Læsetid: 5 min.

At male det kjære Danmark

Sådan lød maleren Johan Thomas Lundbyes programerklæring, når han med staffeli og malerkasse drog ud i sommerlandet for at afbilde motiver som 'Gåsetårnet i Vordingborg'. Den var ikke gået på Kunstakademiet i dag
'Gåsetårnet i Vodringborg fra 1842 af Johan Thomas Lundbye. Men der er ingen forgyldt gås på tårnet. Maleriet måler141 x 156,5 cm.

'Gåsetårnet i Vodringborg fra 1842 af Johan Thomas Lundbye. Men der er ingen forgyldt gås på tårnet. Maleriet måler141 x 156,5 cm.

Statens Museum for Kunst

31. juli 2010

Skal det være, så skal det være! Her skal det være guldaldermaleri i sin reneste form: Johan Thomas Lundbyes maleri Gåsetårnet i Vordingborg. Frankrig har sine impressionister, vi har Skagens-malerne og guldaldermalerne. Alle tilhører de en eventyrlig kategori, som folk elsker. Man kommer i godt humør af at se på deres værker, simpelthen. Jeg har altid lagt vejen om ad guldalderen, når jeg har besøgt Statens Museum for Kunst, og især glædet mig over tårnmaleriet.

Indrømmet: en barnlig glæde, men sådan en er altså ikke ulovlig. Den deles, ved jeg, af billedkunstneren Kenn André Stilling, som også føler sig draget af tårne. Det har han skrevet om. Hvad fascinationen analytisk består i, er ikke helt til at sige, men det er vel størrelsen og det himmelstræbende samt nostalgien, der fører tilbage til drengebøgernes ridderborge, Ivanhoe, og hvad de ellers hed.

Desuden er det simpelthen blæret, at mange tårne ikke har anden funktion end at være tårne og stå og se pæne ud - i dag, hvor man ikke mere bruger dem til at holde udkig efter fjendtlige styrker fra. Det har vi elektronik til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu