Læsetid: 4 min.

Valgt på en fredag, skudt på en lørdag, begravet om søndagen

Den amerikansk-haitianske rapper og producer Wyclef Jean stiller op til præsidentvalget i Haiti. Med en desperat befolkning, hvor halvdelen er under 25 år, er det ikke utænkeligt, at han vinder
Rapperstjernen Wyclef Jean blev hyldet af mængden, da han torsdag lod sig opstille til Haitis 
 præsidentvalg, der finder sted den 28. november.

Rapperstjernen Wyclef Jean blev hyldet af mængden, da han torsdag lod sig opstille til Haitis
præsidentvalg, der finder sted den 28. november.

Kultur
7. august 2010

Det er pludselig ikke længere en usandsynlig skæbne, Wyclef Jean sang om i nummeret »President« på pladen Welcome to Haiti: Creole 101 fra 2003, hvorfra tekstbidden i denne artikels overskrift stammer. I denne uge stillede den amerikanske rapper officielt op til præsidentvalget i hans andet hjemland, Haiti. Et embede, som det kun er lykkedes den nuværende præsident at opretholde i hele den fem-årige valgperiode.

Vurderet ud fra den modtagelse, Wyclef Jean fik i Port-au-Prince torsdag, er hans chancer store. Musikeren, der nu også er politiker, crowdsurfede hen over en stor folkemængde, der havde samlet sig for at hylde præsidentkandidaten. »På vej til Haiti Mig og min familie På vej til at tage den største beslutning i vores liv,« skrev Wyclef Jean aftenen før på sin Twitter-profil. Ifølge venner og familie har Wyclef Jean været på vej til Haiti, lige siden familien immigrerede til New York, da han var ni år gammel. Hans bror siger til Time Magazine, at resten af familien havde travlt med at assimilere sig, men Wyclef Jean var meget stolt af sit haitianske ophav og aldrig fik amerikansk statsborgerskab, men rejste altid med sit haitianske pas. Også da han blev verdensberømt musiker.

I midten af 1990erne fik Wyclef Jean sit internationale gennembrud som medlem af gruppen The Fugees, hvor også Lauryn Hill startede sin karriere. Og selvom The Fugees hurtigt gik i opløsning, så bevarede Wyclef Jean sin status som indflydelsesrig rapper og producer. Ud over otte millionsælgende solo-albums, så har hans solokarriere bragt ham vidt omkring. I slutningen af 1990erne og begyndelsen af 00erne var han en af de mest eftertragtede samarbejdspartnere i amerikansk musik. Han har lavet hits med navne som Santana og Shakira. Derudover har han bidraget til adskillige soundtracks. Wyclef Jean leverede også soundtracket til danske Asger Leths film Ghosts of Cité Soleil. En dokumentarfilm om et af de mest barske slumområder i Haiti. Wyclef Jeans popularitet i Haiti er helt uden sidestykke, og Asger Leth erklærede da også i forbindelse med filmens premiere, at musik har så stor betydning for den haitianske befolkning, at hvis Wyclef Jean stillede op til præsidentvalget i Haiti, så ville han blive valgt. Hans velgørenhedsorganisation Yele Haiti blev oprettet i 2005, så han har altså været opmærksom på Haitis elendighed, længe før jordskælvet i januar i år. I Magasinet Esquire svarede han på spørgsmålet: Hvilken forandring har du set i Port-au-Prince efter jordskælvet?:

Før og efter jordskælvet

»Før jordskælvet havde vi næsten 80 pct. analfabeter. Befolkningen kunne ikke læse og skrive. Før jordskælvet havde vi børneslaveri. Før jordskælvet havde vi meget prostituion. Før jordskælvet var Cité du Soleil i en umenneskelig situation ikke engang dyr vovede sig derind. Før jordskælvet blev Haiti konstant ramt af orkaner, byen Gonaïves var ødelagt.« Og efter jordskælvet, spørger intervieweren. »Nu har vi også 1,2 million hjemløse.« Det virker altså, som om at Wy-clef Jean ved, hvad han går ind til. Han taler meget dårligt fransk, og hans creolske er rustent efter så mange års fravær, men han nyder stor respekt blandt haitianere i udlandet, og politik er ikke fuldstændig ukendt for ham. Hans onkel er Haitis ambassadør i USA. Og han har ofte selv blandet sig i både national og lokal politik i USA. Således blev han anholdt ved en demonstration mod nedskæringer i det offentlige skolesystem i New York.

Men udover en desperat befolkning, komplet mangel på infrastruktur og ekstrem fattigdom, skal Wyclef Jean også kæmpe mod den række af meget få familier, der sidder på næsten hele landets formue.

Wyclef Jean siger til Esquire: »Det første spørgsmål handler ikke om, hvem de er, men hvad de er. De er kapitalister. De tror på kapitalismen, på at tjene penge, ik? Vi er nødt til at oprette et åbent system, der ikke forhindrer dem i at tjene penge. Alting starter med love og regler. I Amerika forhindrer vi ikke folk i at tjene penge. men hey betal din skat, makker.«

Skylder i skat

Men det viser sig, at Wyclef Jean måske ikke selv er den bedste til at efterleve den slags regler. Den dag Wyclef Jean annoncerede sine politiske planer, offentliggjorde hjemmesiden The Smoking Gun dokumenter fra IRS (den amerikanske myndighed, der indkræver skatter), der viser, at han skylder det amerikanske skattevæsen 2,1 millioner dollars. Endvidere har der været rejst kritik af Wyclef Jeans forvaltning af midlerne i hans velgørenhedsorganisation Yele Haiti. Han skulle angiveligt have overført penge til sig selv og en af hans samarbejdspartnere. Og organisationen, der ejes af Wyclef Jean, har blandt andet betalt Wyclef Jean selv 100.000 dollars for at optræde ved et velgørenhedsarrangement. Han afviser alle anklager, men organisationen har dog fået nyt revisionsfirma, og Wyclef Jean har netop annonceret, at han fratræder som formand for at hellige sig valgkampagnen i Haiti.

Til Time Magazine siger han, at hvis ikke det var på grund af jordskælvet, så havde han nok ventet 10 år med at stille op til valget, men da han var i Haiti i dagene umiddelbart efter jordskælvet for at hjælpe, blev det klart for ham, at tiden var inde. »Jeg havde det som om jeg havde færdiggjort min rejse fra kurven i sivene og nu stod ved den brændende busk. Jeg vidste jeg var nødt til at tage det næste skridt.«

I den amerikansk-haitianske elite er nyheden blevet godt modtaget, men med en vis skepsis: »Jeg tror, mange vil blive overrasket over Wyclefs kandidatur,« siger tidligere medlem af repræsentanternes hus, en haitiansk amerikaner fra Miami, Phillip Brutus, til Time Magazine: »Men jeg er bange for, at hvis vi smider ham direkte ind i det haitianske præsidentembede, så vil korruptions- og nepotismekulturen æde ham levende.« Præsidentvalget i Haiti finder sted 28. november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her