.

Da Bush i 2003 gik ind i Irak og blandt andet begrundede det med, at den amerikanske regering havde det fra pålidelig kilde, at irakerne i Niger havde købt beriget uran til deres atomvåbenprogram, troede den tidligere ambassadør Joe Wilson ikke sine egne øjne.

For CIA - hvor hans kone, Valerie Plame, arbejdede - havde han været i Niger for at undersøge sagen og var nået frem til den konklusion, at landet bestemt ikke havde solgt uran til Irak. Sideløbende - men det vidste Wilson ikke - fandt CIA også ud af, at Iraks masseødelæggelsesvåben er ikke-eksisterende, hvilket de meddelte regeringen, som valgte at ignorere fakta.

Joe Wilson, der i
Fair Gamespilles af Sean Penn, skrev en kronik i New York Times - under overskriften
Hvad jeg ikke fandt i Niger- og påkaldte sig Det Hvide Hus' vrede. Dick Cheneys stabschef, Scooter Libby, satte sig for at få skovlen under Wilson, og det gjorde han ved at lække informationer til Wall Street Journal om, at Wilsons kone (Naomi Watts) faktisk var CIA-agent, og at hun stod bag udsendelsen af Wilson til Niger.

Bushs embedsmisbrug

Det sidste var løgn, men lækken ødelagde Valerie Plames karriere - er man hemmelig agent, skal ens rigtige identitet helst være en hemmelighed - ligesom den var ved at ødelægge hendes og Joe Wilsons ægteskab. I
Fair Game- titlen hentyder til Scooter Libbys bemærkning om, at Plame er lovligt bytte - skildrer Doug Liman, hvordan Bush-regeringen spiller sit beskidte spil uden hensyn til de menneskelige konsekvenser, det måtte få, eller de menneskeliv, det måtte koste.

Libbys læk var et småligt forsøg på at hævne sig på og miskreditere Joe Wilson, men den kom til at koste menneskeliv, og efter en senatsundersøgelse blev Libby idømt en stor bøde og to års fængsel.

Han fik dog siden omstødt sin dom på Bushs foranledning, så han ikke skulle i fængsel alligevel, men i stedet gøre samfundstjeneste.

Fair Gameer med andre ord en vigtig og relevant film, og selv om Doug Liman til sidst bliver lidt for heroiserende og filmen for selvretfærdig, handler den altså om to modige, sandhedssøgende mennesker, Wilson og Plame, der tør, hvor andre tier og således medvirker til at ændre den amerikanske befolknings opfattelse af Bush og krigen i Irak.

Det er en af den slags opbyggelige historier, som ikke kan fortælles ofte nok.

Hvem vinder?

Det er tvivlsomt, om Doug Liman vinder noget her i Cannes - dertil er
Fair Gametrods alt for konventionel en film. Ser man på de stjerner, som franske kritikere giver til festivalens film i skemaer i branchebladet Le Film Français og alverdens anmeldere i den britiske konkurrent Screen, skal man da også kigge andre steder hen for at finde en vinder.

Franskmændene er især glade for Mathieu Amalrics burleske-drama
Tournée, der åbnede hovedkonkurrencen, Mike Leighs
Another Yearog Alejandro González Iñárritus
Biutiful.

De internationale kritikere sætter også pris på
Another Year, der har et karaktergennemsnit på 3,4 ud af 4 mulige. Men ellers er det den franske
Des hommes et des dieux, der handler om kristne munke i et muslimsk land, som scorer højest, 3,1 i alt.

Tilbage er kun en lille håndfuld konkurrencefilm, blandt andet Nikita Mikhalkovs
Brændt af solen 2og Rachid Boucharebs
Hors la loi, og begge har allerede inden deres officielle visninger skabt en del ballade i instruktørernes respektive hjemlande.

Mikhalkovs, fordi den er fuld af krigstummel, har kostet 50 mio. dollar at producere, og han er gode venner med Putin og Medvedev. Boucharebs, fordi den handler om Algeriets væbnede kamp for at blive uafhængig af Frankrig efter Anden Verdenskrig, og højreradikale kræfter i Frankrig mener - uden at have set filmen - at den fransk-algierske instruktør forvansker fakta.

'Fair Game' har premiere senere på året

Mere fra Cannes på www.information.dk/film og Twitter: @monggaard

www.festival-cannes.fr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Houston,.. we got a problem:

HOW THE U.S. MILITARY IRRADIATES ITS OWN TROOPS (and everybody else) WITH DEPLETED URANIUM MUNITIONS
37:25 - 2 years ago
http://video.google.com/videoplay?docid=-3406355697632768749#docid=-6162...

og den her:
The Real Price of Military Occupation, 4th Edition
19:59 - 1 year ago
This 20 minute slide presentation documents the financial, social and human costs of the Iraq and Afganistan wars and occupations, and more generally, the impact of overal military spending and the militarization of the US economy. The show is available in Spanish and English on DVD in video, Power Point, MP4 and flash formats, along with all source documentation for the facts presented.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3406355697632768749#docid=48004...