Baggrund
Læsetid: 4 min.

Israelske forfattere: 'Intet kan retfærdiggøre denne forbrydelse'

For en mand med en stor hammer ligner alle problemer søm. Hærens brutale drab på ni civile aktivister viser, at Israel er dogmatisk fikseret på anvendelse af militær overmagt, mener de israelske forfattere Amos Oz og David Grossman
For en mand med en stor hammer ligner alle problemer søm. Hærens brutale drab på ni civile aktivister viser, at Israel er dogmatisk fikseret på anvendelse af militær overmagt, mener de israelske forfattere Amos Oz og David Grossman
Kultur
7. juni 2010

»For Israel er læren altid den samme: Kun udstråling af overmagt kan betrygge den jødiske stats sikkerhed.« Sådan skrev den israelske militærhistoriker Abraham Rabinovich i en kommentar i torsdagens udgave af Information. Og med henvisning til mandagens hændelse, hvor specialstyrker fra Israels flåde kom i blodigt sammenstød med civile aktivister, konkluderede han, at nok var de ni dødsofre en usædvanligt ubehagelig pr-katastrofe for Israel og en sejr for Hamas og pro-palæstinensiske grupperinger. På kort sigt.

Men episoden viste også, at Israel er opsat på at håndhæve sin blokade af Gaza uanset omkostningerne, hvilket i det lange løb vil være til større gavn for nationens sikkerhed end den eftergivenhed, der omvendt kunne bane veje for, at Gaza bliver iransk raketbase.

Rabinovich satte således præcise ord på, hvad der turde være det synspunkt, som er selvfølgelig norm hos Israels regering og mainstreampolitikere, i presse, militær og flertallet af befolkningen. Afvigende synspunkter findes hos to fremtrædende israelske forfattere, Amos Oz (født 1939) og David Grossman (f. 1954). I The New York Times skriver Oz, at det tværtimod er Israels beruselse af egen militær overmagt, der skaber landets sikkerhedsproblemer. Her er der tale om patologisk »fiksering«, mener han.

»For en mand med en stor hammer ligner alle problemer søm (...) Israels belejring af Gaza-striben og mandagens voldelige opfangelse af civile fartøjer med humanitære forsyninger er de harske biprodukter af mantraet om, at hvad der ikke kan løses ved anvendelse af magt, kan kun løses ved anvendelse af endnu større magt. Et synspunkt, der udspringer af den forfejlede antagelse, at Hamas kontrol over Gaza kan bringes til ophør ved våbenmagt og mere generelt: At det er bedre at knuse det palæstinensiske problem end at løse det.«

Oz er fortaler for en anden strategi: »Men Hamas er ikke bare en terrororganisation. Hamas er en idé, en desperat og fanatisk idé, som er vokset ud af fortvivlelse og frustration hos mange palæstinensere. Og ingen idé er nogensinde blevet besejret ved magt - ikke ved belejring, ikke ved bombning, ikke ved at blive mast flad af kampvogne og ikke af kommandosoldater. Skal man besejre en idé, er man nødt til at komme med en bedre, en mere tiltrækkende og acceptabel idé.«

De logiske følger

Hvilken idé kunne det være? Oz anbefaler den opskrift, som mange uden for Israel anser for indlysende: Indgå hurtigst muligt en aftale med palæstinenserne om oprettelse af en uafhængig stat på Vestbredden og på Gazastriben som defineret ud fra grænserne fra før 1967 og med hovedstad i Østjerusalem, underskriv en fredsaftale med præsident Mahmoud Abbas og hans Fatah-regering på Vestbredden, så kan konflikten i Gaza lettere løses efterfølgende ved at forhandle med eller bedre integrere Fatah i Hamas.

Der er intet alternativ, pointerer Oz: »Så længe israelere og palæstinensere ikke indser de logiske følger af den kendsgerning, at vi begge beboer dette land, vil vi alle leve i permanent belejringstilstand - Gaza under israelsk belejring, Israel under international og arabisk belejring.«

Intet retfærdiggør vold

Også David Grossman hæfter sig ved den israelske aktions karakter af automatreaktion. Samtidig mener han også, at Israel gik i en forudsigelig »fælde«. I Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver han: »Ingen forklaring kan retfærdiggøre eller renvaske denne forbrydelse, intet argument kan gøre den dumhed, som vor regering og hær her begået, forståelig. Staten Israel indsatte ikke sine soldater for at dræbe civile med koldt blod - det var det sidste, den ønskede. Men alligevel lykkedes det for en lille organisation af israelfjendtlige og religiøst fanatiske tyrkere - med støtte fra flere hundrede freds- og retfærdighedsforkæmpere - at lokke Israel til at gå i denne fælde. Denne organisation forudså Israels handlemåde uhyre præcist. Man vidste meget vel, at Israel ville opføre sig så forudsigeligt som en marionet. Hvor angstknuget, forvirret og usikker må en stat være, der handler således.«

Blokaden har udviklet sig til en hævnaktion mod »halvanden million uskyldige mennesker«, mener Grossman - Den er »det uundgåelige resultat af en rigid magtpolitik, som i hver en kritisk situation, som fordrer klogskab, finfølelse og kreativ tænkning, uvægerligt griber til udøvelse af overdreven magt.«

Belejringen af Gaza er dømt til at mislykkes, forudser den israelske romanforfatter. »Den har stået på i i fire år. Hvilket betyder, at den ikke bare er amoralsk, den er ikke engang effektiv. Det forværrer vores stilling endnu mere, hvilket vi i disse dage oplever endnu en gang og tilføjer Israels bedste interesser uoprettelig skade.«

Kan episoden åbne den israelske magtelites øjne for den erkendelse? Grossman er ikke optimistisk:

»Hvor gerne ville man ikke håbe på, at det uhyggelige sammenstød kan føre til genovervejelse af hele boykotideen og til ophævelse af palæstinensernes elendighed (...)? Desværre lærer de tragiske erfaringer, som er hobet op i denne region, at præcis det modsatte vil ske. Mekanismen af vold og modvold, cyklussen af had og hævn trådte denne mandag i en ny runde af uforudsigelig størrelsesorden. (...) Alle, som har øjne at se med, kan se det, forstå og fornemme det. Og dog hæver der sig allerede stemmer, som vil forvandle den (naturlige og begrundede) skyldfølelse hos mange israelere til et skingert anklageskrift mod hele verden. Men så let kan vi ikke afsmyge os skamfølelsen denne gang.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her