Nyhed
Læsetid: 3 min.

DR i splid om Morgenandagt skal flyttes til P1

Med lukningen af P2 åbnes der op for et gammelt internt slagsmål i DR, om hvor den daglige morgengudstjeneste skal sendes. Tidligere redaktør i DR forventer, at den bliver flyttet til P1. DR vil hellere undgå diskussionen og det politiske pres end lukke et program, der skræmmer lyttere væk, vurderer han
Det vil koste lyttere, hvis man placerer morgenandagten midt i programmet 'P1 Morgen'. Det mener i hvert fald en tidligere P1-redaktør, som kalder det for en regulær 'showstopper'.

Det vil koste lyttere, hvis man placerer morgenandagten midt i programmet 'P1 Morgen'. Det mener i hvert fald en tidligere P1-redaktør, som kalder det for en regulær 'showstopper'.

Bjarke Ørsted

Kultur
30. juni 2010

Hver morgen klokken lidt over otte lyder tonerne af salmesang ud gennem æteren på P2, når der sendes morgenandagt.

Men det nye medieforlig betyder, at P2 skal nedlægges, og dermed pustes der til et gammelt opgør i Danmarks Radio om, hvilken kanal den daglige morgengudstjeneste skal sendes på.

Tidligere lå morgenandagten på P1, men flere redaktører har igennem årerne forsøgt at få den flyttet. I 2001 lykkedes det nuværende P1-redaktør Anders Kinch-Jensen, og morgenandagten endte på P2.

Men nu vil den med al sandsynlighed ende på P1 igen, hvis den fortsat skal radiotransmitteres, da P3 og P4 anses for at være de kanaler, der fungerer bedst lyttermæssigt. Det kan betyde en knap 20 minutters lang blok med gudstjeneste midt i P1's mest hørte program 'P1 Morgen'.

Anders Kinch-Jensen vil dog ikke udtale sig om, hvad de konkrete planer er for morgenandagten og henviser til pressekoordinator hos DR Jonas Vadstrup Thomsen, som forklarer, at »der ikke er taget nogen beslutning endnu, og at der ikke vil ligge en klar afgørelse før 2011«.

Mellem linjerne lader man dog hos DR forstå, at man føler en forpligtelse til at sende morgenandagten.

En gammel kamp

En af de P1-redaktører, der tidligere forsøgte at rykke morgenandagten til en anden kanal, er Peter Johannes Schjødt, der i dag er forfatter og foredragsholder. Han var redaktør lige før Anders Kinch-Jensen og er ifølge ham selv »ikke den første i verdenshistorien, der forsøgte at flytte morgenandagten«.

»Jeg havde den jobbeskrivelse, at jeg skulle skaffe anderledes og nye lyttere til kanalen. Og morgenandagten trak ikke yngre lyttere til, men det mente jeg derimod, at mere analyse og baggrund ville gøre. Men chefredaktionen besluttede, at det ikke var sådan, at det skulle gå,« forklarer Peter Johannes Schjødt.

Leif Lønsmann, der var redaktør på P1 tilbage i 1990'erne, forsøgte også at flytte morgenandagten fra P1's morgenflade for at »lancere et længe ønsket morgenmagasin med nyheder, baggrund og debat, der ikke skulle afbrydes af en gudstjeneste«, som han skrev dengang i et læserbrev i Kristeligt Dagblad. Det lykkedes som sagt først at fjerne morgenandagten fra P1 i 2001, da Leif Lønsmann var radiochef.

Peter Johannes Schjødt mener i dag, at det vil koste lyttere, hvis man placerer morgenandagten midt i 'P1 Morgen': »Det er det, man kalder for en showstopper. Hvis man ligger en gudstjeneste midt i analyserne, så kommer lytterne ikke tilbage. Og det kan være, de helt holder op med at skrue hen på P1,« siger han og fortsætter: »Der skal man gøre op med sig selv, om man kan bære at miste de lyttere.«

Bange for DF

Peter Johannes Schjødt mener, at dalende lyttertal normalt er noget, man har respekt for på DR, men »hvis morgenandagten var en hest«, ville han sætte sine penge på den.

»Det politiske pres kommer entydigt fra højre, og man ville i de borgerlige kredse se det som et opgør med kristendommen, hvis DR fjernede morgenandagten. Og det kan også åbne op for diskussionen om, hvorvidt kristendommen skal have særstatus - eller om man så også skulle til at sende fredagsbøn om fredagen. Ledelsen hos DR har simpelthen ikke pondus nok til at tage den diskussion nu,« siger han.

Lektor i religionshistorie ved Københavns Universitet, Mikael Rothstein mener, at der kan være to grunde til, at man ikke tør afskaffe morgenandagten.

»DR er en del af staten, og ifølge Grundloven er staten forpligtet til at støtte statsreligionen. Derfor kan man godt hævde, at DR har en forpligtelse over for kristendommen,« siger han og fortsætter:

»Men det er oplagt, at man er bange for Dansk Folkeparti. Den forpligtelse, der tales om hos DR, kan sagtens fortolkes i retning af, at det er en forpligtelse over for dem, der sidder på magten.«

DR har sendt morgenandagten i snart 8o år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er jo helt ligegyldigt.

P1-morgen er alligevel ødelagt af poppede og pjattede værter der taler til lyttere og gæster som om vi ikke har forstand mellem ørerne.

Desuden er der alle de irriterende afbrydelser af jingels.

Man vil have fat i de 30-50-årige og er helt ligeglad med os over 50 som har været trofaste lyttere i årtier, og når man klager over tilstandene til Anders Kinch-Jensen får man et arrogant og afvisende svar.

Bortset fra det så jeg gerne samlige kirkeprogrammet afløst af filosofi eller samfunds-relaterede programmer.

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke flytte morgenandagten til en DAB- kanal eller over på P4, der har mange ældre lyttere. Hvis morgenandagten bliver flyttet over på P1 vil den gode morgenflade som P1 har skabt falde sammen, men der er måske også meningen.
Hvorfor ikke bare sende morgenandagten på en DAB –kanal så kan alle de mennesker , der har glæde af den høre den her og Fogh Rasmussen kan få sit ønske opfyldt om mindre religion i det offentlige rum. Derudover må det være et naturligt offer for DF at morgenandagten bliver et valg på en DAB- kanal, når de lag stemmer til at DR skulle miste den ekstrakanal, som DR i de senere år har opbygget deres sende falder op på.

PS: Tove Andersen
Fordi P1 desværre er blevet mere udvandet og mere pjat behøver P1 ikke blive mere udvandet og med endnu flere religiøse programmer. Mit håb er at DR får penge så de igen kan få nogle flere specialister ind i programmerne, så lytterne virkelig kan få en viden ved at lytte til P1. Men det betyder slet ikke at udsendelsens form ikke skal være medrivende så også nye og yngre lytter får lyst til at søge viden fra P1.

For det første er det faktisk bare ærgeligt at DR skal straffes for at have et overordenligt godt produkt på radiosiden - æv!

På den anden side bliver det spændende hvad et privat foretagende kan få ud af 125 millioner til at drive en radiokanal for, man kan jo håbe på noget godt - men med det nuværende oplæg ligner det nærmere det bliver noget rod.

Morgenandagt bliver fejlplaceret på P1 og er det faktisk også på P2 omend det måske her er tåleligt - personligt mener jeg også til skal på DAB. Men med den nuværende generaldirektør i DR, der ikke tør at tage slagsmål med folketinget slet ikke for sine medarbejdere, så ender andagten på P1.

Surt for de mange lyttere, inklusive mig selv, der gerne vil være fri for at blive tvangsfodret med religiøsitet - og jeg mener tvang for P1 og P2 er stort set de eneste radiokanaler jeg kan holde ud at lytte til om morgenen, jeg kan selvfølgelig også bare slukke og det bliver så nok løsningen.

Til A.B. Andersen jeg håber du er ironisk, alle dine forslag fik mig i hvert fald til at trække på smilebåndet.

Og Tove - heldigvis er P1 også for folk mellem 30 og 50, heldigvis lyder P1 ikke præcis som det gjorde for 30 år siden - det er sundt med lidt udvikling, og "I" 50+ årige kan vel leve med en jingle eller 2.

Slettet Bruger

Religiøs forkyndelse passer vel glimrende til den nye national konservative kanal i tantens regi?

Marianne Mandoe

Hvorfor flytter de ikke bare morgenandagten helt ud af sendefladen?

Svend Erik Sokkelund

Flyt alle de religiøse programmer over på en DAB kanal. Måske det så også kunne lade sig gøre med lidt plads til andre religoner på samme DAB kanal?
De hellige har vel mange fælles interesser.

Man kunne vel også flytte den over på Hr. Møllers nye radiokanal...

Jeg synes, Folkekirken fylder mere & mere på P1, og det er ganske rigtigt, Morgenandagten er en total showstopper, der vil jage alle P1 Morgens lyttere laaangt væk, ihvertfald undertegnede & frue.

Jeg synes at det er oplagt ide for radio Møller...så har de i det mindste en ting som DR ikke har...

Dorte Sørensen

Søren Kuhn
Ja lad morgenandagten endelig blive et krav til hr. Møllers nye kanal. Morgenandagten var jo netop på den kanal, som hr. Møller vil give væk med godt 100 mio. kr. med i købet – et højere beløb end det koster at producerer P1.for.

Lotte Jørgensen

Det er da pudsigt at det er den samme gruppe af lyttere der hele tiden skal "tvinges" til at acceptere stofområder der ikke interesserer dem.

Det er normalt kun søndag formiddag mellem 10 og 11 vi stille om fra tale-radio til musik-radio - på det tidspunkt sender de to tale-radioer vi lytter til begge højmesse (den anden er tysk - DLF). Nu lader det så til vi også skal belemres med en daglig morgenandagt. Farvel P1-morgen.

Set fra mit perspektiv er det også lidt underligt at man ukritisk mener at fordi en lytter tænder for tale-radio så er vedkommende også til klassisk musik (+ de famøse 5 % jazz-musik). Rock-musik, seriøs og mindre seriøs, startede alså i 60'erne, så vi er efterhånden nogle ældre lyttere hvis musikalske fokus er langt fra klassisk musik. Men det skal vi "fanme" ha' alligevel for tale-radio må ikke forurenes med moderne rytmisk musik.

Et eller andet sted spænder DR ben for sig selv, og alt i alt lyder det til jeg vil omlægge mine medievaner de kommende år - men jeg er jo også over 50 og derfor uinteressant :-)

Peter Andreas Ebbesen

Jeg er som vanligt helt på linie med Tove Andersen.
Og jeg er kun 34 år, men har hørt P1 i 20 år.
Og jo, P1 skal være noget lig det det var for 30 år siden.

Simpelt hen fordi der var en håndværkstradition i det at lave radiofoni.
Og her tænker jeg på Montagen og dokumentaren, som DR var nogle af de bedste til at lave i Europa.
Det nyeste reklamepåfund de har fundet på er sloganet "P1 Hvis du vil søge viden".
Tror jeg nok det var, og det er da vidst det sidste det er.
Her i huset kalder vi efterhånden DR for DFR, denne forkortelse står for Dansk Folkeparti's Radio.

I øvrigt er det interessant at tænke på, at et af de eneste steder der ikke skal spares noget som helst, det er de religiøse programmer.
De bliver mærkelig nok altid fritaget for sparekniven.
Det er i sig selv et stort problem.
Lad være med at betale til sådan noget lort, som DR er blevet.
DEt er nok den eneste måde man efterhånden kan lave oprør på.
DEm der er skurkende i DR's forfald, det er DJØF og Medievidenskabstosserne.
De forpæster alt i det her samfund efterhånden.
VH Heidi Madsen der er træt af DR og det nuværende regime

odd bjertnes

På symbolplanet er Morgenandagten meget væsentlig og absolut Public Service Global.

I menneskehedens historie er kristendommen det væsentligste langspring på vejen mod 'stadig færre guder' - disse kosmologiske teoridannelser med tilhørende tæsk i baggården, som man jo i årtusinder har vidst var en væsentlig årsag til krig og trakasserier.
Tiden er ikke - og bliver ALDRIG - til at udvidde det officielle arsenal med eksempelvis fredagsbøn til en sort basaltblok, som nogen arabiske købmænd kolporterer, eller lignende tåbeligheder med hidtil mindre succes.
Man kan jo evt. vente med at tænde for infotainmentet på P1 til efter det omdiskuterede traditionsrige indslag. Hvis kvalitet ikke nødvendigvis er indhokldet af den enkelte udsendelse, men den blotte tilstedeværelse er det u-selvfølgelige, som skal kæres om.
Det selvfølgelige - at verden er fuld af folk der vil sælge os tamagochier i det hinsides - det VED vi godt allerede. No need for public Service dèr.

Svend Erik Sokkelund

@ Odd Bjertnes: Det PH kaldte 'veksler uden underskrift'...

Da der er undersøgelser af hva'somhelst, må der også findes lyttertal for morgenandagten, og måske også en alders- & kønsfordeling.
Jeg vil skyde på, hovedparten af programmets få lyttere er kvinder over 68.

Per Holm Knudsen

De kristnes morgenandagt bør sendes på en kommerciel kanal som et reklameindslag for den specielle religiøse retning. At bruge skatteyderpenge på religiøs propaganda er da ret langt ude.

Heinrich R. Jørgensen

Ganske enig med Per Holm Knudsen, og med forslaget om at lade Berlingskes nye radio overtage konceptet, hvis de er interesseret. Er det ikke "Gud, Konge og Fædreland", der er Berlingskes traditionelle værdier?

Ideen med at skabe en Orientering "light" i de tre morgentimer lykkes stort set hver morgen.

I weekenderne bliver det dog erstattet af forskellige kamuflerede, religiøse programmer. Det samme gør sig gældende om natten, hvor min radiolytning (med genudsendelser) fortrinsvis ligger.

Disse pseudo-filosofiske og ditto samfunds-udsendelser med gennemgående religiøse temaer er helt tydeligt steget i både omfang og tid i de senere år på DR 1.
Udsendelserne iklædes ovenikøbet indimellem eksistentialistiske klæder.
Det er fand'me blasfemi eller det, der er værre.

Stop dette nonsens.

Lad Folkekirken selv betale produktions omkostningerne for dette indremissionske arvegods og flyt udsendelserne over på afmålte sendetider på lokalradioernes fælles kanal a’ la KKR.

PS: Og nu vi er ved det. Hvorfor helvede har der aldrig været adgangsbegrænsning på Det Teologiske Fakultet.

Lene Timmermann

Der har allerede været flere gode ideer fremme i debatten (bl.a. DAB), men her er tre meget konkrete løsningsforslag:

Plan A: Andagten flyttes tilbage til P1, men ændres fra Morgen- til Aften- (fx kl. 22). Alle kan så sove trygt (omend af forskellige grunde). Hvis det ikke kan gennemføres, har vi

Plan B: Morgenandagten lægges på P2, hvis lyttere enten er 60+ eller bosiddende på landet, og det er jo de to segmenter med de fleste kirkegængere.

Plan C: Placér Morgenandagten på P3, hvor den givet vil blive opfattet som virkelig fed satire.

Marianne Mandoe

Jeg er tilhænger af Plan C.
Plan B er ikke aktuel. Man behøver ikke være +60 for at have Beethoven drønende ud af radioen. :)

Lene Timmermann

Tak Marianne M - jeg havde en slåfejl dér: Der skulle selvfølgelig ha stået P4.

Marianne Mandoe

P4 ville være et rigtigt godt sted at placere morgenandagten. Specielt fordi man så ikke behøvede at høre den alligevel, da den ville blive konstant afbrudt af de daglige, og tætliggende, trafikmeldinger. :)

Morgenandagten er da en trafikmelding.
Den hører derfor, sammen med alle de andre religiøse udsendelser, hjemme på DAB's særlige trafikradio for bilister.

odd bjertnes

S.E.Sokkelund :
til din kommentar:

Jeg tror det er tydeligt for de fleste, at mit indlæg adskiller sig fra stort set alle andre i tråden ved ikke at benytte X-Faktor-præmisser for Public-Service-væsentlighed.
Så jae PH Hva Mæ Kulturen ? På det punkt kan det måske være bekymrende at det forholder sig sådan - da dette jo ikke er Ekstrabladet ;-)

odd bjertnes

S.E.Sokkelund :
til din kommentar:

Jeg tror det er tydeligt for de fleste, at mit indlæg adskiller sig fra stort set alle andre i tråden ved ikke at benytte X-Faktor-præmisser for Public-Service-væsentlighed.
Så jae PH Hva Mæ Kulturen ? På det punkt kan det måske være bekymrende at det forholder sig sådan - da dette jo ikke er Ekstrabladet ;-)

Til S.E.Sokkelund
De' da' os' rigti'

-Bonderøv!

Ole Munk siger:
Til odd bjertnes
De’ da’ os’ rigti’ -Bonderøv!

odd bjertnes

Ole - kan du beslutte dig ?
;D

Christian Fich

Der er kun to tidspunkter, hvor jeg ikke er trofast mod P1: Lørdag formiddag (Mads og monopolet på P3 er sådan at hamle op med) og søndag fra 10-11, hvor P1 sender søndagsgudstjeneste. Så jo - at flytte morgenandagten til P1 vil klart være en showstopper for de af os, som helst vil være fri for statsautoriseret overtro. I forvejen har 'nisseriet' alt for meget udbredelse på P1's øvrige programflade med alskens religionsrapporter m.m. Programmer om religions rolle i samfundet kan være udmærkede, men fri os fra yderligere forkyndelse!
Lad Radio Møller få morgenandagten - og de kan få søndagsgudstjenesten med i købet helt gratis! Så skal det også hurtigt vise sig, hvor levedygtig dette radiofoniske misfoster vil vise sig...

Christian Fich

Der er kun to tidspunkter, hvor jeg ikke er trofast mod P1: Lørdag formiddag (Mads og monopolet på P3 er ikke sådan at hamle op med) og søndag fra 10-11, hvor P1 sender søndagsgudstjeneste. Så jo - at flytte morgenandagten til P1 vil klart være en showstopper for de af os, som helst vil være fri for statsautoriseret overtro. I forvejen har ‘nisseriet’ alt for meget udbredelse på P1’s øvrige programflade med alskens religionsrapporter m.m. Programmer om religions rolle i samfundet kan være udmærkede, men fri os fra yderligere forkyndelse!

Lad Radio Møller få morgenandagten - og de kan få søndagsgudstjenesten med i købet helt gratis! Så skal det også hurtigt vise sig, hvor levedygtig dette radiofoniske misfoster vil vise sig…

Til odd bjertnes
Ja.
Morgenandagten er en trafikmelding.

odd bjertnes

Gu' er den det :)

Marianne Mandoe

Ole og Odd.... ganske enig.
Man sidder alligevel og kommer med "kirkelige udtalelser" når man hører trafikradio på vej til arbejde. LOL

odd bjertnes

En ret så væsentlig een af slagsen ja .. så der skal findes en fornuftig løsning. Alternativet er barbari.

Hvis Morgenandagten ikke siger ret meget om trafikken, så siger de efter eget udsagn vist ret meget om vejen til frelse,
-hvor det så end er, når man er på ringmotorvej 3.

En DAB kanal er løsningen.

Bølgerne vil gå højt hvis morgenandagten fjernes/flyttes - og Kristelig Lytterforening mobiliserer tropperne. Det er prøvet før - adsk. gange - uden resultat.
Informations læsere kan lufte nok så mange synspunkter uden at flytte noget. Men prøv engang at lufte dem i Kristeligt Dagblad, hvor der samles underskrifter FOR morgenandagten - som et 'åndeligt pusterum' mm

Heinrich R. Jørgensen

Bente Strand:
"En DAB kanal er løsningen"

Det ville være udmærket, hvis DR oprettede endnu en DAB kanal, dedikeret til at behandle religiøse emner af enhver afskygning.

Den kunne passende hedde DR Overtro.

Så kunne de folkekirkekristne, Tidehverv, Indre Mission, Islamisk Trossamfund, krystalentusiasterne, astrologerne, auromassørerne og resten af paletten underholde hinanden med deres dogmer og betragtninger. Det kunne nok blive festligt. Særligt debatprogrammerne kunne man fæstne sin lid til.

Som service til landets mange a-religiøse, kunne man lave POD-casts af de mest dogmatiske og firkantede betragtninger, så vi i koncentreret form havde noget at grine af og vrænge på næsen af.

Heinrich R. Jørgensen

Dét ville være public service!

odd bjertnes

Alment : I en ambitiøs antagonisme, som den HRJ lige ovenfor omfatter moralkosmologi med, kan iagttages, hvordan den i sin selvsikreste og mest i sig selv hvilende form antager karakter af ren spejlning af det som antagoneres.
Det er lige på grænsen til personfnidder her, men det er da interessant ikke ? . Og eksempler er godt for erkendelsen.

Michael Jansen

Det er sørgeligt, at kanalen for den klassiske musik - P2 - lukker. Men tak til Dansk Folkepartis to repræsentanter i DR-bestyrelsen, Ole Hyltoft og Katrine Winkel Holm, for at kæmpe ihærdigt for at redde dette fristed for klassisk musik.

Hvad angår Morgenandagten, så skal de naturligvis bevares. Til stor glæde for de mange lyttere over hele landet, der starter dagen med at høre den hver morgen. Og som en påmindelse til alle andre om de store kulturarv, som vores prægte salmeskat er. Intet andet land har så fremragende samledigtere - som Grundtvig, Ingemann, Brorson og Kingo - som netop Danmark.

Og de tumper, der ikke kan tåle at høre seriøs musik, kan jo bare skrue over på P3, P4 eller en af de andre utallige pop-kanaler...

Per Jongberg

Wauw, Heinrich R. Jørgensen for fuld udblæsning.

Herligt.

Jeg vil nu anholde et enkelt ord. Ordet "overtro". Tager jeg fejl, hvis jeg mener at ordet "overtro" skal skelne mellem rigtige tro'er og så nogle andre tro'er ?

Alle de der tro'er hører hjemme i samme skuffe, så jeg ville foreslå "DR TRO" den nye radio kanal.

Heinrich R. Jørgensen

Per Jongberg:
" Tager jeg fejl, hvis jeg mener at ordet “overtro” skal skelne mellem rigtige tro’er og så nogle andre tro’er ?"

Bestemt ikke. Det var mig der tog fejl, og var lidt for nedladende.

DR Tro ville være et fremragende navn til en ny DR DAB kanal.

Heinrich R. Jørgensen

Odd Bjertnes:
"Det er lige på grænsen til personfnidder her, men det er da interessant ikke ?"

@ Odd

Bare for en god ordens skyld. Jo, det er bestemt interessant, og en kudos for en skarp observation.

Jeg har tidligere skrevet et høfligt svar på samme, men af uransagelige grunde er det blevet smidt ud sammen med en del andre kommentarer i denne tråd. Håber du fik læst den oprindelige, noget længere udgave :-)

odd bjertnes

Godt moderatorarbejde :)

Hans Jørgen Lassen

En meget interessant diskussion.

Jeg kan desværre ikke selv bidrage.

Michael Gudnæs

Hvad interessant er der ved at høre hele koret af sidste dages uhellige lufte deres fordomme?