Læsetid: 8 min.

Vi er i puberteten, til vi dør

Hvem kan få øje på den nye 'Den kroniske uskyld'? Ungdomsromanen har mistet status på det litterære felt - ikke fordi ungdommen er blevet uinteressant - den er bare blevet en permanent tilstand. De voksne er i konstant identitetskrise, og de unge bliver pessimister, fordi der hverken er voksne at se op til eller gøre op med
Hvem kan få øje på den nye 'Den kroniske uskyld'? Ungdomsromanen har mistet status på det litterære felt - ikke fordi ungdommen er blevet uinteressant - den er bare blevet en permanent tilstand
28. maj 2010

Hvis en dansker med en studentereksamen fra efter 1960 bliver vækket midt om natten, vil vedkommende højst sandsynligt - uden at åbne øjnene, uden den første kop kaffe, uden en tur på toilettet og uden at spørge hvorfor - kunne gengive handlingen i Klaus Rifbjergs Den kroniske uskyld, levere personkarakteristikker af Tore, Janus og Helle og spontant sige ord som 'ødipal' og 'seksualnorm'. Men hvilken nyere roman om de forbandede ungdomsår kan man sige det samme om?

Er ungdomsromanen kørt ud på et sidespor i dansk litteratur? Er det, fordi ungdommen bare ikke er interessant længere - altså litterært set? Nej, tværtimod, mener blandt andet lektor ved Nordiske studier og sprogvidenskab på Københavns Universitet Marianne Stidsen. Hun peger på en socialpsykologisk forklaring:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Godt set. Nogle gange savner jeg også retten (eller er det lysten?) til nogle af de ting der engang var ældres privilegier: tweed og i det hele taget tøj i en dyrere og mere rummelig kvalitet end de evindelige cowboybukser og sejlersko, som min sparsomme garderober er funderet på og hat (hvorfor ikke?) eller unge mennesker der rejser sig i bussen og tilbyder deres varme sæde i stedet for den citybike- cykelsaddel der efterhånden er blevet omtrent en udvækst på mit bagparti eller klassisk musik i stedet for det Kaper Winding-Rugsted+Kreutzfeld-disco-dasko min musiksmag ubehjælpsomt hænger fast i eller bare noget så simpelt som en morfar efterfulgt af avislæsning i lænestolen med en cerut i kæften lige over middag, i stedet for den løbetur der sikkert i seriøst rygende og/eller øldrikkende unges øjne får mig til at ligne en komplet idiot. På den anden side er der også noget livsbekræftende i, som en anden Mick Jagger, at dyrke yoga og være 21 år det meste af livet.

Jørgen Christian Wind Nielsen

Dejligt at se at I har fundet den gamle Stones-kasket frem.

Hilsen fra én af dem der er i puberteten til de dør.

Hans Jørgen Lassen

En skakspiller blev engang ved DM spurgt om, hvorfor han ikke spillede i veteranklassen. Han var 65.

Han svarede: Det kan jeg gøre, når jeg bliver gammel.