Analyse
Læsetid: 4 min.

Brasiliens nye stil kan give guld

Mindre samba og mere disciplin - det har været opskriften siden Brasilien fik Dunga som træner. Og netop derfor må holdet regnes blandt de absolutte favoritter til at vinde VM. Men det bliver ikke let, for sydamerikanerne er havnet i VM's vildeste pulje, som i dag endelig sparkes i gang
Som Brasiliens anfører fra 90'erne er træner Dunga (t.v.) kendt for en disciplineret defensiv, der efterhånden sender den elskede sambafodbold på fodboldmuseum. Kaka demonstrerer dog her til træning de hæl og tå-fiduser, Brasilien er berømt for.

Som Brasiliens anfører fra 90'erne er træner Dunga (t.v.) kendt for en disciplineret defensiv, der efterhånden sender den elskede sambafodbold på fodboldmuseum. Kaka demonstrerer dog her til træning de hæl og tå-fiduser, Brasilien er berømt for.

schwarzwaelder

Kultur
15. juni 2010

Brasiliens spillestil er ikke specielt brasiliansk længere, og den berømte og elskede sambafodbold er efterhånden ved at være en del af fodboldhistorien. Bevares, det Brasilien-hold, som i aften løber på banen imod det undertippede mandskab fra Nordkorea, er da ikke uden kreative kræfter. Kaká er en fantastisk spiller og Robinho kan også nogle af de ting, som brasilianerne er berømte for. Men hverken spillertyperne eller spillestilen er i dag den samme som i start-80'erne, hvor sambaen var svedigst.

Dungas drenge

Dunga blev sat i spidsen for Brasiliens landshold efter den skuffende VM slutrunde i 2006, hvor det 'kun' blev til en kvartfinaleplads. Han har satset på holdet frem for individerne, blandt andet ved at udtage spillere fra den brasilianske liga og fra nogle af de mere perifere europæiske klubber - og frem for alt har han i højere grad ladet det defensive spil, som også var hans styrke som spiller, være i centrum. Brasilien har således kvalificeret sig til VM uden det store besvær, men også uden at imponere eller underholde synderligt.

Der er ikke plads til en fidusmager som Ronaldinho på Brasiliens landshold. Han er selvfølgelig ikke helt skarp længere, men mon ikke også fravalget skyldes Dungas fokus på holdet? Han vil ikke have den uro i truppen, som en (tidligere) superstjerne som Ronaldinho kunne gå hen at skabe. Så hellere satse på de sikre, arbejdsomme typer som Gilberto Silva (Panathinaikos), Felipe Melo (Fiorentina) og Elano (Galatasaray). Dunga vil have stabilitet både på og uden for banen.

Det er måske heller ikke så underligt, at Dunga har fokus på defensiven, for det brasilianske spillermateriale synes sat være sjældent stærkt på den bagerste del af banen. Brasilien har ingen ordentlig målmand, plejer man at sige. Ved denne slutrunde har de tre rigtig gode af slagsen, nemlig Julio Cesar (Inter), Doni (Roma) og Heurelho Gomes (Tottenham).

På højre back-pladsen har Dunga formentlig ikke en startplads til FC Barcelonas faste mand, Danni Alves, fordi pladsen er optaget af Maicon (Inter). Det siger altså noget om kvaliteten. Og i midterforsvaret er klippen og kaptajnen Lucio blandt holdets vigtigste. Han er i øvrigt flere gange blevet sammenlignet med Dunga både hvad spil og mentalitet angår. Og han har også svaret på den kritik, som uundgåeligt vil opstå, når et hold som Brasilien begynder at fokusere på defensiv disciplin på bekostning af leg og kreativitet.

»Nogle har sagt, at jeg minder om Dunga. Men jeg tror bare, at vi har det tilfældes, at vi tror på disciplin og hårdt arbejde som middel til at vinde trofæer i fodbold,« har Lucio ifølge avisen Independent sagt.

Og anføreren fastslår endvidere: »Til dem der klager over vores stil vil jeg blot sige: 'intet er smukkere end at vinde'.«

Guld

Selvom Brasilien har haft stor succes med sambafodbolden, så er det næppe dårligt for holdets guldchancer i 2010, at stilen nu er en anden og mere kynisk. I 2006 blev VM vundet af Italien, fordi holdet kun lukkede ét sølle mål ind i løbet af hele turneringen, straffespark fraregnet. Med den stærke brasilianske defensiv - kombineret med det faktum, at Brasilien er det eneste land, der har vundet turneringen uden for sit eget kontinent, ser det derfor intet mindre end rigtig godt ud for Brasilien.

Men det kræver også et godt VM fra Kaká. Han har haft en halvtrist sæson i Real Madrid, men er han i hopla ved slutrunden, er guldmedaljerne meget realistiske.

Dødspuljen

Vejen til finalen bliver dog ikke let. Brasilien er som bekendt havnet i pulje G, dette VM's group of death. Ud over jokerholdet Nordkorea, tæller den Elfenbenskysten og Portugal. Brasilien er det stærkeste hold i puljen, men Elfenbenskysten kan med en taktisk stærk Sven-Göran Eriksson på sidelinjen og Chelseas Didier Drogba på banen (hvis han spiller) godt lave ballade.

Portugal har måske ikke været helt skarpe på det seneste, men det er ikke desto mindre et stærkt hold. Portugal og Elfenbenskysten mødes i dag kl. 16.00, og hvis den kamp får en taber, ser det meget sort ud for det pågældende hold (et godt tip er netop derfor at spille på uafgjort.) Holdet skal nemlig formentlig ud og vinde over Brasilien for at komme videre i turneringen.

Brasilien og de øvrige hold i dødspuljen er i øvrigt yderligere uheldige med lodtrækningen. Et af holdene, og det kan snildt blive Brasilien, skal nemlig møde Spanien i ottendedelsfinalen, da gruppe G parrer sig med gruppe H, som Spanien nødvendigvis må og skal gå videre fra. Dermed vil det formentlig blive et ekstremt hårdt VM for det mest vindende (fem VM-titler) og mest scorende (201 mål i 92 kampe) hold i turneringens historie.

Men Brasilien har holdet og træneren, der snildt kan få det til at lykkes. Det bliver næppe lige så kønt, som vi kunne ønske os og drømme om, men det kan meget vel blive effektivt. Og helt kedeligt bliver det jo for pokker aldrig at se Brasilien spille fodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Wendt

"Brasiliens nye stil kan give guld"

Tror det får den modsatte effekt, da deres spil ikke længere vil være uforudsigeligt, men mere europæisk. Men bliver da ganske interessant at følge her senere. Defensivt er de dog blevet en faktor efterhånden.

Brian Larsen

Nordkorea vinder

De tænker på, "Den Store Leder" og så er sejren i hus!

Niels Mosbak

Kristian Villesen

Jeg gik lige i stå et øjeblik, da du nævnte 80'erne som svedig sambafodbold.

Så blev jeg klar over at alderen havde indhentet mig - har du aldrig hørt om Edison Arantes do Nascimento?

Han blev også kaldt Pelé...
Sambafodboldens mester - men han spillede sit sidste VM i 1970. I gamle dage....
;-)

Sven Karlsen

Oh-fuck! - jeg så bare overskriften, og troede at det var en modereportage ... er der ikke andet end bold for tiden?