Nyhed
Læsetid: 3 min.

Polanski bryder tavsheden om sin udlevering til USA

Polanski siger, at han kun ønsker 'fair behandling'. Myndighederne vil servere ham på et fad til medierne, hævder filminstruktøren
Polanski siger, at han kun ønsker 'fair behandling'. Myndighederne vil servere ham på et fad til medierne, hævder filminstruktøren
Kultur
5. maj 2010

PARIS - Den Oscar-vindende filminstruktør Roman Polanski har brudt tavsheden og kritiserer USA for at kræve ham udleveret i forbindelse med en sag om sex med en mindreårig for 33 år siden. I et følelsesladet åbent brev, som er blevet offentliggjort i Frankrig med titlen 'Jeg kan ikke tie længere', skriver filminstruktøren, som sidder i husarrest i Schweiz, at han blot ønsker »en fair behandling«. Han beskylder USA for at ville »servere ham på et fad for medierne«:

»Jeg har ligesom alle andre oplevet både dramaer og glæder i mit liv, og jeg prøver ikke at få medlidenhed for mit lod. Jeg beder blot om en fair behandling ligesom alle andre,« skriver han.

Sagen mod den 76-årige Polanski går tilbage til 1977, da han blev arresteret i USA og erklærede sig skyldig i at have dyrket ulovlig sex med en 13-årig pige. Han tilbragte 42 dage i et californisk fængsel, men flygtede inden domstolens endelige afgørelse. Han blev anholdt i lufthavnen i Zürich i september sidste år efter at have rejst fra sit hjem i Paris for at modtage en pris for sit livsværk. Efter to måneder i fængsel blev han sat i husarrest i sin bjerghytte i Gstaad mod en kaution på 22 millioner kroner.

Otte argumenter

I en erklæring, som er blevet distribueret af hans ven, den franske filosof Bernard-Henri Lévy, argumenterer Polanski for, hvorfor han bør løslades: »Det er sandt: For 33 år siden erklærede jeg mig skyldig og sad indespærret i et fængsel for almindelige lovovertrædere i Chino, ikke i en fængsel for VIP'er.«

»Den periode skulle have dækket hele min straf. Men da jeg forlod fængslet, havde dommeren ændret holdning og hævdede, at fængslingen i Chino ikke dækkede hele straffen. Denne holdningsændring var grunden til, at jeg forlod USA,« skriver han.

Han fremlægger otte argumenter til støtte for sin sag, som alle indledes med samme sætning: »Jeg kan ikke længere tie stille, fordi de amerikanske myndigheder på trods af alle argumenter og vidneudsagn fra tredjeparter netop har besluttet ikke at gå med til at retsforfølge mig in absentia, selv om den samme appelret har anbefalet det modsatte. Jeg kan ikke længere tie stille, fordi en domstol i Californien har afvist ofrets talrige anmodninger om, at sagen mod mig opgives én gang for alle for at spare hende for den chikane, hun oplever, hver gang denne sag bliver bragt op.«

Forligsaftale

Polanski mener, at anmodningen om udlevering, som er blevet sendt til myndighederne i Schweiz, er baseret på en løgn, fordi den antyder, at den tid, han tilbragte i fængsel, var i forbindelse med »en diagnostisk undersøgelse«:

»I anmodningen om udlevering hævdes det, at jeg flygtede for at undgå domfældelse fra de amerikanske retsmyndigheder, men under forhandlingerne om et forlig havde jeg erkendt de faktiske omstændigheder og vendte tilbage til USA for at afsone min straf. Retten skulle blot bekræfte denne aftale, men dommeren besluttede at tilbagevise den for at opnå omtale på min bekostning,« skriver han.

Polanski siger, at anklagerne fra den oprindelige sag er bevidnet under ed, og at han har afsonet den straf, han ville kunne idømmes:

»Jeg kan ikke længere tie stille, fordi USA fortsat kræver mig udleveret, hvilket snarere handler om at servere mig på et fad for medierne end om at afsige en dom i en sag, der for 33 år siden blev afsluttet med en forligsaftale.«

Henvendt til de schweiziske myndigheder konkluderer han:

»Det er de faktiske omstændigheder, som jeg ville fremlægge i håb om, at Schweiz vil anerkende, at der ikke er nogen grund til at udlevere mig, og at jeg skal have lov at være i fred, blive genforenet med min familie og leve i frihed i mit fædreland.«

© The Guardian Oversat af Mads Frese

Dokumentation: Roman Polanskis erklæring

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her