Nyhed
Læsetid: 2 min.

DR-fyringer udløser omfattende strejker

DR sagde i går farvel til 104 medarbejdere i en ny sparerunde. Det medførte arbejdsnedlæggelser i en række afdelinger. Generaldirektøren forstår frustrationen
Kultur
31. august 2010

DR-medarbejdere i hobetal nedlagde i går arbejdet indtil tirsdag morgen i sympati med de 104 kolleger, der i en ny stor sparerunde mandag enten blev fyret eller indgik fratrædelsesaftaler. Blandt de afdelinger, hvor arbejdet blev nedlagt er Aftenshowet på DR1, P3, P1 Morgen, P1 Debat, Debatten på DR2, Kontant på DR1, DR's forskellige regioner rundt i landet og DR Nyheder.

Og selv om DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, på den ene side tager afstand fra strejkerne, udtrykker han også forståelse for frustrationerne.

»Jeg kan aldrig billige overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Men DR's medarbejdere er naturligvis frustrerede og kede af at skulle sige farvel til så mange dygtige medarbejdere,« siger Kenneth Plummer.

Stillingsnedlæggelserne kommer som konsekvens af den medieaftale, der blev indgået i maj mellem Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. I medieaftalen står blandt andet, at DR's nyhedsdækning skal styrkes, og derfor falder det både Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, og Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, for brystet, at 26 af de 104 stillinger skal findes i DR Nyheder.

»Fyringen af 104 medarbejdere i DR, heraf 26 medarbejdere på DR Nyheder betyder dårligere kvalitet for de danske lyttere og seere og vil blandt andet forringe nyhedsudsendelserne stik imod hensigterne i VKO's eget medieforlig, lyder det i en pressemeddelelse fra Mogens Jensen, mens Ellen Trane Nørby mener, at man 'nærmest slagter' nyhederne.

Alle områder ramt

Generaldirektør Kenneth Plummer tror dog på, at DR fortsat kan leve op til dens formål.

»Alle områder af DR bliver ramt i forbindelse med spareplanen, men jeg er sikker på, at vi kommer til at leve op til forpligtelserne i både det nye medieforlig, i forbindelse med den kommende public servicekontrakt og radio- og tv-loven,« siger Kenneth Plummer.

- Mener du fortsat, I vil kunne styrke nyhedsdækningen?

»Det er da klart, at det bliver sværere for os, men vi har en klar intention om at gøre den bedre, altså styrke den. Det kommer vi til ved at omprioritere, effektivisere og bruge nye teknologier i endnu højere grad,« lyder planen fra Plummer.

En konsekvens af sparerunden er, at underholdningsprogrammet 'Talent' ikke sendes næste år, lige som programmet 'Forsvundne danskere' sendes sidste gang i 2011.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Fortæller Ellen Trane Nørbys undring og beklagelse over de 104 fyringer hvoraf 26 var fra Nyheder , ikke bare at medieforliget var en halsløs og ugennemtænkt handling , der BARE gik på ren ideologi og ønsket om at slagte DR.
Tænk sig, at Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ønsker DRs 4 radiokanal givet til en kommerciel udbyder med 100 mio. licensbetalte kr. og samtidigt fratager DR 70 mio. licensbetalte kr. Derudover blev P1 drevet for omk. 50 mio. kr., hvorfor skal en privat kanal så have over det dobbelte for at drive en radiokanal.
I mine øjne vil radiolytterne have mere ud af at få et styrket P1, så de igen kan sende programmer lavet af specialister og dermed få en faglig viden ud af højtalerne. Men OVK frygter måske en vel informeret befolkning.

Jeg er enig med den forrige ærede bidragyder. Når man ser, at de programmer der skæres i, især er de der kan stimulere folk til at tænke, mens der ikke skæres noget videre i programmer med tom underholdning, så tyder det på at OVK virkelig ikke ønsker en vel informeret befolkning. Tingene styres tilsyneladende af en rig og højtlønnet elite, som mest muligt ønsker at gøre resten af befolkningen til en bred, ukritisk masse der accepterer uligheder og uretfærdigheder, hvis bare der er nogle krimier og "Vild med dans" udsendelsre i fjernsynet.

Hvor er det deprimerende at læse Plummers svar til journalisten om, at han vil styrke nyhedsdækningen. "Det er da klart, at det bliver sværere for os, men vi har en klar intention om at gøre den bedre, altså styrke den." Det er jo rent newspeek. Fyringerne kan umuligt undgå at svække nyhedsdækningen, og dét kan ikke kompenseres ved indførelse af ny teknologier. Altså siger han det modsatte af sandheden. Det irriterende er, at det virker, i den forstand at så kan man ikke komme efter ham. Hvis han sagde sandheden: "Vi ønsker mest muligt at reducere nyhedsdækningen og programmer der kan stimulere folk til at tænke", så kan man kritisere ham og sige at vi andre ønsker det modsatte. Men hvis han lyver, som her, og ikke indrømmer hvad han er i gang med, selv om alle kan se det, så kan man ikke sige ham imod, og så dør al kritik. Det er ganske smart og frækt, hvis man vil redde sit skind her og nu. Til gengæld er det fuldstændig ødelæggende for samfundsdebatten og demokratiet, hvis folk der gør noget - f.eks. at svække nyhedsdækningen - hele tiden i ord påstår at de gør det modsatte. Kritik bliver jo umulig, og dermed kan vælgerne ikke presse på for at få det som de ønsker. Den slags spin er ødelæggende for den demokratiske dialog. Det er ondskabsfuldt, kortsynet og ødelæggende.

Fra dagens TV-oversigt i Information s. 23:
"TIL MIDDAG HOS . . .
Vi nåede lige at slippe `De danske Hollywood-fruer´ på TV3, og så dukker de op på skærmen igen. Nu i programmet `Til middag hos . . . ´. Ifølge Se & Hør ses de fire fruer ellers ikke privat, fordi Simone Levin ikke `gider de andre´. Men det virker, som om det ikke passer, da alle fire Hollywood-fruer glædeligt har stillet op til programmet. I aften er det Ines, som inviterer sine medfruer til noget så uvant som en hjemmelavet treretters middag. Da Ines er Hollywood-frue med stort H, er hun hverken vant til at lave mad, købe ind eller give den som værtinde. Hun sætter alligevel ambitions-niveauet højt, da temaet for aftenen er spansk, dansk og hollandsk. Tilberedningen af maden går efter omstændighederne hæderligt, dog kæmper Ines en kamp mod sine hasselbach-kartofler. Og til trods for, at Ines hader værtinderollen, gør hun alligevel sit bedste for at vinde . . . "

Så kan det vel snart ikke præsenteres mere tydeligt, hvad det handler om: Den rige elite holder de brede masser hen med åndssløvende tom underholdning.

I dag er det på TV3. Men det er vel bare et spørgsmål om tid, før den slags fylder næsten hele programfladen på DR1. Og så skal økonomien nok løbe rundt, for den slags er herligt billigt at producere.