Læsetid: 2 min.

'Indhold er Gud'

Stiløvelser kan forfatterne holde for sig selv, siger Lone Kühlmann, aktuel på Copenhagen Opera Festival
Kultur
26. juni 2010

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Bare de læser bøger. De må selv om hvad. Det sagt, vil jeg naturligvis straks formynderisk anbefale én. Victor Klemperers dagbøger fra 1933-45 udkommet på Gyldendal: Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste. Han var tysk jøde, kristen, og gift med en 'arisk kvinde' og valgte at blive i Tyskland. Det er beretningen om hverdagen efterhånden som grunden skrider under én i et sindsygt samfund.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg blev som ung meget påvirket af så forskellige forfattere som Betty Friedan, Marilyn French og Doris Lessing. Sidstnævntes Den gyldne Bog er måske - sammen med Philip Roths Portnoys Complaint og nys afdøde J. D. Salingers Forbandede ungdom - den virkelige øjenåbner.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Mine forældre havde en bog af Ayn Rand - guderne må vide hvorfor - den læste jeg som 16-17 årig. Skræmmende. Orson Welles i Den tredje mand > i romanform. Der, hvor han står i toppen af pariserhjulet og frister Joseph Cotten: 'Se dem, der nede, det er jo kun arbejdsmyrer. Det er ligegyldigt om de lever eller dør'.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er altædende. Jeg anmelder i Bibliotekarforbundet 'Introduktion til Bogsæsonen' og har gjort det i mange år, derfor læser jeg mange biografier og debatbøger. Det giver mange glæder og en gang imellem fortvivlelse. Især når man ser, hvad der sælger. Jeg kan anbefale Placido Domingos erindringer. Udover at være en skøn sanger, er han en klog mand. Jeg traf ham, da han i København sang Wagner med min gode veninde Gitta Maria Sjöberg. Jeg teede mig som en teenager. Man han tog det pænt.«

Hvornår læser du?

»Jeg er et offer for protestantisk arbejdsmoral, så alt det, jeg skal læse, læser jeg hele tiden, men når jeg går i seng, står den på lystlæsning. Jeg kan virkelig anbefale Booker Price.vinderen Wolf Hall af Hilary Mantel - en murstensroman om Thomas Cromwell. Jeg elsker romaner, der handler om noget. Indhold er gud. Stiløvelser kan de selv beholde. Som ung læste jeg meget lyrik. Det gør jeg ikke mere, men jeg har faktisk lige med stor glæde læst Philip Tafdrups debutdigte Cat loves Sean. Ren fornøjelse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her