Læsetid: 3 min.

Hjælp hinanden

Det er steder, de fleste udefrakommende ville holde sig fra, men 'Cinema under the Stars' bringer en lille smule håb ind nogle af de steder i Haiti, som er blevet værst ramt af jordskælvet
Fire drenge i Michael Jackson-tøj, solbriller og hvide tennissokker har deres debut som dansere på en stor scene i Cité Soleil, hvor underholdning skaber håb og glæde i hverdagen.

Fire drenge i Michael Jackson-tøj, solbriller og hvide tennissokker har deres debut som dansere på en stor scene i Cité Soleil, hvor underholdning skaber håb og glæde i hverdagen.

Tobias Havmand

21. juni 2010

CITÉ SOLEIL - Ruindyngen ligner på afstand nærmest en kirkegård af forvitrede hvide gravsten. Der er ikke en struktur, der er over en meter høj, og først når man kommer tæt på, kan man se, at det faktisk er de forarmede rester af et kollapset kvarter i et kvarter, der allerede var kollapset i forvejen.

Cité Soleil er måske det fattigste kvarter i en i forvejen utrolig fattig by, og så var det oven i købet et af de kvarterer, der blev ramt værst i jordskælvet i januar. Det er også et kvarter, der er blevet kaldt »det farligste sted i verden« med kaotiske bander og FN-soldater, der ofte er blevet dræbt i de smalle, beskidte gader, selv om en målrettet indsats mod banderne har fået kriminaliteten til at falde noget.

»Her er altid ballade, altid bander, der kæmper mod hinanden. Altid krig,« konstaterer den 15-årige Charisco, der har håret fyldt med curlere i grønne, gule og røde farver.

Det er imidlertid overhovedet ikke banderne, der fylder i Chariscos univers lige i det øjeblik. Foran hende står en kæmpe skærm og en scene fyldt med et par dansende værter, der joker med publikum, samtidig med, at der bliver sendt positive budskaber ud: »Husk at være positive og undgå vold. Hjælp hinanden!« siger værten, en lokal filmstjerne.

Cinema under the stars - eller Sinema anba zetwal på kreolsk, er et projekt, der har eksisteret i flere år, men har fået ekstra betydning efter jordskælvet, hvor de har turet rundt i en række af de fattigste kvarterer, som ofte er blevet hårdest ramt af jordskælvet.

Positivt input

»Det er vigtigt med den internationale hjælp, men det er også vigtigt at forstå, at hjælp ikke bare er mad og vand, men også noget mentalt,« siger projektets leder, Claudine Magloire, en eksilhaitianer, som vendte tilbage til Haiti efter mange års erfaring som tv-producer i Canada for at producere showet under parolen, Food for Souls. Projektet, som gruppen bag stort set selv finansierer har siden været ude i en lang række af de på papiret mest farlige ghettoer både i og udenfor Haiti for både at underholde og uddanne deres fattige beboere, med en blanding af underholdende tegnefilm, opbyggelige dokumentarer og interageren med publikum.

»Vi har aldrig haft nogen problemer overhovedet. Jeg tror, alle folk sætter pris på at få et positivt input i hverdagen, og for os viser det også, at der virkelig er et potentiale, som man kan bygge videre på, i selv i de fattigste kvarter, vi inkluderer også altid lokale talenter i vores show,« siger Claudine Magloire.

Foran scenen interviewer værten et par små børn live til storskærmen. Publikum rundt om følger med og griner, når han siger noget sjovt, men nikker ellers sympatisk, når han fortæller detaljer i den barske historie. Bag scenen står fire små drenge i sort Michael Jackson-tøj, solbriller og hvide tennissokker og gør sig klar til deres debut som dansere på en stor scene.

I mellemtiden kører en video, hvor paralympics-atleten Josh Sundquist fortæller om at gå efter guldet, selv om man kun har et ben eller en arm - som mange jordskælvsofre.

Mens de lokale drenge utålmodigt tripper bagude, kører endnu en opbyggelig film om sundhed, før de lokale helte endelig kan få lov til at løbe på scenen til aftenens største bifald og fremføre en - næsten - fejlfri Michael Jackson-rutine.

»Jeg elsker det,« siger Charisco med curlerne. »Det er så flot, det ser vi aldrig herude,« mens hun kigger lidt undrende op, da hun bliver spurgt om, hun lærer noget af filmene.

»Ikke rigtig, tror jeg. Men jeg kan godt lide, at det er så positivt. Det gør hverdagen nemmere.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu