Læsetid: 9 min.

Når jeg skriver om noget ondt, må jeg se på det onde i mig selv

Japan har været hård ved forfatteren Haruki Murakami. Han er for individualistisk. Hvis man ikke følger reglerne, er man en outsider i Japan, og outsidere er ikke lykkelige i Japan, siger den i Vesten højt berømmede forfatter, der lige har besøgt Møn
'Jeg er nødt til selv at bevæge mig ned i undergrunden for at finde mine egne historier. Dernede kan man ikke se klart, der lever tingene i mørke og tåge, men når man har vænnet sig til mørket, kan man begynde at skelne former og skikkelser,' fortæller forfatteren Haruki Murakami

'Jeg er nødt til selv at bevæge mig ned i undergrunden for at finde mine egne historier. Dernede kan man ikke se klart, der lever tingene i mørke og tåge, men når man har vænnet sig til mørket, kan man begynde at skelne former og skikkelser,' fortæller forfatteren Haruki Murakami

PER VOLKVER

1. september 2010

Haruki Murakami, en af de få forfattere, der læses over hele kloden. I øst som i vest kaster læsere i alle aldre også store børn sig over hans sære fortællinger, hvor det naturlige og det overnaturlige bølger frem og tilbage gennem teksterne. Men han har konstateret, at hans popularitet i Vesten især er vokset efter 11. september 2001. Måske er det rationelle vestlige menneske siden da kommet mere og mere i tvivl om, hvad der er virkeligt og ikke virkeligt, foreslår han.

I weekenden var den verdensberømte forfatter gæst hos Verdenslitteratur på Møn, et arrangement, der hvert år løber af stabelen en weekend i august. Over to dage underholdt Murakami et stærkt entusiastisk publikum, lod sig interviewe og svarede på spørgsmål fra sine læsere. Normalt ville kvinderne være i overtal til den type arrangementer, men her skulle der blot et enkelt blik til for at konstatere, at Murakami er lige populær hos begge køn.

En sky forfatter

Haruki Murakamis verdensry går også på, at han er en meget sky forfatter, der sjældent giver interviews, og som ikke bryder sig om journalister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frej Klem Thomsen

"En Vild Fårejagt" er en af de mærkeligste, mest vidunderlige bøger jeg nogensinde har læst. Tak for et sjældent og meget interessant indblik i Murakami.

Et rigtigt godt interview. Spændende at høre Murakami udbrede sig lidt om sit forhold til det japanske samfund og de vestlige referencer, på en mere åben måde end han tidligere har gjort. En skam jeg gik glip af at se og høre ham på Møn.

>»Japan har været hård ved mig,« svarer han. »Jeg har været for individualistisk for japanere. Hvis man ikke følger reglerne, er man en outsider, og outsidere er ikke lykkelige i Japan. Jeg vil altid være en outsider.«

Så er dagens politisk og socialt korrekte Danmark bestemt heller ikke noget for ham.

Der er vist kun New York tilbage for ham.