Læsetid: 6 min.

Gangsterfilm fra det moralske Sverige

Det tog tid for svensk-chilenske Daniél Espinosa at genfinde sin egen stemme efter Den Danske Filmskoles art film-diæt. Med gangstersuccesen 'Snabba Cash' har han fået 'de moralske svenskere' i biografen og glæder sig nu til at indtage det mere outsider-åbne Danmark
Moral. Instruktøren Daniél Espinosa mener, at gangsterfilm handler om mennesker, som står uden for samfundet. Det interesserer ikke den svenske intelligentsia, og derfor bliver der ikke lavet mange film om outsidere.

Moral. Instruktøren Daniél Espinosa mener, at gangsterfilm handler om mennesker, som står uden for samfundet. Det interesserer ikke den svenske intelligentsia, og derfor bliver der ikke lavet mange film om outsidere.

Sara Galbiati

19. august 2010

Martin Scorsese, Michael Mann, Brian de Palma, Francis Ford Coppola. Det var instruktører som dem, Daniél Espinosa var fascineret af, da han som teenager blev forelsket i film. Som 22-årig kom han i 1999 ind på Den Danske Filmskoles instruktørlinje for at forfølge drømmen om at lave film. Her så man mere Truffaut og Rohmer, og som Daniél Espinosa beskriver det, var dét så pludselig sagen.

»Jeg sad i biografen og tænkte 'That's me, Baby!',« fortæller han, da vi mødes en lummer augustdag på Grand Biografens baggårdsaltan, som mere minder om en slidt New York-kulisse end en del af det velourvarme åndehul i det gamle København. Efter afgangsfilmen Bokseren fra Filmskolen lavede Daniél Espinosa spillefilmene Babylonsjukan i Sverige og Uden for kærligheden i Danmark, som fik pæne anmeldelser, men ikke fandt et publikum.

»Efter dem indså jeg pludselig, at jeg som 16-årig aldrig ville have lejet mine egne film. Det var en mærkværdig oplevelse; følelsen af være fremmedgjort fra sig selv og af måske at have tabt sig selv i den intellektuelle filmuddannelse. Hvor var det næsten dyriske behov for at lave film, som det hele var startet med?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu