Læsetid: 4 min.

Vatikanet bandlyser José Saramagos bøger

Den portugisiske forfatter José Saramago døde forleden i en alder af 87 år i sit hjem på Lanzarote. Pavens officielle dagblad mindes nobelprismodtageren med en yderst kritisk nekrolog
José Saramago døde i sidste uge, og den portugusiske forfatter får ikke en pæn karakteristik med på sin himmelfart fra pavens avis.

José Saramago døde i sidste uge, og den portugusiske forfatter får ikke en pæn karakteristik med på sin himmelfart fra pavens avis.

Mauricio LIMA

25. juni 2010

Når en stor forfatter dør, står værket tilbage. Den nekrolog, som Vatikanets avis, L'Osservatore Romano, skænker den netop afdøde José Saramago, er et stykke litteraturkritik eller måske snarere en pavebulle:

»En ekstremistisk populist som ham, der var optaget af spørgsmålet om, hvorfor verden er ond, burde have belyst problemet med alle de forskruede menneskelige strukturer, fra de historisk-politiske til de socioøkonomiske, i stedet for at springe til det i øvrigt foragtede metafysiske plan og alt for bekvemt give en almægtig, alvidende og altseende Gud, som han aldrig har troet på, skylden,« skriver Claudio Toscani i en kritisk gennemgang af den portugisiske nobelprismodtagers værk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

At påkalde sig Vatikanets vrede og raseri er et adelsmærke som man ikke kan side overhørt. Så for mig er Vatikanets udgydelser, en direkte anbefaling til af José Saramagos forfatterskab.

Henrik Andersen:

"Er der nogen som tager en gammel mand som går rundt i en verden for sig selv alvorligt?"

Ja, det er der en del katolikker der gør.