Baggrund
Læsetid: 2 min.

Et 'usynkeligt skib' sejler videre i Højesteret og på nettet

Skal de danske internetudbydere blokere for adgangen til den svenske fildelingsside The Pirate Bay? Telebranchen siger nej; plade- og filmbranchen med flere siger ja
Kultur
21. maj 2010
Skal de danske internetudbydere blokere for adgangen til den svenske fildelingsside The Pirate Bay? Telebranchen siger nej; plade- og filmbranchen med flere siger ja

Torsdag den 27. maj afgøres det, om danskerne skal have adgang til fildelingssiden The Pirate Bay. I går hørte de fem dommere de afsluttende procedurer fra de stridende parter, som er teleselskabet Telenor og en sammenslutning af rettighedshavere til film, musik og bøger.

Der skal lukkes

Sagen er principiel, da det skal afgøres, hvorvidt internetudbyderne er ansvarlige over for kundernes adfærd på nettet. Selv ønsker telebranchen ikke, de skal være politimænd over for danskernes internetbrug.

I Højesteret argumenterede Telenors advokat, Per Håkon Schmidt, der har støtte fra resten af telebranchen, for, at den danske retssikkerhed, »ville gå af fløjten, hvis teleselskaberne skal overvåge danskernes internetfærden«.

Desuden argumenterer telebranchen for, at The Pirate Bay ikke indeholder de egentlige filer, men kun giver adgang til de ulovlige piratfiler. Men plade- og de andre rettighedshavende brancher mener ikke, at »det har nogen betydning, om hjemmesiden er direkte eller indirekte adgangsnøgle til det ulovlige materiale. Der må lukkes for adgangen til The Pirate Bay«.

Tidligere sejre

Telebranchen forsvarer sig dog igen med, at The Pirate Bay er så stort, at den siden ikke kan holdes nede. De nævnte, at man tidligere havde lukket The Pirate Bay, men at de bare tre timer efter var dukket op igen med nye IP-adresser.

Rettighedshaverne, der var repræsenteret af advokat Peter Schønning, mener, at det ikke er en gyldig grund.

Fordi, det er blevet stort, kan man ikke bare opgive kampen mod det ulovlige, lød det fra Peter Schønning.

Især pladebranchens forening, IFPI, klager over, at musikbranchen lider store økonomiske tab, når de danske internetkunder frit - men ulovligt - kan hente musik ved hjælp af sider som The Pirate Bay.

Sagen blev første gang behandlet ved Frederiksberg Ret for godt to år siden. Dengang - og senere i Østre Landsret - fik mere end 40 virksomheder inden for film-, musik- og bogbranchen medhold i, at de danske internetudbydere skulle blokere kundernes adgang til piratskibet. Men indtil afgørelsen falder på torsdag, er der stadig åbent til pirattjenesten.

Et usynkeligt skib

Selv om udfaldet skulle blive, at danskernes adgang til hjemmesiden bliver begrænset, vil sidens eksistens ikke ophøre, forsikrer hjemmesiden om. The Pirate Bay skrev i tirsdags på sin egen blog: »Forstå det: TPB (The Pirate Bay,
red.) kan ikke lukkes ned.« Og blogindlægget sluttes af med: »The Pirate Bay er et usynkeligt skib. Det vil 'sejle' på internettet, lige så længe vi ønsker det. Husk det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Pladeselskaberne spilder samfundets penge, på ligegyldige pseudoretssager, der desværre er langt mere ødelæggede for samfundet, end at pladeselskaberne ikke kan sælge millioner kopier af ligegyldig metervarer pop til overpris, nu når deres distributionsmonopol er brudt....

Peter Jensen

"men kun giver adgang til de ulovlige piratfiler"
Ahvaforenfisk ??
I mener selve torrent-filen er en "ulovlig pirat-fil" ??
Det er en helt enestående udlægning, en torrent-fil
indeholder INTET der strider mod ophavsretten, medmindre der er ulovligt at skrive Metallica offentligt ..
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Torrent_file

"Men indtil afgørelsen falder på torsdag, er der stadig åbent til pirattjenesten"
Officielt er det faktuelt forkert. The Pirate Bay bliver blokkeret i den censurerende version af DNS som Danske ISP'er er pålagt brug af .
For de ikke-tekniske betyder DNS "Domain Name System" og er det der oversætter f.ex IP nummeret "194.71.107.15" til URL'en https://thepiratebay.org/ .
Enhver 10-årig kender mindst 3 måder at "omgå" dette på, hvoraf den aller bedste er at man ganske enkelt kører sin egen DNS-server, f.eks "BIND" som er de-facto standard .
Og så kan STASI, MAFIAA, IFPI og alle de andre sådan set ikke rigtig bestemme hvad du skal kigge på og hvad du ikke skal ..

" DDR..
Skal jeg stave det for jer eller fatter i pointen ?"

Karsten Aaen

Er pointen ikke snarere, at hvis plade mv. industrien får held med deres sag her, så vil det åbne op for rets-sager mod f.eks. google, youtube, myspace. Google er jo i princippet også bare en søgemaskine...hvor brugerne også kan søge efter 'ulovligt' indhold, hvis det er det, de vil.

Problemet er her jo blot, at det som vi opfatter som lovligt indhold i Danmark, måske er ulovligt i Kina, eller i Saudi-Arabien eller i andre lande...Japan f.eks.

Og ang. torrent-filer - er det altså ikke ulovligt at uploade eller nedloade filer fra torrent-sites. Jeg kender i hvertfald 1-3 tilfælde, hvor skabere af adventurespil eller rpg-spil har uploadet deres spil til torrent-sider - og bl.a. bedt folk om at hente det der.

Hele sagen drejer sig om, hvorvidt ISP selskaberne skal agere politi-betjente på nettet og overvåge hvad deres kunder søger efter mv.

Her er der (måske) er lille håb: I sagen Dragsdal vs. Bent Jensen/JP blev Jyllands-Posten (JP) frikendt. Den viderebragte udelukkende Bent Jensens artikler, og har således intet ansvar for Bent Jensens skriveier i avisen; det har alene Bent Jensen. Samme konklusion bør man også nå frem til her...

Torben Jakobsen

Derudover foreligger der ikke nogle beviser for, at et downloadet musiknummer ville have resulteret i et køb, hvis det ikke var muligt at downloade det. Men dét er hvad pladebranches estimater går på. Så hvis jeg downloader den samme sang 20.000 gange, så tæller de i deres statistik det, som om jeg ellers ville have købt 20.000 numre á 8kr på en eller anden internetbutik.

Størstedelen af amatørmusik-interesserede som ellers ville have købt CD'er, bruger ikke the pirate bay alligevel, da det meste musik dér kun er tilgængeligt i dårlige formater, set fra et lydperspektiv. Men er medlemmer af "invite-only" sider, hvor medlemmerne deler høj-kvalitetsformater, så de eneste dette rammer er louise på 14 der gerne vil have den nye Keisha CD, men ikke vil bruge 2 ugers lommepenge eller vente på det bliver hendes fødselsdag.

Det pudsige er så, når pladebranchen forsøger at spise en af med 8kr for et nummer, og så kun stiller det til rådighed i et "lossy" format med middelmådig bitrate, og kræver det samme for en digital CD som for en fysisk, hvor kvaliteten er meget højere, samt man kan rippe den i hvilket format man har lyst til, lovligt høre sine lydfiler, undgå DRM, får ekstramateriale etc. Og de undrer sig over, hvorfor der ikke er så mange, der bruger deres online (over)betalingsservice?