Læsetid: 5 min.

'Outze var frihedens og fornuftens stemme'

Kultur
5. maj 2010

»Den ultimative tragedie er ikke undertrykkelse og grusomhed foretaget af onde mennesker, men at gode mennesker forholder sig i tavshed hertil.«

Ordene er Martin Luther Kings, og de fanger kernen i det kristne budskab: Vi bliver nødt til at bekæmpe vores egne selviske sider for at blive i stand til at elske vores næste. Over for det onde må vi sige fra, ellers bliver vi med Kaj Munks udtryk: »passive i det gode.«

De var begge præster, der omkom under kampen.

Alle ved, at King havde en drøm og kæmpede de etablerede normer midt imod. Han kæmpede for det land, han inderligt troede på. Kaj Munk havde sin drøm om frihed og kristendom. Begge brød tavsheden og bekæmpede det onde. For King var det racismen, for Munk besættelsesmagten. Og det onde lod dem betale den højeste pris. Med deres aktivitet købte de alle de passive fri. For det letteste er altid at vende ryggen til. Det letteste er at sige, at jeg - ene mand - alligevel ikke kan gøre en forskel - eller at vores lille land ikke kan gøre en forskel. Men King sagde direkte fra. Og det gjorde Børge Outze også. Han blev en ledende modstandsmand. Han satte sit liv ind og var tæt på at miste det. Uden hans indsats stod vi ikke her i dag i Informations lokaler.

I aften - 4. maj - hylder vi dem, der aldrig kunne drømme om at være tavse over for undertrykkelse og grusomhed. Vi hylder dem, der turde sige fra og gå imod. Befrielsesdøgnet - 4. og 5. maj - er to af vores vigtigste mærkedage. Det er dage, hvor vi mindes og skuer frem. Ihukommelsen af Danmarks befrielse giver os mulighed for at reflektere over de dyrebare demokratiske værdier, vores moderne Danmark hviler på. Det er derfor dage, hvor vi erindrer, hvor vigtigt det er at holde de demokratiske idealer i live og kæmpe for dem. Generation efter generation.

Tillykke til en mursten

Demokrati og frihed er ikke en selvfølge. Det måtte vi sande i 1940. Og vi kan aldrig være visse på, at vi for evigt vil gå fri for endnu en gang at leve i ufrihed og mørke. Det mindede 11. september 2001 os om. De demokratiske frihedsrettigheder - som det er så snublende let at tage for givet - er skabt, tilkæmpet og forsvaret af dem, der var før os. Vi skylder dem at bevare og udvikle deres landvindinger. Og vi skylder dem at blive ved med at erindre deres kampe.

I dag ærer vi som sagt dem, der gjorde en forskel under krigen. Vi ærer dem, der medvirkede til, at Danmark atter blev frit og i dag er et frit land og danskerne et frit folk. I særdeleshed ærer vi her i dag lille 'o', som Børge Outze blev kaldt på baggrund af sin signatur i avisen. Og samtidig siger vi tillykke til en 'mursten'. O'et er Børge Outze, og murstenen er en vældig biografi om ham; en af vores betydeligste frihedskæmpere, skrevet af Ole Lange og Alex Frank Larsen.

Outze var frihedens og fornuftens stemme både under og efter krigen. Et eksempel herpå er netop Kaj Munk. Da Munks Ollerup-tale blev fremdraget i august 1945, tog Outze først kraftigt afstand fra Munk. Da sandheden om talen senere kom frem i Information, korrigerede han sin afstandtagen og tog Munk i forsvar. Dette forløb er dog ikke med i denne bog, hvor Munk i personregistret tilmed forveksles med Ebbe Munck.

Der er i øvrigt andre fejl i dette register, som forfatterne nok bør gå kritisk igennem inden næste oplag. Men bogen
Outze - reporter, redaktør, revservil give dem, der stadig kan huske krigen og dens efterdønninger, og dem, der skal lære om de fem forfærdelige år, et indblik i et levet liv og en tid, som vi aldrig må glemme. Som vi aldrig må overlade til fortiden. Som vi må bringe ind i eftertiden.

Krigens store mænd

King, Munk og Outze tog handsken op, da andre knyttede hånden bag ryggen. Men man kan selvfølgelig ikke tale om krigens store mænd uden også at nævne Winston Churchill. Churchill har sagt, at »Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.«

Churchill blev i England - ja i resten af verden - symbol på den britiske udholdenhed. I 1930'erne råbte han i ørkenen. Under krigen blev han stædighedens stemme. Outze var ingen Churchill. Eller Churchill var ingen Outze. Men på hver deres måde kæmpede de mod overmagten. Begge havde de ordene i deres magt, og begge bevarede de gennem krigens hærgen en ukuelig tro på, at det gode ville sejre.

Få aftener er så velvalgte som aftenens til at huske Børge Outze, fordi hans rolle under besættelsen og hans medvirken til befrielsen er et reelt stykke danmarkshistorie. Ligesom tilblivelsen af Information er det. Outze skrev mere end de fleste. Der flød mere end 5.000 spidser fra hans pen. De er vel næsten alle glemt, men de spillede en stor rolle også længe efter krigen, hvor de med deres stringens og hæderlighed fik stor betydning i den politiske debat. Det bevidner Ole Langes og Alex Frank Larsens biografi også.

Børges blad

For Outzes og Informations historie sluttede ikke med krigens ophør. De gik sammen ind i en ny fase, selvom min partifælle og forgænger John Christmas Møller i respekt for Outze søgte at få ham som presseattaché i Washington. Det havde han garanteret også klaret glimrende. Men det danske mediebillede havde været fattigere, hvis Outze ikke var blevet hjemme. Her på Information føler I formentlig en særlig stolthed over at arbejde på 'Børges blad', hvis I da kan huske ham og hans fornuft og fairness - det har man i tidens løb sandt at sige nogle gange kunnet tvivle lidt på.

Outze har sagt, at: »Civilisation er et tyndt laklag, man kan fjerne med spiritus.«

Det er sandt. Civilisation og demokrati er et laklag oven på vores naturlige egoisme. Laklaget holder denne nede, så vi med George Orwells ord »opfører os ordentligt«.

Med mænd som Outze restaureres laklaget og opretholdes civilisationen - selv under de mest tragiske forhold. Men selv en personlighed som Outze bliver slugt af historiens gang, hvis vi ikke støver ham af og placerer ham forrest på vores fælles erindrings amagerhylde. Det er gjort med denne bog.

Tillykke med den!

Kulturminister Per Stig Møllers talte ved Informations 65 års fødselsdag i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her