Læsetid: 2 min.

'Sprog avler mere sprog'

Festivalarrangør for Louisiana Literature, Christian Lund, har en indre læsehest, der jævnligt skal stopfodres med ord. Det må gerne være Tranströmers eller Celans
Kultur
14. august 2010

- Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Selv om det kan pirre ens nysgerrighed, hvis en bog får meget omtale og anbefales af alle, så har jeg det i virkeligheden sådan, at jeg mister lysten, hvis der om en bog bliver sagt: 'Læs den, læs den'. Så lader jeg den som regel ligge for at dampe lidt af. Når den så er glemt, og ingen mere snakker om den, synes jeg pludselig, den ser meget tiltrækkende ud.«

»Læseanbefalinger handler jo om den rette bog til det rette gemyt, så der er ikke én bog, jeg ville ønske, alle havde læst«.

'Jeg forstod ikke så meget'

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er de bøger, man læser tidligt, der indvirker stærkest på én, fordi man er så åben. Da jeg mødte Michael Strunges digte, gik jeg fra at have været en mere eller mindre bevidstløs teenager til at føle mig på sporet af noget, som var utrolig vigtigt. Strunges bøger åbnede mine øjne for litteraturen og blev en indgang til andre forfattere efter devisen: Strunges venner er også mine venner. Så jeg læste 80'er-digterne og Rimbaud, Rolf Gjedsted, Baudelaire og Inger Christensen. Og forstod ikke så meget, men kunne mærke, at dét her ville jeg bruge mit liv på. Men senere hen har f.eks. Tomas Tranströmers digte betydet meget for mig og Paul Celan, som jeg læste tidligt og endte med at skrive speciale om på universitetet. Ham bliver man virkelig aldrig færdig med«.

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg føler mig egentlig forskånet for meget dårlige bøger. Måske kan jeg ikke huske dem?«

Dyret skal fordres

- Hvilken type læser er du?

»Der er et eller andet dyr i mig, som gerne vil have foder, og som kun spiser ord! Når jeg skal vurdere noget, jeg har læst, er jeg som regel aldrig i tvivl om, hvad jeg synes, eller hvad teksten gør ved mig. Det er et eller andet instinktivt, som er på færde, som i første omgang virker uden om fornuften. Når jeg så har fodret dyret, er det, som om jeg tænker bedre; som om den sprogoplevelse, det er at læse noget godt, giver én et større register at tænke og fornemme i. Sprog avler mere sprog. Det hedder jo også 'ordforråd' - det er noget, man kan holde ved lige og samle ind til, det gør man bedst ved læsning«.

- Hvornår læser du?

»Når jeg er frisk og har tid. Det der med at læse for at falde i søvn har jeg aldrig helt forstået. Jeg læser for at være vågen og sørger for at læse i så lange stræk som muligt. Jeg læser ikke 15 minutter i ny og næ. Så vil jeg egentlig hellere være fri. Litteraturoplevelsen skal være en totaloplevelse, der fylder det hele. Det kan jeg godt lide«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her