Læsetid: 5 min.

At græde uden tårer

En banebrydende historisk antologi fra de horrible jødiske Sonderkommandoer i Auschwitz-Birkenau, hvor kun få overlevede. Den israelske historiker og forfatter Geidon Greif har i sin nye bog 'Vi græd uden tårer' opsporet syv overlevende jøder, der blev sat til at brænde deres medfanger i nazisternes kz-lejre
En banebrydende historisk antologi fra de horrible jødiske Sonderkommandoer i Auschwitz-Birkenau, hvor kun få overlevede. Den israelske historiker og forfatter Geidon Greif har i sin nye bog 'Vi græd uden tårer' opsporet syv overlevende jøder, der blev sat til at brænde deres medfanger i nazisternes kz-lejre
13. september 2010

»Jeg ændrede bogens titel i sidste øjeblik,« indleder han, mens han med et forpint og ængsteligt blik kigger fjernt ud i lokalet. Det mærkes tydeligt, at samtalerne med de sidste overlevende fra Sonderkommandoen i Auschwitz-Birkenau har gjort et uudsletteligt indtryk på den israelske forfatter. Han tager en tår af sit vand, og fortæller videre.

»En af dem, som jeg interviewede, fortalte mig, at det, de oplevede var så skrækkeligt, at ikke engang tårer kunne udtrykke det, de følte. De græd indeni deres sjæl,« siger Gideon Greif, som udfra det citat blev inspireret til en ny titel.

»Det her er så fjernt fra den idylliske hverdag, at de færreste kan danne sig et indtryk af, hvad de uheldige ofre har tænkt, følt og oplevet i disse udryddelseslejre,« fortæller forfatteren til den kontroversielle bog.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

"De der ikke kan huske fortiden er dømt til at gentage den".
Tænk at artiklen om Gideon Grief ikke giver kommentarer efter 24 mdr. Denne proces i Auschwitz-Birkenaus krematorier giver da kuldegysninger langt ned af ryggen og sender et signal til alle de, der fornægter - Hitlers og T4'ers gerninger fra 2. verdenskrig. Pol Pot, Bosnien, Rwanda, Tyrkiet og who know who