Nyhed
Læsetid: 5 min.

Skæbneaften i Rustenburg

Danmark skal ud i sin første vind- eller forsvind-kamp ved dette VM mod en flok hårdtarbejdende og defensivt indstillede japanere. Hvis de skal besejres, må andre end Rommedahl til at tage ansvar hos de rød-hvide
Kultur
24. juni 2010
Danmark skal frem ad banen, 
 og det bliver navnlig Keisuke Honda, der som Japans eneste frontløber skal udfordre de danske forsvarsklipper.

Danmark skal frem ad banen,
og det bliver navnlig Keisuke Honda, der som Japans eneste frontløber skal udfordre de danske forsvarsklipper.

Toshifumi Kitamura

Okay, op med hænderne, alle I derude bag avisen, der havde forudset, at det danske fodboldfolk efter to kampe ved VM-slutrunden ville skylde en af det seneste årtis mest latterliggjorte og udskældte spillere en kæmpe tak for, at Danmark stadig er i live i slutrunden.

Men sådan er faktum. Dennis Rommedahl - den 178 centimeter høje hurtigløber, der voksede op i den socialt belastede del af Bispebjerg i Københavns Nordvest-kvarter og som først begyndte at spille fodbold i en relativt sen alder (hvilket ofte bruges som forklaring på hans mange tekniske fejl) - er trådt i karakter som landsholdets hidtil største profil. Hvilket sådan set siger lige så meget om landsholdet som om Rommedahl. Men før vi graver videre i den pointe, må det være på sin plads at hædre den ofte (og ofte med rette) kritiserede kantspiller for hans præstationer i Sydafrika indtil videre:

Dennis Rommedahl, du har været weltklasse i de to første puljekampe. Så enkelt kan det siges. På en taknemmelig nations vegne: Tak.

Når det er slået fast, må det tilføjes, at der er en række andre aktører i truppen, der langt fra har nået det tilstrækkelige niveau. Mest alvorligt ser det ud på pladsen diametralt over for Rommedahl, altså på landsholdets venstrekant. Hverken Jesper Grønkjær, Martin Jørgensen eller Thomas Kahlenberg har slået til på denne position, hvilket må efterlade Morten Olsen med et vist hovedbrud. Hans spilfilosofi er som bekendt lagt an på angreb langs kanterne, men han har i realiteten kun én velfungerende fløjspiller at gøre godt med.

Ind over byen

Og hvis japanerne får lukket ned for Rommedahl - eller hvis han har en offday (hvilket enhver med kendskab til mandens landsholdskarriere trods alt ikke helt kan afvise) er det vanskeligt at se, hvorfra servicen til Bendtner inde på midten skal komme.

En af landsholdets store udfordringer op til kampen mod Japan bliver derfor at få gang i venstre flanke, der nærmest har været fraværende under denne slutrunde, ikke mindst fordi høje indlæg fra kanterne lige netop i aftenens opgør kan blive Danmarks vigtigste angrebsvåben. De japanske midterforsvarere imponerer nemlig ikke ligefrem med deres størrelse, så både Bendtner og Søren Larsen - hvis han får spilletid - vil have en betragtelig fordel i luftduellerne foran Japans mål.

Eller for at sige det på stadionjargon: Den skal simpelthen ind over byen i aften. Og derfor skal kanterne levere varen.

Også midterforsvaret skal løfte sit niveau betragteligt i forhold til kampen mod Cameroun, hvis Danmark skal gøre sig håb om avancement til mellemrunden. Og i den forbindelse er det ikke nødvendigvis en svaghed, at Simon Kjær sidder over med karantæne. Den lyslokkede spiller fra Palermo bliver almindeligvis betragtet som landets nye forsvarsstjerne - og af formiddagspressen rutinemæssigt meldt på vej til storklubber som Manchester United, Liverpool og Milan - men unge Kjær på de 21 somre har langt fra imponeret under denne turnering, og det kan derfor meget vel være gavnligt for holdet, at han må overlade pladsen til den taktisk mere stabile Per Krøl-drup i aften.

Ro i bagkæden

Krøldrup har ganske vist ikke Kjærs tekniske niveau eller evner til at sætte angreb i gang nedefra, men til gengæld har han efterhånden spillet ni år for forskellige klubber i udlandet, primært i den italienske Serie A, og ved om nogen, hvordan man skaber ro i en bagkæde. Og så må opgaven med at føre bolden frem nede fra forsvarskæden - som hidtil i høj grad har påhvilet Simon Kjær - overlades til Daniel Agger eller Christian Poulsen.

