Læsetid: 4 min.

Forsvundne kunstskatte er nøglen til godt naboskab

Mange af Kuwaits uvurderlige kunstskatte blev under Golfkrigen stjålet af Saddam Husseins hær. Nu er projektet med at finde og hjemsende dem i gang
Veteranbiler var sammen med sjældne kunstskatte blandt de arvestykker, der blev plyndret i Kuwait af Saddam Husseins invasionshær for 20 år siden. Kuwait presser nu på for at få det stjålne tyvegods retur.

Veteranbiler var sammen med sjældne kunstskatte blandt de arvestykker, der blev plyndret i Kuwait af Saddam Husseins invasionshær for 20 år siden. Kuwait presser nu på for at få det stjålne tyvegods retur.

RAMZI HAIDAR

23. juni 2010

På et stort, spartansk kontor i Kuwait opregner et farvestrålende katalog de mange grunde til, at Kuwait og Irak stadig ligger i strid med hinanden. Sheikha Hussa Salem al-Sabah bladrer i kataloget og udpeger de mest ekstreme tilfælde, side efter side med uvurderlige kunstskatte, som for 20 år siden blev plyndret af Saddam Husseins invasionshær: en blændende 234-karats smaragd på størrelse med en brevpresser, en lidt mindre perle med inskriptioner i en udsøgt arabisk kalligrafi, en rosenkrans af rubiner fra Mughal-æraen:

»Irakerne forstår stadig ikke, hvilken skade de har forvoldt os, ikke bare økonomisk, men også sjæleligt,« siger svigerdatteren til Kuwaits emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, som passer på dynastiets arvestykker:

»Det var følelsesmæssigt smertefuldt og er det stadig.«

Selv om mange af de uvurderlige skatte er blevet tilbageleveret til samlingen i løbet af mellemliggende, bitre årtier, er op til 57 stadig savnet og måske tabt for evigt. På nationalmuseet i den anden ende af byen, fortæller de, at man stadig ikke ved, hvor 487 andre kunstskatte er havnet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu