Læsetid: 2 min.

På sejltur med Bogey og Hepburn – Dagbog fra Cannes #3

Danny Huston introducerede visning af restaureret udgave af sin far, John Hustons, herlige krigs- og kærlighedsfortælling ’Afrikas Dronning’
Danny Huston introducerede visning af restaureret udgave af sin far, John Hustons, herlige krigs- og kærlighedsfortælling ’Afrikas Dronning’
Kultur
21. maj 2010

En af de ting, jeg holder mest af på filmfestivalen i Cannes, er at se dokumentarfilm om film og restaurerede versioner af gamle film i det program, man meget passende har valgt at kalde Cannes Classics.

For ikke nok med at man får lov til at se film på det store lærred, man tidligere måske kun har set i sin hjemmebiograf, man får også lov til at se dem, som de så ud, da de havde premiere for oftest mange år siden.

Og er man rigtig heldig, ledsages en restaureret film af en dokumentarfilm, der fortæller om den enkelte film, instruktøren eller, som i år, filmfotografen i form af Jack Cardiff: Cameraman.

Jack Cardiff hed den britiske filmfotograf, der i 1940’erne – blandt andet sammen med filmskaberne Powell & Pressburger – nærmest definerede, hvordan en Technicolor-film skulle se ud.

Cardiff, der døde i 2009, 94 år gammel og aktiv til det sidste, malede ikke kun med lys og skygger, men også med farver inspireret af malere som van Gogh og Turner, og hans udtryksfulde billedsider til Powell & Pressburger-film som Black Narcissus (1947) og The Red Shoes (1948) er i en klasse for sig.

Men Cardiff fotograferede også mange andre film, blandt andet Afrikas Dronning (1951), John Hustons herlige krigs- og kærlighedsklassiker, der har Humphrey Bogart og Katharine Hepburn i hovedrollerne og er baseret på en roman af C.S. Forester – som også i øvrigt skrev bøgerne om Horatio Hornblower.

Filmen blev forleden vist i en nyslået kopi, hvor farverne stod så klart, som jeg i hvert fald ikke har set dem før – og som sikkert ville have gjort Cardiff glad.

Bogart spiller Charlie, den garvede kaptajn på en flodbåd, titlens dronning, i Afrika i begyndelsen af Første Verdenskrig. Hepburn pebermøen og missionæren Rose, der må flygte fra tyskerne ombord på hans båd. De er et såre umage par; så forskellige som dag og nat: Hun britisk, proper og snerpet; han canadisk, tilbagelænet og beskidt.

Men den begivenhedsrige flodtur fører dem sammen, og de forelsker sig i takt med, at de sætter sig for også at sænke et tysk patruljefartøj på floden.

Det er både morsomt, dramatisk, stramt og ligefremt fortalt, hvilket man sætter pris på på en festival, der er fyldt med alt for lange film.

John Hustons søn, Danny Huston, der er skuespiller – lige nu kan man se ham som Richard Løvehjerte i Ridley Scotts Robin Hood – introducerede visningen af Afrikas Dronning og fortalte blandt andet et par anekdoter om sin festlige – og sikkert også noget vanskelige far.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her