Baggrund
Læsetid: 3 min.

Tirsdagsdokumani

DR2's dokumentarrække 'Dokumania' er intet mindre end public service, når det er bedst. Konceptets største udfordring er dog de mange genudsendelser og at finde det rette miks mellem det højpandede og det fladpandende
Filmperle. Den danske dokumentar 'Side om side' er Dokumania, når det er bedst; en lille historie, der siger uendeligt meget.

Filmperle. Den danske dokumentar 'Side om side' er Dokumania, når det er bedst; en lille historie, der siger uendeligt meget.

Kultur
17. juli 2010

Der er frit valg på alle hylder. Mellem tv's 30 kanaler og internettets uendelige strøm af alverdens forlystelser, når man vil underholdes, blive klogere eller bare have tiden til at gå. Nogle gange er det en gave - andre gange en forbandelse. Derfor er det så uendeligt befriende, når der er nogen, der gør sig umage med at sortere for én. Sådan som det bliver gjort i DR2's dokumentarrække Dokumania.

Hver tirsdag kan man således trygt synke ned i sofaen. Dokumania giver nemlig garanti for engagerende, underholdende og ikke mindst virkelige historier. Sådan har det været siden konceptet blev sat i verden i november forrige år, og personligt har det efterhånden udviklet sig til en decideret tirsdags-dokumani.

Kort og godt er det fantastisk, at en dødelig tirsdag aften ender med, at man taber kæben over Mads Brüggers satiriske, ret så flabede og i

særdeleshed grænseoverskridende indblik i det ellers så lukkede Nordkorea med den prisvindende film Det røde kapel. Eller bliver taget med til Sydpolen af den franske instruktørs Luc Jacquets poetiske Pingvinmarchen, der løfter naturdokumentaren til nye højder og griber, rører og forfører. Eller tager turen Fra Thailand til Thy sammen med instruktør Janus Metz for at få et indblik i sexturismen. Eller kommer med ind i et lukket land med Anders Østergårds oscarnominerede Burma VJ. Og sådan fortsætter listen.

Med masser af prisvindende kvalitetsdokumentarfilm, og heldigvis også med adskillige debutantfilm og skæve eller smalle film.

Det rette miks

Selvom det langt fra er alt, der slipper gennem nåleøjet, er Dokumania lidt af en blandet landhandel, og det er faktisk både konceptets styrke og svaghed. Det er nærværende uge et godt eksempel på.

Tirsdagen bød således på den britiske dramadokumentar Mellem is og intet,

der handler om en bjergbestiger i livsfare, der trods alle odds overlever. En rigtig crowdpleaser, der har det hele. En historie mellem liv og død, og

flotte billeder af Moder Jord, når hun er allermest brutal. En dokumentar, der langt fra ryster mig i min grundvold, fordi den mest af alt minder om noget, jeg har set før. Til gengæld er det også den slags film, der inviterer nye seere ind, og i den gode sags tjeneste er jeg villig til at strække mig langt.

Heldigvis bød tirsdagen også på en lille perle i form af den fine danske film Side om side. En film om to jyske naboer, der ikke har hilst på hinanden i 15 år. I stedet har de bygget, ikke bare én, men to høje hække mellem sig. Det er dokumentar, når det er allerbedst: Når en lille banal historie kan sige uendelig meget om, hvorfor mennesker gør, som de gør. Samtidig udforsker filmen med sine iscenesatte scener og polerede, nærmest overnaturligt smukke billeder grænserne mellem dokumentar og fiktion.

Genudsendelser

Selvfølgelig kan man ikke præsentere nye kvalitetsdokumentarfilm hver uge, og det er til en vis grænse okay at putte forudsigelige udenlandske film på programmet for at skabe det rette miks. I hvert fald så længe, at man ikke i kampen for høje seertal ender som TV2, der sender ligegyldige dokumentarer om mænd med tre arme eller adoptivmødre med mindst otte børn i stride strømme.

En anden anke kunne være de mange genudsendelser. Side om side har for eksempel

været vist adskillige gange før. Det gør ikke noget at vise gode film igen og igen, og jeg vil langt hellere gense en god dokumentar end at skulle tilbringe en regnvejrsdag i selskab med By på skrump eller en af de utallige andre tvivlsomme genudsendelser, som vi præsenteres for her i sommerens agurketid. Men der skal selvfølgelig også være en vis fremdrift i dokumentarrækken.

Dansk dokumentarfilm har kronede dage, og høster priser på internationale filmfestivaler. Derfor fortjener det al mulig ros, at både dansk og udenlandsk dokumentarfilm også har fået den kvalificerede platform på tv's

sendeflade, som de fortjener.

Dokumania sendes hver tirsdag aften kl. 20:30 på DR2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her