Læsetid: 3 min.

Kampen der blev ved

Der er ingen tid i tennis. Der er point, partier og sæt, og på Wimbledons bane 18 har to herrer de seneste tre dage spillet ubegribeligt mange af dem
Der er ingen tid i tennis. Der er point, partier og sæt, og på Wimbledons bane 18 har to herrer de seneste tre dage spillet ubegribeligt mange af dem
25. juni 2010

Da Nicolas Mahut onsdag aften med et servees udlignede til stillingen 50-50 i femte og afgørende sæt af kampen mod John Isner, gik pointtavlen kold. Den begyndte ganske enkelt forfra. Det var højst usædvanligt, og på den måde passende for det scenarie, der i tre dage udspillede sig på Wimbledons bane 18.

Et scenarie, der blev et samtaleemne verden rundt, og fæstnede alle spillerne ved Wimbledon til tv-skærmene, hvad enten de sad i spillerrestauranten eller i omklædningsrummet. Ude på bane 18 kunne de glemme alt om at få plads, her stod folk for længst i lag for at få et glimt af et stykke levende historie. Ingen har nogensinde set noget lignende.

Først lidt forberedende fakta: En herresinglekamp ved Wimbledon spilles bedst af fem sæt. Et sæt vindes af den spiller, der først vinder seks partier med to overskydende af slagsen f.eks. 6-4. Følges spillerne ad til 6-6 afgøres sættet af en tiebreak.

Absurd kamp

Sådan fire helt almindelige sæt spillede franske Mahut og amerikanske Isner i tirsdags. Det tog tre timer, de vandt to sæt hver, inden mørket sænkede sig over anlægget i det sydvestlige London og afbrød kampen. Onsdag skulle femte sæt afgøres. Det blev det ikke.

For femte sæt ved Wimbledon spilles uden tiebreak, og Mahut og Isner blev ved med at vinde deres servepartier. I syv timer.

»Er det her et teaterstykke af Samuel Beckett?« undrede en tilskuer sig højlydt med henvisning til den irsk-franske forfatter kendt for sit absurde teater.

Der var noget absurd over kampen på bane 18 mellem disse to relativt ukendte ketsjerkarle. Statistikere kunne fortælle om en kamp for nogle år tilbage, der var endt 21-19 i femte sæt. Det var rekord. Da mørket onsdag aften endnu engang afbrød Isner og Mahuts femte sæt, havde de vundet 59 partier hver. Begge hamrede de serveesser og forhåndsvindere og højkvalitetsflugtninger af sted helt til det sidste. Isner havde matchbold ved stillingen 59-58 og faldt vantro sammen på sine knæ, da Mahut holdt sig inde i kampen med sit servees nummer 95. Isner, med sine 206 centimeter, kunne dårligt nok stå på benene til sidst. Han så ud til at have svært ved at overhovedet at løfte ketsjeren. Alligevel var det Mahut, der bad indtrængende om at få kampen afbrudt, da han ikke længere kunne se bolden ordentligt.

Det var den amerikanske kasinoejer Jimmy Van Alen, der introducerede tiebreaken for over 40 år siden. Han ville gøre tenniskampe kortere og mere underholdende. Det var noget, turneringsarrangører og tv-selskaber kunne lide, for tiebreakeren fungerede som en slags stopklods, der gjorde et sæts varighed relativt forudsigeligt. Lignende udviklinger er set med pointsystemet i badminton og volleyball.

Men ved tre af de fire grand slam-turneringer, deriblandt Wimbledon, spiller man uden tiebreak i femte sæt. Den tidligere storspiller John McEnroe har allerede meldt ud, at kampen mellem Isner og Mahut bør få arrangørerne til at overveje at indføre tiebreak i femte sæt.

»Det er fantastisk og vidunderligt, men nu har de brudt alle mulige rekorder, og der bør være en grænse,« siger han.

Tennis uden grænser

Der er ingen grænse. Og lad det bare blive sådan. Kampen har været en uvurderlig reklame for denne helt fantastiske sport. Den reneste gladiatordyst. I over 11 timer tæskede de to hårdtslående herrer bolden frem og tilbage, til tider sanseløst, til tider magisk, teknisk, udmarvende, grotesk, grinagtigt og helt og aldeles ufatteligt. Med en hammer af en inside-out-forhånd på linjen skaffede John Isner sig matchbold ved stillingen 69-68. Med en baghånd op ad linjen vandt han kampen. Begge stod tilbage som sejrherrer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu