Læsetid: 3 min.

Kunst og kemi

Lægen forlod laboratoriet og sejlede i sin båd til Lissabon for at skrive romankapitler, som han sendte til sin tidligere laborant, der trådte i karakter som billedkunstner. Nu udstiller de i Lund, hvor jeg får at vide, at danskerne har et ord, som ikke kan oversættes til svensk
Kultur
29. september 2010

Jeg sad i universitetsbyen Lund i Sverige, dagen før det valg, der sendte en havkat i hyttefadet, som de nu skal finde ud af, hvad de stiller op med efter at de i mange år har hånet danskerne for at have sådan et parti. God fornøjelse med den sag.

Jeg sad på en café, som ligger i Kungsgatan omme bag domkirken. Den hedder Café Ariman og er et sted, der giver kunstnere lejlighed til at udstille. Der er også dj-musik.

Hvorfor jeg sad der? Fordi jeg kendte nogen, der kender nogen. Det er der bevares mange, der gør, for det er de færreste, der ikke kender nogen. Men jeg kendte altså nogen, der kender Per Simonsson, som netop den dag havde fernisering på en udstilling med det flotte navn Fado Clube de Amore. Han udstiller sammen med Birgitta Alemo. Han tekst, hun billeder.

Akvarellernes drøm

Cafeen er af den berlinske slags med gamle, brugte møbler, og vi gik gennem det ene lille lokale efter det andet, hvor folk hyggede sig, til vi kom til det allerinderste, hvor der mellem portrætter af gamle fiskere blev vist kunstvideoer af Simonsson & Alemo. Teksterne handler ikke mindst om sorg og tab, så meget kunne jeg høre, selv om der var en del støj på stedet. Billederne lignede akvareller, som havde haft en drøm om at få pangfarver, hvorefter drømmen var gået i opfyldelse. Røde sko i sneen og sådan noget. Et tydeligt barberblad sås også midt i farveorgiet. Teksterne fremførtes af en portugisisk kunstner, Vanda Franco, hvis ansigt var meget udtryksfuldt. Tekster og billeder hang også på væggene rundt om i cafeen.

Jeg er sikker på, at jeg var den eneste danske journalist ved ferniseringen, og jeg skal gerne tilstå, at det, der fascinerede mig, lige så meget var kunstnernes baggrund.

Passionen

De to udstillere har i årevis gået op og ned ad hinanden på et kemisk laboratorium under Skånes Universitetssygehus, omgivet af røde blodlegemer og sådan noget, som vi bønder ikke forstår os på.

Per Simonsson arbejder med kvalitetsudvikling og patientanalyse, opfølgning på diabetes og hjerteinfarkt m.m. Han har skrevet lægefaglige bøger, men også fem skønlitterære. Han var chef for Birgitta, som var laborant og avancerede til mere administrative opgaver, før hun i fjor blev pensioneret. De blev ved med at ses, fordi de begge har en lidenskab for kunst. Hun har illustreret til et videnskabeligt blad, som han skrev artikler til.

Svensk hønserøv

Efter at have taget tilløb i tre år tog Per et sabbatår og sejlede i sin 10 meter lange stålbåd til Lissabon for at skrive roman. Undervejs sendte han nyskrevne kapitler hjem til Birgitta, som blev inspireret til billeder, som hun så sendte tilbage til inspiration for ham.

I Lissabon, hvor Birgitta besøgte Per, dyrkede han et miljø omkring fadoen, Portugals svar på flamencoen, men hvor den spanske dans er flammende sigøjnermusik, er fadoen udtryk for et fællesskab omkring sorg og længsel. Sådan blev udstillingen til.

På et tidspunkt indtog den danske delegation et let måltid og faldt i snak med Per Simonssons ekskone, Maria, som er oversætter. Jeg spurgte hende, om der er nogle ord, som særligt driller i forholdet mellem svensk og dansk?

»Ja, der er jo det, som vi kalder falske venner, ord, som staves ens, men betyder forskelligt, som f.eks. ordet rolig, der på svensk betyder sjov«.

»Og så er der et dansk ord, som vi simpelthen ikke har på svensk,« sagde hun videre.

Hvilket?

»Hønserøv!,« sagde hun.

Kan være, de skulle se at få sig sådan et ord. De kan snart få brug for det, når Sverigedemokraterne begynder at udfolde sig for alvor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her