Vi kan i hvert fald godt forvente, at det bliver os, der kommer til at skabe kampen mod et japansk hold, der indtil videre har markeret sig som et af de mest defensivt orienterede ved denne slutrunde. Både mod Cameroun og Holland stillede japanerne op i en 4-5-1-opstilling med Keisuke Honda - den gulhårede angriber fra CSKA Moskva med motorcykel- efternavnet - som eneste frontløber; og der er intet, der tyder på, at det vil ændre sig i aften, hvor det jo er danskerne, der er tvunget frem på banen for at fremtvinge den sejr, der giver de rød-hvide adgang til play-off-kampene.

Japan vil formentlig som udgangspunkt anlægge en afventende stil - og så i øvrigt forsøge at nedbryde danskernes opspil med sin kompakte og løbevillige femmands midtbane, der udmærker sig ved at praktisere et aggressivt pres på boldholderen. Danskerne skal ikke forvente at få nær så meget ro til at spille Jubulanien (den officielle VM-fodbold, red.) rundt som mod Cameroun, og derfor vil et hurtigt og bevægeligt pasningsspil være en forudsætning for at trænge gennem japanernes velorganiserede midtfelt, som bindes sammen af Urawa Red Diamonds Yuki Abe, der har været en af de bedste aktører for solens sønner hidtil.

Solens hurtige sønner

Japan er ikke noget skræmmende mandskab. Men det er et godt og pragmatisk turneringshold, der først og fremmest - og uden at skele unødigt til underholdningsværdien - fokuserer på at nulstille modstanderne og så ramme dem på hurtige kontraløb. Det er ikke specielt ophidsende for den neutrale beskuer. Men det er ganske effektivt og har indtil videre løftet holdet frem til en position, hvor det blot behøver ét point for at gå videre fra puljen.

Hvis dette hårdtarbejdende og uprætentiøse hold skal besejres, kræver det, at Danmark lægger indianerbolden fra opgøret mod Cameroun på hylden og genfinder den vanlige disciplin i sit opspil, samt at de rutinerede kræfter på det rød-hvide mandskab endelig træder i karakter. Herunder ikke mindst Christian Poulsen, der har optrådt underligt karakterløst under de hidtidige puljekampe, og Jon Dahl Tomasson, der (af årsager, som Morten Olsen bedst selv kender) stadig bevarer sin plads i startopstillingen og dermed får endnu en chance for at score sit 52. landskampsmål, hvilket vil være en tangering af Poul 'Tist' Nielsens rekord fra 1925.

Sandsynligheden for at det sker, er dog desværre ganske begrænset, ligesom man i det hele taget ikke skal forvente sig noget festfyrværkeri af scoringer i dette afgørende puljeopgør.

Tværtimod kan matchen meget vel udvikle sig til en regulær stillingskrig, hvor det står 0-0 til langt hen i anden halvleg, og hvor Olsen vil komme under pres for at satse stadigt mere offensivt - med de blottelser, som det uvægerligt vil give i de bageste rækker. Det bliver ikke for folk med svage nerver. Men sådan er vilkårene, når VM-puljerne nærmer sig deres afslutning. Det er vind eller forsvind, fanden tager de sidste og alt det dér. Og én ting er i hvert fald sikker:

Det bliver en lang aften på Royal Bafokeng Stadion i Rustenburg!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Interessant med snakken om de høje bolde der skal hældes ind over byen...

Jon Dahl hævder at de Japanske midterforsvarer på henholdsvis 1.85 og 1.87 har vundet alt i luftrummet indtil videre ved denne slutrunde.

Men det bliver rigtignok nervepirrende hvis kampen går ind i det sidste kvarter med 0-0 og Søren Larsen og Bendtner skal bruges som luftvåben.

Erik Karlsen

Mindst lige så interessant er det vel, at Information er begyndt at skrive så meget om fodbold.... ;-)

Niels østergård

Erik Karlsen,
Interessant?
Ja, absolut. Intet er mere interessant end fodbold, og Information burde ikke skrive om andet. ))
Bare indover med nogle flere høje, såvel som lave bolde....

Hans Jørgen Lassen

den sejr, der giver de rød-hvide adgang til play-off-kampene

Er det mig, der har misforstået noget?

Jeg troede, at det handlede om at komme i ottendedelsfinalen.

Laust Persson

Den absolutte skarpeste analyse af VM i bold, findes i DR2-0, lige efter deadline.