Klumme
Læsetid: 2 min.

Ramasjang i småbørnsfamilien

Hvis du møder en småbørnsfar med det tilfredse smil, som opstår efter regelmæssig udløsning, kan du højst sandsynligt takke Danmarks Radios nye børnekanal Ramasjang
Hvis du møder en småbørnsfar med det tilfredse smil, som opstår efter regelmæssig udløsning, kan du højst sandsynligt takke Danmarks Radios nye børnekanal Ramasjang
Kultur
6. maj 2010

Den har siden november sendt nonstop fra kl. 6 til 20.30 med en blanding af nyproduceret børnefjernsyn og så alle de gode gamle klassikere, som Danmarks Radios arkiver efter mange generationers produktion af kvalitetsbørnefjernsyn er fulde af. Med den nye kanal kan man faktisk sætte sit barn foran kvalitetsfjernsyn hele dagen og dermed få tid til at lægge makeup om morgenen, skrælle kartofler om aftenen og altså ikke mindst den ugentlige omgang sex, som kan nås lørdag formiddag, mens barnet er placeret i DR's kyndige arme. Intet under at kanalen er blevet modtaget med entydig begejstring og høje seertal. Et glimrende eksempel på at gode gamle Danmarks Radio formår at forny sig som en spiller på mediemarkedet med præcis flair for sine seeres behov.

Hvis man havde indført sådan en kanal i min barndom i 1970'erne, var man nok ikke kommet uden om lange diskussioner om, hvorvidt et så stort udbud af fjernsyn egentlig var gavnligt for livet i småbørnsfamilierne, for ikke at tale om børnenes udvikling. Det behøver man ikke i dag, for selv om der findes et væld af pædagogiske eksperter, helseguruer og sundhedsforskere, som ser med bekymring på den eskalerende overvægt, faldende muskelmasse og manglende voksenkontakt hos de danske børn, er vi for længst holdt op med at lægge noget som helst ansvar i de institutioner, som former børnenes dagligdag.

Ansvaret ligger i stedet hos forældrene, som selv må påtage den opgave at disciplinere børnene og sig selv til en sund og fornuftig livsstil, hvor man systematisk tager fornuftig stilling til alle de fristende tilbud, som markedskræfterne lokker med. Det kan være lidt af en opgave i en hverdag, hvor der samtidig skal arbejdes fuldtid, passes parforhold og laves økologisk mad. Måske er det derfor, at der er så godt salg i bøger med kernesunde familier, som takker nej til slik, blander mærkelige drikke af vallepulver og blendede dadler og stolt erklærer, at de har sat fjernsynet på loftet. Et drømmebillede at efterfølge i et par uger indtil man igen kollapser i 'Disney Sjov' og 'Guldkorn'.

»Det er mit ansvar at sørge for mit barns behov,« messer mødre og fædre derfor hver dag, mens de navigerer i ungernes plagen om at få fjernsynet tændt, deres eget ønske om lige at få tid til at læse avisen og eksperternes evindelige formaninger om, at det ville være bedre hvis mor, far og barn løb sig en frisk tur sammen. Mon ikke at der er en enkelt forælder eller to, der ender med at skrive sig ind i DR's nye seersucces Ramasjang, men som samtidig hvisker for sig selv, at det altså var nemmere dengang, at der bare blev sendt en halv times 'Fjernsyn for dig'?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her