Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hun sender stadig kæberne mod jorden

Andy Murray bærer videre på briternes uforløste drømme ved Wimbledon, hvor også tennissportens vel nok mest bemærkelses-værdige duo gør comeback
Sammen udgjorde Anna Kournikova og Martina Hingis i 90'erne verdens bedste doublepar og vandt 11 titler. I år stiller de op, 29 år gamle og for længst pensionerede, i den såkaldte Invitational Doubles, for tidligere stjernespillere, der her i turneringens anden uge hygger sig på Wimbledon-anlæggets sekundære arenaer.

Sammen udgjorde Anna Kournikova og Martina Hingis i 90'erne verdens bedste doublepar og vandt 11 titler. I år stiller de op, 29 år gamle og for længst pensionerede, i den såkaldte Invitational Doubles, for tidligere stjernespillere, der her i turneringens anden uge hygger sig på Wimbledon-anlæggets sekundære arenaer.

Paul Childs Livepic

Kultur
2. juli 2010

LONDON - Den britiske offentlighed har udsendt et SOS til Andy Murray - Save Our Summer, står det for og hentyder til den miserable optræden fra Wayne Rooney og resten af fodboldlandsholdet ved det igangværende VM i fodbold.

Nu er det tilsyneladende op til skotten at genrejse den nationale stolthed ved at skaffe værtslandet sin første Wimbledon-finalist i mændenes singlerække siden Henry Wilfred 'Bunny' Austin blev banket af amerikaneren Don Budge - det var i 1938.

I dag, den 2. juli 2010, møder Andy Murray den muskuløse spanier Rafael Nadal, sæsonens mest vindende spiller og i sjældent godt humør her ved årets mesterskaber, hvor han uddeler småkager til journalisterne ved pressemøderne, som han uddeler tæsk til modstanderne på banen. Senest gik det ud Robin Söderling, singlerækkens enlige svenske islæt, der ellers vandt første sæt af kvartfinaleopgøret mod Nadal og fik foræret en breakbold i begyndelsen af andet sæt.

Det blev kampens vendepunkt. Stillingen var 30-30 i Nadals serveparti, da baglinjedommeren dømte en Söderling-baghånd ude. Svenskeren udfordrede kendelsen via det elektroniske Hawk-Eye-system, der viste, at bolden havde fat i det absolut yderste af linjen. Pascal Maria i dommerstolen tildelte Söderling pointet, eftersom Nadal havde slået det efterfølgende slag i nettet.

Det forstod spanieren intet af. I en sjældent ophidset og længerevarende ordveksling forsøgte han at forklare dommeren, at han kun havde slået bolden i nettet, fordi linjedommeren havde råbt 'Out!'.

Pascal Maria gav sig ikke, Söderling fik breakbold, Nadal var rasende, og det brugte han til at tæske svenskeren rundt på banen med det ene mere voldsomme forhåndsslag efter det andet. Han reddede breakbolden, sprang op i luften og slog knyttede luftslag med sin massive venstrearm.

»Det ændrede alt,« sagde Nadal efterfølgende om episoden.

Spanieren vandt de næste fem dueller i træk og kampen 3-6, 6-3, 7-6, 6-1.

Anna-mania part II

Andre steder på anlægget går det mere fredeligt for sig. Dette års Wimbledon har lagt baner til genkomsten af den vel nok mest opsigtsvækkende doublekonstellation i nyere tennishistorie. Som teenagere skabte de i slutningen af 90'erne på hver deres måde usandsynlige mængder røre på kvindernes tour. Martina Hingis ved at vinde syv grand slam-titler, inden hun fyldte 19, og Anna Kournikova ved at præsentere så velproportioneret en krop, at hun en overgang rangerede som klodens mest fotograferede kvinde.

Sammen udgjorde de verdens bedste doublepar og vandt 11 titler, deriblandt to Australian Opens og to sæsonfinaler. I år stiller de op, 29 år gamle og for længst pensionerede, i den såkaldte Invitational Doubles, for tidligere stjernespillere, der her i turneringens anden uge hygger sig på Wimbledon-anlæggets sekundære arenaer med det formål at underholde de mange betalende publikummer, der ikke har billet til Centre Court.

Dem er der en del af, og de møder talstærkt op til Hingis/Kournikova-kampene. En af brandmændene ude foran bane 2, hvor deres første kamp fandt sted, fortalte, at der i sin tid, da Kournikova deltog i hovedturneringen, og Anna-mania var på sit højeste, blev meddelt over højtalerne på den bane, hun spillede på, at »Alle medlemmer af London Fire Brigade bedes vende tilbage til deres poster«.

I år er det måske knap så slemt, men det er tæt på. Kournikovas par hundrede meters gang fra bane 2 til omklædningsrummet gik først igennem en trafikprop af hundrede og atter hundredvis af autografjagtende, kameraklikkende tilskuere. Da hendes fem Wimbledon-vagter trådte i karakter og banede en mere tilgængelig vej frem, så gik det af sted langs med stier og over pladser, hvor alle folk - nydelige hattedamer og bebøjlede teenagedrenge - stod stenstøttestille og stirrede på kortegens midtpunkt, som var det en 1700-tals prins, der kom ridende gennem en landsby. Jeg har ikke set noget lignende hele ugen.

For lige at knytte et par ord til de damers optræden på banen, så kunne samtlige 4.000 tilskuere på den tætpakkede bane 2 konstatere, at Martina Hingis stadig har verdensklassetiming og kan placere sin baghåndsslagflugtning lige, hvor hun vil. Og at Anna Kournikovas stort anlagte grundslag og sublime flugtspil er så godt som intakt.

Men der er tempoet til forskel. Michael Laudrup sagde for nylig, at man ikke mister sine tekniske færdigheder med alderen - man bliver bare langsommere til at udføre dem. Det bliver man mindet om, når de pensionerede stjerner slår sig løs. Det ser jo helt menneskeligt ud, og man indser, hvad man har vænnet sig til efter snart to uger med tennis på topniveau: Hvor helt vildt hurtigt det går inde på Centre Court.

Her spiller Serena Williams finale på lørdag. Amerikaneren server med op mod 200 km/t og har lavet 80 esser indtil videre i turneringen.

Det er 50 flere end nummer to på listen, søster Venus. De stod over for hinanden i sidste års finale, men der bliver intet familieopgør i år.

Russeren Vera Zvonareva har spillet sig frem til sin første grand slam-finale efter en solid semifinalesejr, der så hende lave blot to serveesser. Til gengæld antager hun den smukkeste svanepositur, når hun kaster bolden op, og hendes følte halvflugtninger er til at græde over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her